LATEST NEWS

- News from the industry

Bred samverkan krävs för en trygg cementförsörjning

I fredags arrangerade Cementa en presskonferens för att beskriva de åtgärder som företaget arbetar med för att säkra leveranserna av cement till den svenska marknaden.
Cementa gav också sin syn på vad som krävs i samverkan med politik och myndigheter för att trygga cementförsörjningen i Sverige på kort och lång sikt.

Cementa arbetar nu med flera juridiska och praktiska åtgärder i form av nya tillståndsansökningar samtidigt som verksamheten förbereds för förändrad drift och mottagning av extern kalksten under en begränsad tid.

Under de närmaste veckorna behandlas det lagförslag som regeringen tagit fram och som därefter möjliggör för regeringen att meddela tillstånd för Cementas verksamhet i Slite ytterligare en tid. Detta tillstånd syftar till att kunna fortsätta bryta kalksten inom ett område som redan har milljöprövats och godkänts i det nuvarande tillståndet som löper ut 31 oktober 2021.

– Vi är positiva till regeringens snabba hantering av den uppkomna situationen för att förhindra en akut kris i den svenska byggsektorn. Det kommer dock att vara avgörande att det begränsade tillståndet inte blir för snävt tidsmässigt, utan kan sträcka sig över de närmaste åren. En längre tidshorisont är mycket angeläget för att minska risken för en betydande cementbrist under kommande år, säger Karin Comstedt Webb, chef för hållbarhet och samhällskontakter inom Cementa och HeidelbergCement norra Europa.

En längre tidsram behövs för att nödvändiga myndighetsgodkännanden knutet till användning av extern kalksten ska kunna komma på plats, men också för att skapa rimlig tid för de domstolsprocesser för längre tillstånd som påbörjas inom kort.

Med ett regeringstillstånd i oktober och en flerårig tidsram, i kombination med kortsiktig möjlighet till extern kalkstensförsörjning, är Cementas förhoppning att kunna uppfylla leveransåtagandena till de svenska kunderna under 2022. Ingenting kan dock i dagsläget garanteras. Efter 2022 och fram till dess att ett långsiktigt tillstånd är på plats är försörjningssituationen betydligt mer osäker.

– För att våra åtgärder ska vara möjliga att genomföra i praktiken och få full effekt även på kort sikt, är vi beroende av en god samverkan med politiken och myndigheter. Vi delar målbilden om en hållbar samhällsutveckling i Sverige, och jag ser därför att det finns goda möjligheter till att finna konstruktiva vägar framåt i arbetet, säger Magnus Ohlsson, vd och marknadsdirektör Cementa.

Att arbetet ska leda till ett långsiktigt tillstånd på 20–30 år är det eftersträvande scenariot, och det kommer också vara centralt av flera anledningar.

– Ska vi ha en tryggad cementförsörjning i Sverige så är en långsiktig drift vid Slitefabriken helt central. Det är det mest klimat- och miljöeffektiva sättet att förse Sverige med cement, samtidigt som vi ser det som självklart att bidra kraftfullt till en förstärkt dricksvattentillgång på Gotland, säger Karin Comstedt Webb.

Ett långsiktigt tillstånd är också nödvändigt för att kunna satsa fullt ut och etablera världens första klimatneutrala cementfabrik i Slite 2030, vilket Cementa presenterade i juni i år. Under 2026/2027 behöver ett investeringsbeslut tas, och för detta kommer ett besked om ett långsiktigt tillstånd så snart som möjligt att vara avgörande.

Beskrivning av Cementas åtgärder – detta pågår nu:

Juridiska åtgärder

• Ett akut brytningstillstånd – Ansökan till regeringen lämnas in i september, tillstånd meddelas av regeringen i oktober. Tillståndsperiod på 1–3 år kommer att vara nödvändigt för att kunna överbrygga tiden till kommande tillstånd.
• Ett kortare tillstånd – Ansökan ges in till mark- och miljödomstolen under 2021. Tillståndsperiod 3–5 år.
• Ett längre tillstånd – Process inledd. Samråd planeras under kvartal ett 2022 och ansökan till mark- och miljödomstolen lämnas in under 2022.

Praktiska åtgärder

• Anpassning av befintlig stenbrytning och verksamhet i Slite, exakt hur kommer att bero på tidsfristen som ges i regeringens tillstånd.
• Kortsiktig extern försörjning av kalksten från Nordkalk. Upp till högst cirka 25 procent av kalkstensbehovet kommer att kunna täckas med denna sten. Ytterligare volymer kräver godkännande från myndigheter
• Eventuella brister avser Cementa att försöka täcka med långväga import av cement, även om endast begränsade volymer är möjliga på kort sikt.

Vikten av ett långt tillstånd

Ett långt tillstånd på cirka 20–30 år har en helt avgörande betydelse för följande:

• God försörjningstrygghet och beredskap, vilket uppnås genom en långsiktig inhemsk cementindustri.
• Väsentligt dricksvattentillskott och ett vattenverk till Region Gotland.
• Cementas satsning på världens första klimatneutrala cementfabrik år 2030. Denna plan ligger fast, förutsatt att Cementa har ett långt tillstånd på plats. 2030 vill Cementa kunna trycka på startknappen för att klimatomställningen i svensk cement- och betongindustri ska bli verklighet.

Länk till presskonferensen

För mer information, kontakta:

Karin Comstedt Webb

Chef för hållbarhet och samhällskontakter, Cementa och HeidelbergCement norra Europa
karin.comstedt.webb@heidelbergcement.com, tel 0708-64 99 07

Magnus Ohlsson
Vd och marknadsdirektör Cementa
magnus.ohlsson@cementa.se, tel 0708-83 59 32

LATEST NEWS

- News from the industry
10/20/2021
Framtidens odlingar är härContinental 150-årsjubilerarAreco utvecklar kvalitets­arbetetSå väljer ni tillfälliga lokalerNy dansk-svenskjobbmässa ser dagens ljus
10/19/2021
Ny försäljningschef för ÅkerströmsNy truckmodell 35/40/45D 50DN-9VB från Hyundai Byt tätningsringar när du byter lager i maskinernaSå elektrifierar du din fordonsflotta Så påverkar rekordhöga elpriser industrinTeknik så smart att den inte synsUndvik smuts i avloppetHyr eller köp?Umelag tävlar i Korea den 23 oktoberUppmärk­sammar skickliga maskin­förareTIB auktoriserar företag inom takbranschenExklusiv live visning - ECOBOT städrobotar!Bosch lanserar världens kraftfullaste borrmaskinerNya teleskoplastare går åt som smör i solskenVertiv går med i Sustainable Digital Infrastructure Alliance Linde lanserar Linde GreenData kan bli Sveriges nästa stora framgångsbransch
10/18/2021
Ny truckmodell 25/30D 35DN-9V från Hyundai Fortsatt expansion av solceller i StockholmSweco satsar på hållbart producerade förpacknings­materialLambertsson löser logistiken åt Stora EnsoNytt webbhotell garanterar data på svensk markRekordmånga studenter i öppen innovationElbilar rusar på begagnatmarknadenBICO stärker IP-portföljen med patent i USA och SverigeSmartare och mer hållbart sätt att bekämpa dammFörsta spadtaget för Eleikos nya logistikcentral
10/15/2021
Här kommer våra fantastiska fyraInvesteringar för framtidens Smart Factory Volvo CE bidrar till en hållbar framtidIngersoll Rand kondenshanteringssystemABB firar stolt fem år av ABB Ability-innovationerVerksamhet som flyttar utomlands – tillverkningsindustrin hårt drabbadFörst i världen med autonom skotningDescartes kommenterar E-barometern Q2 2021Alelion förstärker säljteam efter mycket starkt orderinflödeÅteranvändning av komponenterRevolutionerande teknik för trottoardetekteringFör framtidens maskin­uthyrare, för nästa generation
10/14/2021
Tillsammans skapar vi Sveriges bästa material­hanteringInnovativ metod gör 3D-printning i koppar möjligtSMC lanserar nya produkter för batteritillverkningXano spänner musklerna på Elmia SubcontractorIntegrering av Topcon höjer ribban inom grävprecisionHur får man en dygnet runt produktion att fungera smidigt?Ankorstore fortsätter att expandera och tar nästa kliv i NordenSaab expanderar i USAEpiroc vinner stor gruvutrustningsorder CTC lanserar ett nytt koncept för större fastigheterEfterfrågan på begagnad elektronik är högre än någonsinNy säljare på Sennebogen hos Scantruck ABCO2-kompenseringstjänst får DEKRA-validering inom hållbarhet
10/13/2021
Intercut på Blechexpo 26 – 29 oktober 2021Etablerar sig på den svenska marknadenNCC bygger tunnel för skyfall i KöpenhamnHitta bra ergonomi när du jobbar hemifrånTurbo R-Line är här!