LATEST NEWS

- News from the industry

Bidrag och ersättningar för solceller 2022

Alla 6 bidrag och ersättningar du kan få för solceller 2022
Att det finns ett miljöpolitiskt incitament för att få så många svenskar som möjligt att installera solceller kan inte ha gått någon förbi. För den som vill få så stor lönsamhet som möjligt i sina solceller finns det en rad bidrag och ersättningar att ansöka om, som sammantaget gör det mycket fördelaktigt att satsa på egenproducerad el via solceller.

Här följer en genomgång av alla de bidrag och ersättningar du kan få för solceller 2022.

Bidrag och ersättningar för solceller 2022● ROT-avdrag.
● Nya solcellsbidraget – avdrag grön teknik.
● Nätnytta för såld solel.
● Skattereduktion för såld solel.
● Ursprungsgarantier och elcertifikat för såld solel.
● Ersättning för såld solel från elhandelsbolaget.

ROT-avdrag för solcellerNär du installerar solceller kan du få rotavdrag för delar av den arbetskostnad installationen fört med sig. Entreprenören som utfört arbetet kommer dra av (högst) 30 % av arbetskostnaden direkt på fakturan. Du behöver inte själv ansöka om rotavdrag.

Det finns inget särskilt rotavdrag för just solceller, utan det fungerar precis som när du anlitar en hantverkare för till exempel en renovering. Du kan bara dra av en viss summa i rotavdrag under ett och samma år, och slutberäkningen sker på din deklaration. Hur mycket du kan dra av för ROT varje år bestäms av hur mycket du skattat för under året, och vilka andra avdrag du har gjort.

Nya solcellsbidraget – avdrag för grön teknikDu som ska installera grön teknik (där ingår till exempel solceller) kan göra avdrag i din deklaration för både arbetskostnad och materialkostnad. Detta kallas även det “nya solcellsbidraget”, och kan inte kombineras med rotavdrag. Därmed påverkar avdraget för grön teknik inte heller den totalsumma du kan göra rotavdrag för varje år.

Skatteavdrag för grön teknik gäller följande installationer● Nätanslutet solcellssystem.
● Laddningspunkt för t.ex. elbilar.
● System för att lagra egenproducerad el, t.ex. via solceller.

Skatteavdrag för grön teknik gäller följande fastighetstyper● Småhus eller så kallad “ägarlägenhet” du själv äger.
● Lägenhet i bostadsrättsförening där du äger nyttjanderätten till lägenheten (vilket är det vanliga när det kommer till lägenheter i BRF).
● Fastighet som du själv äger som är under uppbyggnad, men som när den är klar kommer vara antingen ett småhus eller en ägarlägenhet.

Med ägarlägenhet menas en lägenhet där ägaren äger fastigheten eller delen av fastigheten som lägenheten utgör. Detta är inte detsamma som att “äga” en bostadsrättslägenhet. Ibland beskrivs ägarlägenheter som radhus, fast på höjden.

Du kan läsa mer om solcellsbidrag hos Hemsol, där du också hittar en mängd information om hur du bäst går till väga för att investera i och installera solceller och annan modern teknik för grön el.

Nätnytta för såld solelNätnytta för såld solel är inte ett statligt bidrag eller avdrag, utan handlar om att du säljer överskottet av din egenproducerade el till det elnät du är ansluten till. Ersättningen för nätnytta kan ligga på runt 5 öre/kWh, beroende på elbolag. Som privatperson kan du ha inkomster på upp till 40 000 SEK varje år, utan att behöva skatta för dem. Detta är dock en totalsiffra, som gäller alla dina extra inkomster.

När du vill sälja solel behöver du teckna två typer av avtal med ditt elbolag, ett som konsument och ett som producent. Det brukar kallas för förbrukningsavtal respektive produktionsavtal. När du har dessa båda avtal på plats säljs överskottet av din elproduktion automatiskt via elnätet. Du behöver inte betala någon energiskatt på ditt sålda elöverskott, så länge som din anläggning har lägre effekt än 500 kW.

Skattereduktion för såld solelDu som säljer el som privatperson har rätt till att få skattereduktion för din sålda solel. Upp till 30 000 kWh/år får du en skattereduktion på 60 öre för varje kWh som du sålt till elnätet. Skatteverket får information om hur mycket el du har sålt direkt från ditt elbolag, och summan av din skattereduktion för såld solel kommer stå förtryckt i din deklaration.

Ursprungsgarantier och elcertifikat för såld solelNär du säljer din överskottsel från solceller ska du inte missa att ansöka om dokument för ursprungsgarantier och elcertifikat från Energimyndigheten. Sammanlagt handlar det om potentiella ersättningar på runt 3 öre per såld kWh.

Ursprungsgarantier för såld solelUrsprungsgarantier är ett elektroniskt dokument som visar vilken typ av elkälla som elen i fråga kommer ifrån. I fallet med ursprungsgarantier för såld solel handlar det alltså om ett dokument som bevisar att den el du producerar verkligen kommer från solceller och grön teknik.

Att du kan visa upp ursprungsgarantier gör att ditt elhandelsbolag kan vara säker på att elen du säljer verkligen kommer från solceller. Detta är elhandelsbolagen beredda att betala för, och ersättningen ligger ofta runt 1 öre extra per Kwh.

Elcertifikat för såld solelEtt elcertifikat utfärdas av Energimyndigheten och är gratis för dig som är elproducent. Att få ett elcertifikat innebär att du har registrerat dig själv som säljare av el hos Energimyndigheten. Du behöver också installera en mätare för hur mycket el du säljer. En viss mängd el ger dig en viss mängd elcertifikat, och precis som för ursprungsgarantier är detta något du kan sälja vidare till ditt elbolag.

Ett elcertifikat ger dig ersättningar som ligger runt 2 öre/kWh. Det kan dock tillkomma vissa kostnader som är knutna till att vara registrerad elproducent. Kontrollera med Energimyndigheten om dessa kostnader kommer gälla dig.

Ersättning för såld el hos elhandelsbolagetEn ersättning för såld el hos elhandelsbolaget handlar helt enkelt om det pris du får när du säljer överskottet av din egenproducerade solel till ditt elbolag. Ersättningen för din sålda solel kan variera mellan olika elhandelsbolag. Den ersättning du får är spotpriset plus elbolagets valda påslag.

Vad är spotpris på el?Den som vill sälja egenproducerad el behöver självklart hålla koll på de termer som används. Spotpris är det pris som elhandelsbolagen själva köper in sin el för. Spotpriset på 1 kWh el för den nordiska marknaden sätts på elbörsen Nord Pool. Precis som på den vanliga börsen handlar prisnivån om tillgång och efterfrågan.

Elkonsumenter med fast elavtal påverkas inte av hur spotpriset på el rör sig. Du som ska sälja el behöver dock alltid ta med ett rörligt spotpris i beräkningen, när du räknar ut slutsumman för vad du får för den solel du producerar och säljer. Du kan lätt följa utvecklingen dag för dag på Nord Pools hemsida.

LATEST NEWS

- News from the industry
9/22/2022
Kvantberäkning nästa stora grej? På väg mot en grönare framtidPTC introducerar Onshape-Arena Connection
9/21/2022
Den största investeringen i företagets historiaTibnor – en viktig kanal Dags för Asbestvecka Missa inte klimatpremienFärre problem med rätt flödesmätare Vilka är fördelarna med nya bultsvetsprocesser?Hög prestanda eller batterilös absolutenkoder?AMADA på EuroBLECH 2022Pandeminedstängningarna öppnade för jättetillväxt EDECO och TRIAG Ny 5-axlig slipmaskin till A-Tooling i VärnamoValvakna svenskarShortcut förvärvar Careful AppsOrbit One bygger unik robotcellDell och Red Hat utökar samarbete Wackes och Olsson & Co blir ett bolagSolkompaniet och Niam samarbetar
9/20/2022
Jag hjälper dig med Laserskärning och BockningABB förvärvar PowerTech ConverterHöstrensa - Spara både plats och tjäna pengarSSAB:s fossilfria stål visas upp i HannoverTar ytterligare steg för ökad kundnyttaSamster levererar geniala energi-innovationer DAF Trucks visar upp branschledarskapAPM Terminals Gothenburg fortsätter växaTydliga fördelar med NSK:s NH-seriens linjära styrningarSouthco introducerar nytt gångjärnSGBC lanserar två nya manualer STRATO lanserar i Sverige Ny podcast svarar på bygg­branschens vattenfrågor
9/19/2022
Guide - hur du väljer MotviktstruckScania fasar ut fossilt från tunga transporterCompuLab presenterar IOT-GATE-iMX8PLUS Linde energi bjuder in till Öppet Hus Ekenhuset etablerar sig i ÖstergötlandVarannan skulle rata elbilen om bonusen försvannLokal lagring ska avlasta Göteborgs hamnModerniserar ytterligare två 400 kV-stationerSweco gör förstudie om flytande solpaneler i UgandaSpectra från SilvaAkademiska Hus toppar solcellsliganGratis kurstillfälle
9/16/2022
Nödstoppsknappar och positionsbrytare Den uppgraderade Volvo L25 ElectricSäkra framtidens elberedskapFler väljer en eldriven hantverkarbilVåra första Inspodagar - någonsin! Stora Enso har undertecknat ett avtal Verizon Business utser Sanjiv Gossain Stationär övervakningsenhet för datakablarNy servicemarknadschef på SweconÖka mångsidigheten och sänk kostnadernaArkemi ger ut handbok och digitala verktyg EU-parlamentets förslag om skogsbränslen måste stoppas
9/15/2022
Kan vibrationer vara ett stort problem för verktygsmaskiner?Volvo stödjer trans­formationen till eldrift Spara tid, utrymme och pengar Högsta lasersäkerhet vid mobila applikationerWithSecure™ går med i Cloud Security Alliance