Ad

LATEST NEWS

- News from the industry

Batterilager vänder på natt och dag

Landskrona Energi först ut med batteridepå
Ett jättelikt batterilager skulle kunna vända på natt och dag. I alla fall ur ett elkonsumtionsperspektiv. Tanken på att lagra överskottsproduktion av el och flytta denna tillgång till en annan del på dygnet då den inte naturligt produceras är lockande. Liksom bonden som lagrar sin spannmål i silos för andra tider för att få bättre betalat kan elen som produceras av solanläggningen användas vid andra tillfällen eller säljas när priset är högt.

Som bekant råder det brist på el i de södra prisområdena. Landskrona Energi har löst detta genom att lagra el från bland annat solceller. Batterierna tar vara på de stunder då elen som produceras inte konsumeras. Batterilagret som byggs i Landskrona kan hålla 20 MW vilket utgör en tredjedel av stadens uttag. Staden på den skånska västkusten växer och de senaste åren har man fått etablering av elintensiva verksamheter. Här har man insett att attraktion, tillväxt och elektrifiering kräver åtgärder.

Johan Holmstedt är VD för Landskrona Energi och han menar att det är av vikt att man kan svara upp till den ökade efterfrågan som en växande stad har. Tillgången på el är numera en attraktionskraft, menar han. Ur ägarens perspektiv, Landskrona stad låter det också positivt. Kommunstyrelsens ordförande Torkild Strandberg säger att batterier kommer att gynna den gröna omställningen som en stabiliserande faktor. I synnerhet när både vind- och solkraften blir viktiga inslag. Han får medhåll från Jesper Olsson, Miljöpartiets ordförande i Landskrona.

Förutsägbarheten i el från vind- och el är ju som bekant svår. Det blåser med varians och detsamma gäller solen strålar. Man är väderberoende helt enkelt. Genom lagring omvandlar de bägge resurserna till nåt som går att lagra, något som därmed blir förutsägbart. Man skulle kunna likna det vid el produktion av vatten. Man lagrar vatten i magasinen för att släppa dessa på turbinerna vid behov.

Bakom affären står företagen RES och Scandinavian Capacity Reserve (SCR). Fredrik Bodecker, SCR's VD kommenterar affären som ett kvitto och ser fram mot fler initiativ från andra energibolag. Både han och Carl Hagert (styrelseordförande SCR) menar att detta kan vara en av lösningarna för kapacitetsbristerna i södra Sverige, dessutom bidrar man till ett minskande av andra fossilkrävande källor.

RES är världens största oberoende aktör inom förnybar energi aktiva inom land- och havsbaserad vindkraft, solenergi, energilagring, grön vätgas samt transmission och distribution.

LATEST NEWS

- News from the industry
5/24/2023
Lanserar hemsida för att främja hållbar byggbranschSpecialist på områdesskydd öppnar nytt i HalmstadNya APEX-tjänster Stripe blir betalningspartner för Zara Pre-OwnedSavox Noise-COM 500 lanseras
5/23/2023
Kundutbildning i fjädertek­nik hos lettiskt kundföretagAros Kapital blir officiell partner till IFK GöteborgHar ni behov av specialmaskiner?Bildanalys & Vision byter namn till Computer VisionConsilium Safety Group och Roxtec i samarbete
5/22/2023
Jämför lån online för att hitta det bästa erbjudandetSwift-Cut – Mycket maskin för pengarna!SSAB och BE Group sam­arbetar inom fossilfritt stålSamarbete för att nå hållbara lösningarMensapriset 2023 går till Fredrik Löfgren!
5/19/2023
Avsticknings- och spårsvarvningssortimentSwecon och Volvo på Sweden Rock FestivalUdda Volvo-lastbil med retrolook byter ägareWithSecure lanserar en ny uppsättning tjänsterCASE:s populära roadshow återkommer 2023
5/17/2023
Först ut i Skandinavien Årets plåtslagare gillar koppar och knepiga jobbCognizant lanserar Neuro® AINytt koncept ska förbättra tillgängligheten Clean Motion lanserar leasingerbjudande