LATEST NEWS

- News from the industry

Därför väljer svenskar att köpa robotdammsugare

För sex år sedan blev robotdammsugaren årets julklapp
En ny undersökning visar nu att över var femte svensk har en hemma och använder den flitigt. Däremot skiljer sig sättet vi nyttjar robotdammsugaren.

Från att ha varit en nödvändighet i hemmet har synen på dammsugaren förändrats över tid. Tack vare teknikutvecklingen har produkten utvecklats med nya funktioner och smarta lösningar, allt för att vi ska kunna få en så enkel vardag som möjligt.

Neato, som står bakom tekniken för laserskanning hos robotdammsugare, tillverkar och designar intelligenta robotdammsugare för hemmet sedan 2005, har låtit Norstat undersöka svenskarnas attityder kring robotdammsugare. Dammsugaren är en produkt och innovation som både har förändrat och förenklat hushållsarbetet sedan den introducerades på marknaden.

2015 blev robotdammsugaren årets julklapp och från att ha varit en produkt främst för de teknikintresserade är det nu något som återfinns i många svenskars hem. Av de som deltagit i undersökningen har 20 procent en robotdammsugare hemma och över 30 procent kan tänka sig att köpa en. Än så länge är det dock främst den yngre befolkningen som äger en robotdammsugare, då majoriteten är mellan 25-40 år.

Storlek på bostad och samboende viktiga faktorer
Att bo i villa eller lägenhet är ingen avgörande faktor till att skaffa en robotdammsugare. Däremot är det betydligt vanligare att bo i en bostad som är 50 kvadratmeter eller större för att svenskarna ska tycka det är fördelaktigt att äga en robotdammsugare.

Majoriteten av de som har en lever dessutom tillsammans med sin partner eller med sin partner och barn - enbart 23 procent lever själva i singelhushåll. Det är även något vanligare bland kvinnor att ha en robotdammsugare än bland män (55 respektive 45 procent).

Ägandet av robotdammsugare är relativt jämt fördelat över landet, där det är mest vanligt att äga en i mellersta Norrland medan det i Stockholm och södra Sverige är mindre vanligt.

Önskan om en bekväm tillvaro står högt på listan när svenskar väljer att köpa en robotdammsugare. Även anledningar som att det passar ens livsstil, att dammsugning är den minst populära hushållssysslan eller att man har husdjur eller familj spelar in när man väljer att införskaffa en. Robotdammsugaren förenklar vardagslivet på många sätt och undersökningen visar att den även är ett viktigt hjälpmedel för personer med funktionsnedsättning.

Design och funktion spelar roll
I takt med teknikutvecklingen har dammsugaren, och inte minst robotdammsugaren, utvecklats med flera olika funktioner, nya smarta lösningar och även rent utseendemässigt. Förmågan att komma under låga möbler, rengöra hörn, smart navigering och att kunna känna av andra objekt i rummet är några av de funktioner som svenskarna värderar högst. En av robotdammsugarens främsta egenskaper är dessutom att den kan schemaläggas och över 40 procent svarar att de låter dammsugaren städa när de inte är hemma för att kunna komma hem till ett rent hem.

Ersätter inte den vanliga dammsugaren
Studien visar att de som valt att införskaffa en robotdammsugaren är flitiga användare av den. Över hälften använder robotdammsugaren dagligen eller flera gånger i veckan för städning av hela hemmet.

Även om robotdammsugaren används frekvent så kan den än så länge inte ersätta den vanliga dammsugaren. Nästan alla som äger en robotdammsugare har även en vanlig dammsugare. Mer än hälften menar att anledningen till detta är att robotdammsugaren helt enkelt inte kommer åt överallt.

Faktaruta
Robotdammsugare i svenska hushåll är ett inslag som blivit allt vanligare under de senaste åren. Bland robotdammsugarägare är det vanligast att använda sin maskin på vardagar och främst då man själv inte är hemma. Majoriteten av svenskarna som äger en robotdammsugare är i åldrarna 25-40.

Så ofta använder svensken sin robotdammsugare
Dagligen 29%
En gång i veckan 23%
Flera gånger i veckan 39%
En gång i månaden 4%
Aldrig 3%
Vill/kan ej svara 2%

Så bor svenskarna som äger en robotdammsugare
I en lägenhet 48%
I ett hus/villa 45%
I ett radhus 7%

Om Neato
Neato Robotics designar intelligenta robotdammsugare för hemmet för att förenkla människors vardag och lösa dess problem. Neato skapar en personlig städupplevelse, och försäkrar att robotdammsugaren utvecklas och anpassas till konsumenten. Netao driver innovation inom intelligent LaserSmartTM  och LIDAR-baserad navigering, kartläggning, smarta hem och överlägsen städteknik. För mer information besök vår hemsida och följ oss gärna på Facebook

LATEST NEWS

- News from the industry
11/24/2021
CM605 - En läckströmstång för mätning av likströmmarSäkerhetsutmaningarna med IIoT och Industry 4.0Rekordmånga företag på årets AutomationsdagVälkommen till Plastteknik Nordic 2021Dachser Norway levererar med ny eldriven batteri-lastbilDana Lim har växtvärk och bygger ut igenDescartes tar nästa innovationssteg 2021 det viktigaste året i företagets historiaValeo tar autonom mobilitet till nästa nivå med ny LiDAR-teknik
11/23/2021
Koaxiala elektriska rundmat­ningsbord för exakt position­eringAhlsell stärker sitt verktygserbjudandeBalansering CNC-bearbetning och 3D-utskrift för metalldelarLindab förvärvar den svenska taktillverkaren ProfilplåtRenova prisas för miljöriktig vattenreningÅrets kvinnliga stjärnskottFjärrvärmen i Borås – en guldklimp i klimat­omställningenRobotar tar jobb på H22 City ExpoStockholmarna bryr sig minst om att minimera vattenförbrukningenFärger och framtidstro präglar Ebbepark i LinköpingDEFA utbildar bostadsrätts­föreningar inom elbilsladdningEftermarknaden avgjorde valet för Björnens Entreprenad AB
11/22/2021
Dimgenerator skyddar butiker från inbrottABB levererar robot i guldfärgPeab förvärvar byggrätter på Lilla Essingen i StockholmIVECO levererar 1 064 gasdrivna S-WAY-lastbilarBravida etablerar sig i HälsinglandInstabox ställer om till eldrivetVi kvinnor behövs i techbranschen!Sveriges nöjdaste fjärr­värmekunder finns i KarlstadVad vill ni att er robot skall kunna göra?Han är Stockholms främste entreprenör 2021
11/19/2021
Smart depåladdning från ABB för Göteborgs nya elbussarNya spiralformade PTFE-slangen från Parker Varför är digitalisering så viktigt?HCL Technologies har utsetts till ledare i IDC MarketScapeFörsta spadtaget för Ottosson Truck /Hyundais nya huvudkontorMikael Anjou ny VD för SizesLogistic Contractor etablerar sig med eget kontor i LuleåAdvenica har fått en ny order på cybersäkerhetsprodukterKB Components dubblar sin kapacitet med nytt logistiksystem Formica Capital investerar i ChargeNodeFyra miljoner till forskning
11/18/2021
Carsten Holm A/S utökar sitt sortimentetVolvos största grävmaskin är överraskande snabbSteglös tryck- och vakuumkontroll med IO-LinkABB och Zume påskyndar övergången från engångsplastSchneider Electric lanserar hårdvaruoberoende automationsplattformStora Ensos hållbarhets­rapport erhåller prisZebware blir partner med Wasabi HCL ska hjälpa till att förbättra Euroclears digitala landskapNimo-KG levererar 17 maskinerDachser Denmark testar transporter med HVO-dieselDQC, Endeavor och Orango byter namn till FellowmindHållbara konstruktions­material levereras till seismiskt område på Island
11/17/2021
Kvävgasframställning on-site sänker kostnaderna med nästan 300.000 kronor per årJernbro breddar sitt erbjudandeNy generation kvalitets­verktyg från Osborn InternationalVi organiserar dina kablageBioolja från befintliga värmeverkSvenska planglas­leverantören Glasgruppen fossilfri!Hållbar industri, innova­tioner och infrastrukturLär dig mer om reparbete och fallskydd på Fastighets­mässan