LATEST NEWS

- News from the industry

COR-TEN® från SSAB pryder fasaden på nybyggd skola

Det är alltid glädjande att se nya skolor byggas. Om de dessutom pryds med en stålfasad - som med tiden antar en vacker rostig patinering tack vare COR-TEN-stål från SSAB - så blir ju resultatet ofta väldigt vackert. Såsom den nya skolan i Värmdö.
Turako gav uppdraget att bygga skolan till Moelven Byggmodul AB som anlitar värmländska EO Stål i Kil för merparten av sina stål- och metalleveranser. De beställda fasadplåtarna var dock för långa för Moelvens maskiner så de fick ta hjälp av EO Stål och Tibnor.

- Vi fick förfrågan om detta projekt där det ingår en mängd olika COR-TEN-plåtar till fasaden. Moelven kunde dock inte hantera så långa plåtar själva så vi fick nytta av våra kontakter med Tibnor, säger Jan Karlsson, ansvarig säljare på EO Stål i Kil.

Med över 80 ritningar och drygt 600 detaljer i olika format och material så krävs en avancerad logistik. Allt från leveransen av stålrullar från SSABs stålverk, till att den korrekta detaljen kommer till bygget i rätt tid. Och längs vägen är många olika aktörer inblandade.

- När det gäller de långa COR-TEN-plåtarna så kommer de till bygget från tillverkningen, via Dala Plåtteknik - som förutom att de laserskär, bockar och märker plåtarna enligt ritning – även packar allt enligt specifikation för att underlätta i monteringen på bygget, säger Richard Malmquist, produktspecialist på Tibnor i Köping.

Samarbete skapar mindre spill
För att effektivisera och utnyttja så mycket som möjligt av tillgängligt material finns en avancerad teknik för att skära ut så många detaljer som möjligt ur varje stålplåt. Samarbetet mellan alla inblandade företag , där man använder varandras kompentens på bästa sätt, har gjort att väldigt lite material går till spillo.

- I och med att det är plåt och stål som blir över så kan vi faktiskt skicka det på återanvändning. Stål är ju återvinningsbart till 100 procent så det är ju också en fördel, avslutar Jan Karlsson på EO Stål.

För mer information och detaljer kring bygget, kontakt:

Jan Karlsson
EO Stål AB
Tel. 0554 68 97 71
e-post: jan.karlsson@eostal.se

Richard Malmquist
Tibnor
Tel. 010 484 04 86
e-post: richard.malmquist@tibnor.com

SSAB
Klarabergsviadukten 70 D6 P. O. Box 70 SE-101 21 Stockholm
+46 (0) 8 454 57 00
http://www.ssab.com
Contact information
Mailing address
Klarabergs­viadukten 70
11164 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms county
Sweden
Organization id:
556016-3429
Founded: 1918
Employees: 13639
English description is missing, swedish description below.

SSAB är ett högspecialiserat globalt stålföretag som verkar i nära samarbete med kunderna. SSAB utvecklar höghållfasta stål och tillhandahåller tjänster för bättre prestanda och utifrån ett hållbarhetsperspektiv.

Företaget är en ledande producent på den globala marknaden för avancerade höghållfasta stål (AHSS) och seghärdade stål (Q&T), tunnplåt och grovplåt, rörprodukter samt konstruktionslösningar inom byggsektorn. SSABs stål och tjänster bidrar till lägre vikt hos slutprodukten och ökar även produktens styrka och livslängd.

SSAB har ett kostnadseffektivt och flexibelt produktionssystem. SSABs produktionsanläggningar i Sverige, Finland och USA har en årlig produktionskapacitet av stål på 8,8 miljoner ton. Företaget har också kapacitet att bearbeta och färdigställa olika stålprodukter i Kina och en rad andra länder. I Sverige och Finland sker produktionen i integrerade masugnsprocesser. I USA sker skrotbaserad produktion i elektriska ljusbågsugnar.

Contacts

Lasse Bengtsson
08-454 57 00
Patric Lidström
xx
Johan Lundin
-

Videos

Superpowers of steel

LATEST NEWS

- News from the industry
4/10/2024
Fem skäl att automat­isera avtalsskrivandetFortsatt låg IPO-aktivitet i Sverige och globaltHur påverkar kontoret fysisk och mental hälsaDoxas styrelseordförande avböjer omval K100 aggregatbytes­system introduceras
4/9/2024
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN
4/8/2024
Tre starka varumärken Nyhet! ENUX NordicMiljövänligt byggmaterial kan vinna forsknings-SMNu bildas Nordens ledande expert BOLIST Byggstart är tillbaka
4/4/2024
Officiell återförsäljare av RotoclearXometry Förbättrar med Xometry.ProSG Maskin firar 60 årHMS Networks och Red Lion Controls samarbetarÖver 54 miljarder cookies på dark web
4/3/2024
Samarbetet Clip-Lok SimPak och Wing Lift™Hallå där Jens KjellssonDen osynliga hjälten Välj rätt grävskopa AMIC Group förvärvar Tramo ETV och Unitrafo