WEDNESDAY, AUGUST 04 2021
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Byggmaterialsgigant arbetar för att ha minst 25% kvinnor i topp till 2025

Redan 2025 har Xella Group, ledande leverantör av hållbara byggsystem, satt ett mål om att kvinnor ska utgöra minst 25 procent av deras ledning.
Ökat fokus på de personliga och professionella utvecklingsmöjligheterna i koncernen är bland de verktyg som kommer att locka och behålla mer kvinnlig talang i framtiden.

Byggbranschen är traditionellt en mansdominerad värld, och siffror från SCB visar till exempel att andelen anställda kvinnor i byggbranschen 2019 låg på endast 11 procent*. Det finns därför en stor potential för ökad jämlikhet i branschen, och det vill Xella Group, som står bakom de ledande byggsystemen Ytong, Multipor, Silka och Hebel, nu bidra till att uppfylla.

Konkret har koncernen, som sysselsätter över 7 000 anställda över hela världen, satt som mål att ha minst 25 procent av ledande befattningar tillsatta av kvinnor innan 2025. Redan idag är andelen kvinnliga chefer i Xella Group 18 procent, och i den svenska organisationen finns det för närvarande 44,5 procent kvinnliga anställda, varav en är chef.

Men även om det är bra jämfört med resten av branschen, är det fortfarande en bit kvar till mål. Det säger Fredrik Johansson, CEO för Xella Scandinavia, och fortsätter:
- Att bygga har varit ett typiskt manligt yrke, och det måste vi ändra på för att kunna fortsätta locka och behålla kompetenta medarbetare. Hela branschen står inför ett stort behov av digital transformation och grön utveckling, och här finns det ett behov av alla talanger. Det är därför viktigt att öka både mångfalden och jämställdheten.

Med FN:s världsmål som strategiska landmärken

Målet för fler kvinnor på ledningsnivå är förankrat i Xella Groups hållbarhetsstrategi, som utifrån FN:s globala mål fokuserar på såväl de miljömässiga och sociala aspekterna, som de affärsmässiga.

Koncernen har i samarbete med andelsägare och konsultföretaget Sustainalytics formulerat ett manus med konkreta mål och initiativ inom ett antal områden, som inkluderar allt från koldioxidminskningar och ökad återvinning till minimering av arbetsolyckor. Som exempel har Xella även ett mål om 30 procent koldioxidminskning 2030 jämfört med 2019.

Arbetet har hittills lett till att koncernen förra året utsågs till branschledare av Sustainalytics när det gäller prestanda i förhållande till FN:s globala mål. Fredrik Johansson förklarar:
- Hållbarhet har blivit vårt grundläggande strategiska fokus och inkluderar både de miljömässiga, sociala och ekonomiska faktorerna. Vi vilar inte på våra lagrar, utan fortsätter att stärka våra prestationer i förhållande till de globala målen, samtidigt som vi investerar i digital transformation, produktinnovation och utveckling i nära dialog med våra kunder. Allt går hand i hand.

En arbetsplats i världsklass

Bland de sociala mål som Xella Group har satt hittar man ett mål om att öka vidarekvalificeringen för anställda med 10 procent till 2025 jämfört med 2019. Detta är också relaterat till målet att öka andelen kvinnliga chefer betonar Fredrik Johansson och avslutar:

- Vi kommer att stärka vårt fokus på de personliga och professionella utvecklingsmöjligheterna i koncernen, både för att behålla de begåvade medarbetarna vi redan har idag och för att kunna locka nya talanger i framtiden. Det råder ingen tvekan om att det kommer att bli mycket konkurrens om arbetskraften, och här är det vår tydliga ambition att kunna erbjuda en arbetsplats i världsklass där alla har möjlighet att utveckla sig och leva ut sina ambitioner.

*Källa: https://www.byggvarlden.se/elva-procent-kvinnor-i-branschen-189583/nyhet.html

För ytterligare information, kontakta:
Fredrik Johansson | CEO Scandinavia, Xella Sverige AB | T +46 734 22 69 73 | E-mail: fredrik.johansson@xella.com

LATEST NEWS

- News from the industry
7/1/2021
Accelerera digitaliseringen genom “the power of integration”Förlängt partneravtal med HV71Infinidat lanserar storage-as-a-service (STaaS) som förenklar och effektiviserar AIOps i stora IT-miljöerSweco blir teknisk rådgivare för utformning av energiö i NordsjönJessica Öberg ny vd för CombitechSolör Bioenergy Group förvärvar framgångsrikt fjärrvärmeverksamhet från Veolia NordicMVS ansluter sig till nätverk för smart elektrifieringSciety-nätverket och Segulah Medical Acceleration investerar 106 MSEK i SAGA DiagnosticsBOLIST Svedala byter ägare
6/30/2021
Semi-automatiserade plocktruckar effektiviserar plockprocessernaSwedish Agro Machinery blir ny återförsäljare för MetsjöEcoStruxure Security Expert från Schneider Electric nu SSF-certifierat i samtliga larmklasserHybrit har producerat världens första vätgas­reducerade järnsvampNexans Aurora: Byggd för framtiden, redo för världs­haven, nyss namngiven i NorgeVerizon och Digital Catapult lanserar Retail Accelerator-program med uppslukande 5G-teknologi Företags- och privatlån under pandeminCTEK stärker sin styrelse och utser två nya medlemmarMålbilder för miljöhänsyn utvärderasEn företagscykel har många fördelar!Coronapandemin har gjort svenskarna mer hygienmedvetna
6/29/2021
Överväg gärna keramiska standardkomponenter för att minska nötning och slitageVolvo EC530E och EC550E - 50-tons grävmaskiner med idéer som är större än deras storleksklassKaeser förvärvar Kompressorservice i SkövdeHållbarhet är kärnan i Mirkas verksamhetFyra fällor att undvika när du vill lånaSensor Control Nordic AB har tecknat ett partneravtal med RealWearHelene Åsander tillträder som inköpschef på Wästbygg GruppenAdvenica får order värd 19,2 MSEKVolvo Cars utökar sitt samarbete med BluJay W3 Energy ska förvalta Fu-Gens första vindkraftparker i SverigeNy tvätthall i Sjöbo med klimatsmart uppvärmningTECE lanserar prefabskåp för golvvärmeFörändrade krav i spåren av pandeminNya Ducato 2021Scandinavian Carbide Company – Ny aktör med lång erfarenhet på hårdmetallprodukter
6/28/2021
I datacentren är det ingen som vill ha varmt väder – så här går kylning till på bästa sättSkanska investerar cirka 540 miljoner kronor i logistikprojekt i HelsingborgMSB ska bidra till ökad kontroll över explosiva varorWorld Trade Center Göteborg expanderar – tar över top floor på Mässans gata 10Halmstad digitaliseras – väljer AddMobile som leverantörIngenjörsstudenter vidareutvecklade Skövdeföretagets prototypKlimatpåverkan en viktig fråga i utvecklingen av Frihamnen i GöteborgTelia testar livestreaming för drönare
6/24/2021
SMC Automation tecknar avtal med Bravida CoolingNy generation plasma­skärare från SPARTUS!Binar och Standby sponsrar Trollhättan City Trail96 % av svenska företag planerar fortsatt hybridarbeteDuroc Machine Tool utökar i Västra Götaland.David lämnar över till PeterSchneider Electrics koncernchef Jean-Pascal Tricoire har utsetts till “Glassdoor Top CEO” 2021Sweco förvärvar Boydens EngineeringTidernas investeringslyft i MoelvenMinskade energileveranser av fasta biobränslen 2020Veeam stärker sitt ProPartner-nätverk i EMEA med nya strategiska rekryteringar
6/23/2021
Elektronikföretaget som vågar ta plats Nya kulrullar och rullöverföringsenheter i teknopolymerSå kan du jobba mer aktivt Ahlsell förvärvar Kartecon OyHon ska öka intresset för ventilation HCL Technologies uppmärksammas av Great Place to Work Institute Stora utsläppsminskningar vid återvinning av plastförpackningar Connect Companies växer – anställer två nya experter på integration och systemutveckling