WEDNESDAY, FEBRUARY 19 2020

LATEST NEWS

- News from the industry

DAF utökar sitt sortiment inom byggsegmentet

DAF utökar sitt sortiment med nya fordonskonfigurationer anpassade för nordiska marknaden.
Nya chassivarianter, nya axlar.

DAF utökar sitt sortiment inom byggsegmentet
För att kunna erbjuda kunderna ett fordon som är specifikt utformat efter deras behov utökar DAF Trucks sitt sortiment med ett antal nya fordonskonfigurationer, bland annat en helt ny tridem, en 8x4-lastbil med dubbeldrivning och styrd bakre löpaxel. Den holländska lastbilstillverkaren introducerar också en egentillverkad framaxel på 10 ton samt en helt ny löpaxel på 7,5 ton. De nya produkterna är ett led i DAF:s arbete med att utöka sortimentet av lastbilar – särskilt när det gäller anläggningsfordon anpassade för den nordiska marknaden.

”2018 var ett historiskt år för DAF”, säger Richard Zink, Director of Marketing and Sales och styrelseledamot på DAF Trucks. ”Vi avslutade året som Europas näst största lastbilsmärke med en marknadsandel på 16,6 % i den tunga klassen. Vi var marknadsledande i hela sju länder, slog rekord med 67 000 tillverkade lastbilar och var återigen största importmärke i Tyskland – Europas största lastbilsmarknad. Dessutom har DAF i många år varit obestridd ledare inom segmentet för dragbilsenheter i Europa.”

Företaget har planer på ytterligare tillväxt. ”Målet är att stärka vår position i segmentet med lastbilar och byggfordon”, fortsätter Zink. ”Det här är ett segment med stor tillväxtpotential för DAF. Vi har ett stort utbud av robusta chassin och axlar, effektiva drivlinor och bekväma hytter. DAF har bästa lastbilen för alla tillämpningar.”

”En ny, lättare och prisvärdare tridem och att vi kan erbjuda en helt ny 10 tonsaxel är ett naturligt led i vår, DAF:s och Nordic Truckcenters, hårda satsning på att etablera oss långsiktigt i Norden”, säger Tomas Gustavsson Chief Operative Officer och styrelseledamot på Nordic Truckcenter Group.

Nya axlar
DAF har utvecklat och tillverkat egna axlar sedan 1958. Det innebär att axlarna är perfekt anpassade till de många chassivarianter som företaget erbjuder. Axlarna som tillverkas av DAF har hög tillförlitlighet och lång livslängd, låg intern friktion och låg vikt – och allt det här ger låga driftskostnader och höga nyttolaster.

Nyhet: framaxel på 10 ton
Utöver de befintliga framaxlarna på 7,5, 8 och 9 ton så kommer DAF även att erbjuda en version på 10 ton i modellerna CF och XF från och med andra halvan av året. Det här är särskilt intressant för tillämpningar inom byggsektorn, där lastbilens framdel är tungt lastad, exempelvis när en lastkran är placerad direkt bakom hytten. Den nya framaxeln på 10 ton har en bladfjädring med tre bladfjädrar, och risken för överbelastning motverkas med hjälp av partiell belastning. Den nya framaxeln på 10 ton finns för CF- och XF-modellerna med en enda framaxel och MX-11 eller MX-13 PACCAR motor.

Nyhet: löpaxel på 7,5 ton med enkel montering
DAF introducerar också en helt ny löpaxel på 7,5 ton med enkeldäck. Den har ett helt nytt formgjutet axelhus som ger ännu bättre styvhet och är ännu mer robust, samtidigt som vikten har minskats med 10 kg. Den statiska lastkapaciteten har ökats med hela 25 % till 26 ton – något som är särskilt viktigt om lasten vilar på den bakersta axeln en kort stund vid lastning och avlastning.

När det gäller byggtransporter så passar den nya löpaxeln på 7,5 ton perfekt för lastbilar som används till mindre tunga arbeten, som containerleveranser och stentransporter, där lastbilen är utrustad med en kran baktill. I Tyskland är den här typen av löpaxel också ofta monterad på lastbilar med BDF-system för karossbyte som är vanliga i landet. Den nya löpaxeln finns även till traktorvarianterna av CF och XF – något som är användbart om de används till att dra låglastare eller om kombinationsvikten överstiger 44 ton.

Dubbeldriven tandemaxel för CF och XF
DAF har ett antal dubbeldrivna tandemaxlar med låga underhållskrav för CF- och XF-lastbilar på 6x4 och 8x4 som regelbundet körs i terräng eller som behöver extra dragkraft.

Den första är SR1132T, en tandem på 19 ton med enkel reduktion, bladfjädrar och skiv- eller trumbromsar. Används i lätta 8x4-betongblandare och är särskilt populär i Storbritannien och Irland.

För tyngre arbeten har DAF varianter på 21 och 26 ton med enkel reduktion. Denna tandem med enkel reduktion, SR1360T, är utrustad med skivbromsar och luftfjädring, och monteras i lastbilar med tre och fyra axlar.

I DAF:s sortiment finns även en tandem på 21 och 26 ton med navreduktion: HR1670T, som kan utrustas med luftfjädring eller bladfjädrar och har trumbromsar. Den här konfigurationen passar lika bra för tung användning som för terrängarbeten.

En viktig faktor när det gäller bränsleekonomin är att det finns minst tio bakaxelsutväxlingar (från 3,46:1 till 7,21:1 beroende på tandem). De snabbaste slututväxlingarna ger ännu lägre motorvarvtal och en optimal bränsleeffektivitet.

Du får även lägre driftskostnader eftersom intervallet för oljebyte i tandemaxelns axelhus är hela tre år eller 450 000 kilometer.

Chassisortimentet har utökats
Förutom den nya serien axlar introducerar DAF också ett antal nya axelkonfigurationer i sitt sortiment.

Nyhet: CF och XF 8x4 med dubbeldriven tandem och styrd bakre löpaxel
FAW är en ny produkt i det redan stora utbudet av fyraxlade lastbilar med enkel eller dubbel drivning, som blir tillgänglig från fabriken senare i år. Det här är en fyraxlad CF- eller XF-lastbil med tridem, som består av en SR1360T tandem med enkel reduktion eller HR1670T tandem med navreduktion samt en styrd bakre löpaxel baktill.

Det nya 8x4 FAW-chassit har en teknisk bruttovikt på 37 ton, och tack vare den styrda bakre löpaxeln kan det manövreras med stor precision. Vändcirkeln är bara 7,8 meter, vilket gör 8x4 FAW perfekt för transport av stora eller tunga laster på byggarbetsplatser där det är relativt ont om utrymme. Det nya chassit passar perfekt som tippbil, som överbyggnad med lastkran baktill eller till kombinationer med lastkran och krokarmssystem.

Nyhet: CF 10x4
DAF kan i samarbete med det nederländska företaget Estepe nu erbjuda den kraftiga tippbilen 10x4 CF med två styrda framaxlar på 10 ton, en hydrauliskt styrd bakre drivaxel på 10 ton, som även kan lyftas, och HR1670T tandem med navreducering och luftfjädring.

Nyttolasten för den här specialvarianten, som främst är avsedd för transport av tunga laster med sand, grus och sten, är cirka 30 ton medan bruttovikten är 49 ton. Trots det stora antalet axlar gör den smarta konstruktionen att det ändå finns plats för en bränsletank på 350 liter.

XF FTM: 8x4-dragbil med tridem
Den tunga transportdragbilen som bygger på den senaste generationen av XF har nu för första gången visats för den internationella fackpressen. FTM är en 8x4-dragbil med dubbeldriven SR1360T eller HR1670T tandem och styrd bakre drivaxel som tillsammans bildar en tridem. Den imponerande XF-enheten passar perfekt till specialtransporter där den kombinerade vikter kan vara hela 120 ton. Användningen av en enda framaxel och tre bakaxlar innebär att axelbelastningarna kan utnyttjas fullt ut utan att den tillåtna axelbelastningen överstigs.

Chassit på XF FTM har en hjulbas på 4,65 meter och kännetecknas av den relativt kompakta konstruktionen och en teknisk bruttovikt på 41 ton. Det här ger betydande fördelar när det gäller manövrerbarhet och placeringen av det femte hjulet, trots den ofta begränsade räckvidden för specialsläpvagnarnas hals.

XF FTM är en dragbil med fyra axlar som finns i flera olika konfigurationer. Först har vi en version med framaxel på 8 ton, med en bakre drivaxel på 8 ton och 21-tons HR1670T tandem med navreduktion, perfekt för en bruttovikt på 34 ton. Sedan finns XF FTM även med en framaxel på 9 eller 10 ton (nyhet), bakre drivaxel på 8 ton och tandemaxlar på 26 ton med navreduktion. Den maximala belastningen på femte hjulet i de båda modellerna är cirka 24 respektive 31 ton.

Nyhet: XF 8x2-lastbil med två styrda framaxlar
FAX är en 8x2-lastbil med två styrda framaxlar (8 eller 9 ton) och en styrd bakre löpaxel (7,5 ton) bakom drivaxeln. Den här versionen finns redan som CF och kan nu även beställas som XF.

På samma sätt som den jämförbara CF garanterar XF FAX en bruttovikt upp till 37 ton. Den styrda bakre löpaxeln ger maximal manövrerbarhet, vilket är perfekt när du fördelar byggnadsmaterial eller om en tung lastkran är monterad bakom hytten.

LF och CF Construction
DAF fortsätter att erbjuda Construction versioner av LF och CF, som är särskilt anpassade för lastbilar som regelbundet körs i terräng. De har en särskilt utformad stötfångare och grill, en attackvinkel på 25° och generös markfrigång på 32 (LF) eller 40 (CF) centimeter, vilket innebär att de kan köras i alla typer av terräng. Dessutom har alla DAF Construction-modeller en 3 mm tjock stålplatta som skyddar kylaren. Det särskilda steget bakom dörren och handräcket på taket av CF Construction gör att du snabbt och enkelt kan ta en titt på lasten.

CF Construction finns som 6x4 FTT-dragbil samt 6x4 FAT- och 8x4 FAD-lastbilar, båda med dubbeldriven tandem och den senare även med två styrda framaxlar. CF Construction-versionerna har som standard ett särskilt terrängläge i TraXon-transmissionen, för bästa möjliga växlingsprestanda i krävande terräng. Växlingen är extremt snabb så att du får maximal dragkraft vid höga motorvarvtal.

LF Construction finns med ett chassi på 19 ton. LF Construction har självklart samma fördelar som alla LF-modeller: som en hög nyttolast tack vare den låga nettovikten, en oöverträffad manövrerbarhet, utmärkt sikt runt om tack vare rutan (tillval) på andreförarens sida, en låg instegspunkt och utmärkt bränsleeffektivitet.

DAF:s drivlinor: kraftfulla och effektiva
Maximalt vridmoment vid låga varvtal: den senaste generationen PACCAR-drivlinor kommer verkligen till sin rätt i tillämpningar inom anläggningsindustrin. Det maximala vridmomentet hos de robusta 10,8-liters PACCAR MX-11- och 12,9-liters PACCAR MX-13-motorerna i DAF CF och XF (med effekt på 220 kW/299 hk till 390 kW/530 hk) nås vid motorvarvtal under 1 000 varv/min. I kombination med den senaste generationen TraXon automatlådor med 12 och 16 växlar får du utmärkta prestanda under alla förhållanden. DAF CF finns även med en 6,7-liters PACCAR PX-7-motor med effekt mellan 172 kW/234 hk och 239 kW/325 hk.

Byggfordonen i LF-serien drivs av kraftfulla, fyrcylindriga 3,9-liters PACCAR PX-4-, 4,5-liters PACCAR PX-5- och sexcylindriga 6,7-liters PACCAR PX-7-motorer med klassningar på 115 kW/156 hk till 239 kW/325 hk. Det stora utbudet av växellådor är imponerande: du kan välja mellan 5, 6, 9 eller 12 växlar i manuellt, halvautomatiskt eller helautomatiskt utförande så att du får bästa möjliga drivlina för alla typer av syften.

Rätt kraftuttag för varje tillämpning
Inom byggsektorn är det viktigt att ha ett stort sortiment av kraftuttag för drivning av tippflak, blandare och kranar.

Till att börja med så har DAF ett motorkraftuttag som är placerat klockan 1 på både MX-11- och MX-13-motorerna. Det fungerar med direkt pumpmontering eller med flänsdrivning, har ett kontinuerligt vridmoment på 800 Nm med toppeffekt på 1 000 Nm och passar perfekt till tunga tillämpningar, som vid cement- eller betongblandning eller på avfallsinsamlingsfordon.

På PACCAR MX-11 har DAF även en ”klockan 11”-version med direkt pumpmontering. Den är också monterad direkt på motorn och har ett vridmoment på 250 Nm med toppeffekt på 400 Nm. Det här kraftuttaget passar för lättare tillämpningar som utdragning av stödben och i tippsystem.

Det finns också ett stort utbud av kraftuttag på växellådan för drivning av tippsystem, kompressorer och lastkranar. Dessutom kan du montera ett indirekt kraftuttag med pumpanslutning framtill. Det här lätta kraftuttaget har en effekt på 20 kW eller 35 kW och passar perfekt till att driva ett krokarmssystem eller en tippvagn.

Extremt enkel montering som standard
Monteringen är enkel eftersom DAF placerar ut några varianter av karossmonteringsmodulerna (BAM) i rätt lägen på fabriken. Det här gör att påbyggaren snabbt och enkelt kan montera till exempel en tung lastkran, tippvagn eller containersystem. Dessutom finns ett omfattande hålmönster i chassits bakre överhäng så att du snabbt kan montera lyftar, kranar, en tvärbalk eller ett underkörningsskydd baktill. Detta minskar kostnaderna och gör att lastbilen kan tas i bruk snabbare.

Dessutom har DAF ett flertal alternativ för styrning av överbyggnaden från hytten och tvärt om. Du kan till exempel styra parametrar som motorns varvtal från överbyggnaden, antingen analogt eller via CAN-bussen.

Tjänster
Precis som alla transportföretag måste operatörer inom byggsegmentet kunna lita på att deras fordon ger bästa möjliga produktionstid. DAF har därför tagit fram specifika tjänster, som DAF MultiSupport-avtal för reparation och underhåll av byggfordon

DAF förbättrar också sina specifika tjänster. DAF Academy har tagit fram särskilda förarkurser för byggsegmentet, där förarna instrueras i att köra så ekonomiskt och effektivt som möjligt, och där särskild vikt läggs vid lastbilens terrängfunktioner. Föraren får som standard ingående instruktioner när lastbilen levereras, med särskild fokus på de funktioner som är specifika för anläggningsfordon.

Med fordonshanteringssystemet DAF Connect kan operatörer när som helst övervaka sin maskinparks prestanda online. På så sätt kan underhållsarbeten planeras proaktivt. En annan användbar funktion för operatörer i byggsegmentet är att de alltid har en detaljerad översikt över hur lastbilen och överbyggnaden (via kraftuttagstimmarna) används. Det här kan minska kostnaderna och öka produktionstiden.

DAF Transport Efficiency innebär också att du har bästa möjliga tillgång till komponenter från PACCAR Parts, som inte bara tillhandahåller DAF-delar och PACCAR-motordelar i original via DAF-återförsäljare. De har även ett oöverträffat utbud av universaldelar för lastbilar, dragutrustning och överbyggnader, till exempel för blandare, kranar och stöd i serien TRP All Makes, som i år firar en särskild milstolpe. Enbart när det gäller hydrauliska system så kan TRP redan skilja mellan 1 000 olika system som finns på anläggningsfordon.

DAF är marknadsledare i Europa inom dragbilar. Framöver är målet att stärka närvaron inom lastbilsegmentet och därmed ta fler marknadsandelar i byggsektorn. Nyckeln till framgång är ett brett sortiment av lastbilar med lösningar anpassade till varje tillämpning: tillförlitliga, effektiva och med maximal komfort och enkel manövrering för föraren. De här marknadsledande lastbilarna backas också upp av branschens bästa service, med specifika tjänster för byggsektorn.

LATEST NEWS

- News from the industry
2/13/2020
ECCO blixtljus klass 2 för dig med högre krav
2/12/2020
ABUS Kransystem ställer ut på Underhållsmässan i Göteborg 10-13 mars 2020Midroc deltar på Underhållsmässan!Energisnål pneumatisk närvarogivare lanseras med IO-linkDen är snabb, exakt och har låga vibrationer!Converflex väljer trygg fjärrvärme från ÖrnsköldsvikStor potential i den nya generationens elmätareByxan som förändrar förutsättningarnaAddSecure fortsätter att öka sin geografiska närvaro i EuropaeSite Power Systems får nya ägareProtolabs lanserar nya toleransgarantier för formsprutningSofthouse expanderar och växer ur 3 kontor samtidigtBesked från Mercedes-Benz, sopbilsfavoriten blir eldriven.Hydroscands SlangExpress växer i MalmöNu lanseras Galaxy Z Flip – Samsungs första mobil med vikbar glasskärmBravida förvärvar ventilationsföretag i Kiruna3 steg för att undvika phishing-bedrägerier om coronaviruset Optimera fortsätter att växa, köper Arboga Byggtjänst ABSvenska örter året om!
2/11/2020
Blinto expanderar inom nätauktionshandeln Verizon expanderar sitt internationella 5G-ekosystem med nya 5G Lab i LondonLesjöfors nya vd: ”Vi har både utmaningar och möjligheter för 2020”Nyhet! 1-skärig planfräs som ger en mycket fin ytkvalitetVakuumpumpar från Busch till kinesiska sjukhusOQTR-E – Helt nya tiltrotatorer från OilquickKompakt strypbackventil för trånga utrymmenMaskininvesteringar och ökat miljötänk viktiga prio­riteringar på Emballator i HjoFör att öka nöjdheten storsatsar Engcon på sina slutkunder genom sitt gedigna ambassadörsprogramNu byter vi till framtidens elmätare - ger bättre koll på förbrukningenOutSystems fortsätter att växa i SverigeGapwaves lanserar ny fasstyrd 5G-antennSLU och RISE tecknar nytt samarbetsavtalFinja utsedd till årets leverantörspartner 2019!Tre procents bränslebespar­ing för Wiklund TransportHisstillverkaren Aritco väljer hållbar inredningSticksågar med HiKOKIs smarta teknikSjälvfixerande märknings­slang för ledar- och kabelmärkning
2/10/2020
Slang med fuktutdrivande teknik förebygger kondens i tryckluftssystemAnpassning och flexibilitet utmärker norelems nya sortimentVolvos nya P8820D ABG asfaltläggare kombinerar storlek och flexibilitetVäxtvägg, DENIOS miljöbidrag till industrinReparbete med säkerheten i fokusDet började med en rostig amerikanare…Slipmedelstillverkare går samman för hållbarhet100 % tillverkarkompetens – innovativ och mångsidigHubSpots partnerprogram fyller 10 år – lanserar Solution Partner-programKährs träpellets certifierad enligt Sustainable Biomass Program för hållbar biomassaSolcellspark planeras för Hammarby SjöstadSchneider Electric vinnare av Elektroskandias utmärkelse – Årets leverantör 2019Helsingborgsregionen är i toppen av Sveriges viktigaste logistiklägen NCC renoverar bostäder i Danmark för en miljardÖrebroregionen utsedd till årets kompetenslyft av Intelligent LogistikTESAB företag fixar hållbar kyla till Ica supermarket butik
2/7/2020
Reparbete med säkerheten i fokusGillar du innovation och produktutveckling - då är det här något för dig!Gripen E och GlobalEye avslutar utvärdering i FinlandVolvo Cars rapporterar ökad rörelsevinst på SEK14.3 miljarder för helåret 2019Sverigepremiär för Fords laddhybrider på eCar ExpoSmal givar-, ställdonsplint för snabb och säker installationKONE lanserar världens första hissar med inbyggd uppkopplingCapgemini öppnar innovationscenter för att stötta företagÖresundskrafts nätunderhåll lockar internationell publik
Advertisements