TUESDAY, MAY 18 2021
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Cyberkriminella nöjer sig inte längre med att låsa data - att läcka data är den nya trenden

Sjukvård, finansbransch och leverantörer till offentlig sektor troliga offer den närmaste perioden
Ransomware-attacker där angripare stjäl data, skadlig kod som samlar in information och attacker som omfattar hela försörjningskedjan är tre av de allvarligaste IT-säkerhetshoten som företag och organisationer står inför. Det visar en färsk rapport som IT-säkerhetsföretaget F-Secure sammanställt utifrån data som samlats in under andra halvåret 2020.

En av de mest utmärkande trenderna 2020 är att ransomware-attacker, eller s.k. utpressningsattacker, har utvecklats från att i första hand kryptera och låsa tillgången till data, till att nu även stjäla den. Därigenom får cyberkriminella än mer makt över sina offer. Om de drabbade inte betalar för att återfå tillgången till sin data hotar angriparna med att läcka den till allmänheten, vilket kan leda till förödande konsekvenser då det ofta kan handla om ytterst personliga och känsliga data.

Den här utvecklingen, som i rapporten benämns Ransomware 2.0, var en betydande trend under 2020. Under 2019 upptäcktes endast en ransomware-familj som använde den här typen av utpressningsattacker, och under 2020 hade 15 ransomware-familjer utformats på det här sättet. Dessutom var nästan 40% av de ransomware-familjer som upptäcktes under 2020 utformade för att stjäla data från sina offer.

”Verksamheter med pålitliga backuplösningar och effektiva processer för återställning av data är väl positionerade för att klara av en traditionell ransomware-attack utan att behöva betala,” säger Martin Lindgren, Sverigechef på F-Secure. ”Men att hantera en potentiell dataläcka är en helt annan utmaning. Utvecklingen är skrämmande och frågan är nu inte om det kommer fler attacker utan vem som står näst på tur att drabbas. Troligtvis kommer det att vara verksamheter som hanterar särskilt känsliga data inom branscher som sjukvård, finans och leverantörer till offentlig sektor.”

Baserat på utvecklingen under andra delen av 2020 visar rapporten dessutom flera ytterligare trender inom cybersäkerhet, inklusive:
• Angripare som använder förinställda Excel-funktioner, vilka inte kan blockeras, för att dölja skadlig kod tredubblades under perioden.
• Outlook var det mest populära varumärket som angripare försökte lura sina offer med i sina nätfiskeförsök. Näst vanligast var att dölja sig bakom Facebooks varumärke och trea var Office365.
• Nästan tre fjärdedelar av de domäner som användes för nätfiske var webbhotellstjänster.
• Email stod för över hälften av alla försök att sprida skadlig kod under 2020.
• Skadlig kod som automatiskt samlar in data och information (infostealers) från offren fortsätter att vara vanliga hot; de vanligaste malware-familjerna under andra halvan av 2020 var båda infostealers (Lokibot and Formbook).
• 61% av de sårbarheter som identifierades i företagsnätverk upptäcktes redan 2016 eller tidigare.

Rapporten visar även att av de attacker som har angripit verksamheters försörjningskedja under de senaste 10 åren, var över hälften fokuserade på antingen energi- eller applikationsmjukvara. Ett exempel som förhoppningsvis skapar medvetenhet kring den skada som kan orsakas är SolarWinds-attacken.

”I säkerhetsbranschen är vi noga med att se till att verksamheter skyddar sig med robusta säkerhetsverktyg, processer för att upptäcka intrång samt planer och kapacitet för att hantera intrång,” säger Martin Lindgren. ”Verksamheter behöver dock bli bättre på att ställa krav på sina leverantörers säkerhet över olika branscher och landsgränser genom att samordna säkerhetsarbetet över hela försörjningskedjan. Detta kan bli en stor utmaning för många men faktum är att angripare är helt klart redo att utnyttja den svagaste länken i försörjningskedjan.”

Rapporten, Attack Landscape Update: Ransomware 2.0, automated recon, supply chain attacks, and other trending threats, finns tillgänglig på https://blog.f-secure.com/attack-landscape-update-h1-2021/

Om F-Secure
Ingen kan cybersäkerhet som F-Secure. Vi minskar klyftan mellan upptäckt av säkerhetsrisker och motåtgärder med hjälp av den oöverträffade intelligensen som finns hos hundratals av branschens främsta konsulter, miljontals enheter som kör vår prisbelönta programvara och innovationer inom artificiell intelligens. Vi hjälper världens största banker, flygbolag och företag att bekämpa världens mest avancerade hot. Tillsammans med vårt partnernätverk och fler än 200 tjänsteleverantörer ser vi till att alla har åtkomst till cybersäkerhet som vi alla behöver.

F-Secure grundades 1988 och är noterat på NASDAQ OMX Helsinki Ltd.
f-secure.com | twitter.com/fsecure | linkedin.com/f-secure

F-Secures medierelationer
Sanna Syrjäläinen
PR Manager, Nordics
+358 40 8349277

Björn Dahlgren
Northern Link PR för F-Secure
+46 76 160 37 60
Contact information

Northern Link PR i Sverige AB

Mailing address
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Visiting address
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms county
Sweden
VAT number:
556834-7198
Founded: Not specified
Employees: Not specified
English description is missing, swedish description below.

Välkommen till Northern Link PR.

Vi hjälper företag med nordiska ambitioner.
När det gäller PR och kommunikation, strävar Northern Link PR att vara det bästa valet för företag med svensk eller helt nordiska ambitioner.

Vi ser vikten av meddelanden, strategi och taktik som är nära i linje med dina affärsmål. Därför har vi etablerat kompetens inom en rad tjänster som kan utvecklas och anpassas beroende på din unika situation.

Välkommen att kontakta oss.

Contacts

Henrik Aare
070-598 22 82

News related to the company

LATEST NEWS

- News from the industry
5/6/2021
KH-maskin öppnar i JönköpingStrömsnäs förpackningar ökade försäljning under Q1 Bränslepellets löser klimatkris i NederländernaNYHET: Energieffektiv synkronmotor som sätter en ny standardRISE växlar upp inom tillämpad AI - Rekryterar tio AI-forskare till ny centrumbildningFantastisk vecka för flera anläggningar i SverigeSpara tid och energi med en plugg som klarar alla bygguppdragTransportbranschen kan dra viktiga lärdomar från pandeminLogistic Contractor AS inleder samarbete kring en logistiktomt sydväst om OsloFacebook-efterlysning hittade julgäster från Tjeckien
5/5/2021
Grön energi sänker CO2-utsläppen med mer än hälften Länk för länk: Fördelarna med att se hela kedjanNomo förvärvar ABRA KulelagersenteretDoldisen som är navet i det nya restauranglandskapetGeomatikk tecknar avtal med SinfraUltimo Software Solutions går in på den nordiska marknaden På väg med Truckloads of InspirationAcronis säkrar en investering om 250 miljoner USD och värderas till 2,5 miljarder USD
5/4/2021
Nordomatic stärker strategiskt fokus på medarbetare och företagskulturSmart tillverkning & Industri 4.0: Mastercams femdelade vision lyfter framtidens tillverkningFasthållning med vakuum­teknikTvå starka familjföretag fusioneras - Polarica tar det stora klivet för framtidens bärhus tillsammans med Kaskein Marja Falu Mekaniska Verkstad AB förvärvar Svärdsjö Mekano ABManitou 180ATJ är en favorit hos Molins Saxliftar ABHydroscand satsar på ökad kapacitet i automatiserat centrallagerFiber och Elkraft i Norr AB blir en del av VINCI Energies nätverk i SverigeTrend Micro presenterar den första säkerhetslösningen som förhindrar avbrott i industriella kontrollsystemSom svar på elbristen - MVS lanserar hållbar energi­lagringslösningDell Technologies lanserar partnerprogrammet RISE
5/3/2021
Nu byggs Algecos nordligaste entreprenörsboendeToolbar från Edströms Verktyg förbättrar lönsamheten hos WelandSå enkelt är det att boka tågfrakt från Kina till Sverige hos DB SchenkerBolt ny taxiaktör i Linköping och Norrköping – "hög tid att östgötar slipper betala överpris"83 procent har använt en QR-kod för att genomföra en betalning det senaste året – men många känner inte säkerhetsriskerna som finnsAMAZONE lanserar en ny generation av sin självgående växtskyddspruta Pantera.Peab bygger ny containerhamn i SundsvallOptimera först i Sverige att sälja Ekolutions hampafiberisoleringKundanpassade filtreringslösningarNSK-lager ökar driftsäkerheten i drivlinan inom jordbrukssektorn
4/30/2021
Försvarsmakten förnyar maskinparken med ännu fler hjullastare från SweconKollaborativa robotar från ABB hjälper Husqvarna att bli mer kostnadseffektivaFANUC lanserar ny trådgnist modell!Manometer med hastelloy­membran från WIKANy AI och Maskinförordning föreslås av EU-kommissionenTerri släpper ny maskinserie med innovationen Terri AWS som standardIndustrirörmontörsutbildning på Hammarö fortsätter i Monticos regi – stor efterfrågan i branschenABB:s robot IRB 1300 förbättrad med nytt skydd för tuffa miljöer och renrumstillämpningarUpp till kamp för landets hårt kämpande småföretagareRenta expanderar i NorgeSafestate – Startupen som ska förenkla it-säkerhet och skydda svenska företag mot cyberhotFrån Trainee till Team LeaderProcessindustrin lockar - många kvinnliga sökande till YH-utbildningPalo Alto Networks Prisma Cloud får automatiserat skydd för hybrida multi-molnmiljöerJoakim Efraimsson utses till vd för Wästbygg AB
4/29/2021
Exakt reglering vid låga cylinderhastigheterKarl Magnus Skepö är ny säljare på det södra distriktetSchneider Electric lanserar flexibla och lättmonterade armaturen Exiway LightUtan servicetekniker stannar produktionenNy handbok om elsäkerhet i arbetslivetMer etanol i bensin ger stor klimatvinst, borde gjorts tidigare!Guide för gummibeläggningar på stickade arbetshandskar
4/28/2021
SMC lanserar robust och energisnål 2-portsventil
Advertisements