Bättre överblick med MCP80 och MC1 - industritorget.com
SUNDAY, AUGUST 09 2020
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Bättre överblick med MCP80 och MC1

De underlättar arbetet för grävmaskinisterna hos Taxus
Taxus är ett renodlat uthyrningsföretag som inte har några egna entreprenader utan lägger all kraft på att stötta sina kunder med hyrlösningar. Företaget erbjuder alltifrån anläggare, snickare och grävmaskiner, till transportlösningar och kranbilar. Taxus har sätet i Stenungsund och har ett 40-tal medarbetare. Idag finns nio MCP80-paneler inom företagets maskinflotta och två används med mjukvaran MC1. Uppgraderingen sker allteftersom.

Bättre överblick och minskar onödig körning

En av Taxus grävmaskinsförare är Jonathan Lennartsson. Han har arbetat som grävmaskinist sedan han gick ut skolan för fyra år sedan. Jonathan fick den nya MC80-panelen med mjukvaran MC1 i sin nya hjulgrävare Volvo EWR150 som levererades i hösten 2019.

– En av de allra största fördelarna med MC1 till skillnad från den tidigare mjukvaran är att jag nu kan se hela arbetsplatsen i panelen. Jag är inte längre låst till den position jag har, berättar Jonathan.

– Det betyder att jag inte längre behöver hjula runt på siten för att se utsättningen. Nu kan jag istället swipa med fingrarna på panelen vilket innebär mindre körning och jag blir mer effektiv, fortsätter han.

Känner sig säkrare på resultatet

Jonathans kollega Tony Roos har varit med betydligt längre, han har kört grävmaskin sedan 2003 då Jonathan bara var fem år. Tony har varit med om en omfattande teknisk utveckling inom maskinstyrning och har mycket att jämföra med. Att nya MC1 underlättar arbetet instämmer Tony helt med Jonathan.

– Med MC1 får jag en bättre överblick. Förr kunde jag bara se området närmast skopan men nu får jag snabbt en förståelse för helheten. Det ger också en säkerhet att jag själv gör rätt, jag behöver inte förlita mig på någon annan och blir inte beroende av att ha en utsättare utanför maskinen.

– MC1 gör också att jag utför arbetsmomenten på kortare tid, jag blir effektivare och kan till exempel lättare planera jobbet med lastbilsförarna och få material på rätt ställe. Det blir mer precision i arbetet.

Säkra redskapsbyten

Andra funktioner som Tony tycker är praktiska är AutoSnap och att det är enkelt att växla redskap direkt i körläget.

– Med AutoSnap kan jag via skärmen enkelt se, hitta och ansluta mot det objekt jag vill arbeta med när jag rör mig.

– När jag byter redskap vilket ofta sker många gånger under ett arbetspass underlättar det att ha snabb tillgång till skoporna direkt i panelen. Jag behöver inte gå in i menysystemet som tidigare och jag vet att rätt skopa används.

Syns bättre i solljus

Leica Geosystems maskinstyrningssystem är en naturlig del av vardagen för maskinförarna.

– MCP80 med MC1 används ständigt och jämt så de är viktiga arbetsverktyg, säger Jonathan.

Den nya panelen och mjukvaran har även lett till en förbättrad förarmiljö, till exempel klarar utrustningen solljuset bättre.

– Tidigare var bakgrundsfärgen svart och då var det svårt att se om solen låg på i vissa lägen men nu är den ljus och det gör stor skillnad, säger Jonathan.

Efter arbetsdagens slut tar han loss MC80-panelen så den inte är kvar i grävmaskinen vilket är en trygghet inte minst ur stöldskyddssynpunkt.

– Panelen känns robust och har inga utstickande antenner så man behöver inte vara rädd att något råkar gå sönder. Det är bara att snäppa loss, ta med och låsa in den, förklarar Jonathan.

Enkelt med fjärrsupport

Taxus har även valt att använda sig av Leica Geosystems eftermarkandstjänst CCP som beroende på avtalsnivå innebär allt från kundsupport via telefon och fjärrsupport via internet, mjukvaruuppdateringar till årlig översyn samt utökad garanti.

När Jonathan behöver hjälp med utrustningen kan han ringa in till Leica Geosystems supportavdelning och få snabb hjälp över telefon. Om det behövs kan en tekniker koppla upp sig mot utrustningen och fjärrstyra den, läsa av felkoder med mera.

– Alltid när det händer något och man behöver hjälp vill man ha den snabbt. Därför är det skönt att enkelt kunna ringa supporten eller få hjälp via fjärrstyrning. Det mesta går att lösa över telefon men vid ett par tillfällen har det hänt att jag fått hjälp av en tekniker som kopplat upp sig mot maskinen.

– Istället för att vänta på att en tekniker ska åka ut till mig så är det här en mycket praktisk lösning. Jag slipper stå stilla länge med maskinen, jag kan producera mer och vetskapen att jag kan få snabb hjälp är en trygghet i sig.

SmartNet och ConX

Jonathan Lennartsson är tekniskt intresserad och gillar att lära sig. Han använder Leica Geosystems satellitpositioneringstjänst HxGN SmartNet och har kännedom om den molnbaserade samarbetsplattformen ConX.

– SmartNet använder jag hela tiden. Den stora fördelen med den jämfört med en traditionell totalstation är att jag alltid vet exakt var jag är någonstans och har med mig alla positioner när jag kör runt. Jag behöver inte tänka på att något är i vägen, till exempel en container som annars hade blockerat signalen.

– Jag har själv inte hunnit använda ConX än men jag vet att det är en mycket praktisk lösning. Utsättaren kan lägga ut sin fil direkt via datorn och användaren kan ladda ned den direkt. De stora vinsterna är att jag inte behöver vänta på att utsättaren ska komma ut, jag behöver inte använda USB-minnen och det är säkrare inte minst ur arbetsmiljösynpunkt att inte ha människor runt maskinen eller om vi arbetar i en svårare miljö.

Eftermarknad och support

Taxus har länge använt maskinstyrning. Första utrustningen köptes redan 2005 under varumärket Scanlaser. Eje Andersson är företagets driftsledare och är en spindel i nätet i Taxus dagliga verksamhet.

Vad är viktigt för er med utrustningen som ni använder?

– Att vi får full respons kring eftermarknadsfrågorna och att supporten är lättillgänglig och kunnig. Våra maskinister kan själva ta kontakt med supporten och ibland gör jag det vid större frågor. För oss är det mycket praktiskt att förarna har direktkontakt med supporten, då får de rätt hjälp vid rätt tillfälle och Leica Geosystems har spetskunskap om sina produkter, berättar Eje.

– Samarbetet har genom åren fungerat mycket bra. Leica Geosystems är en trygg partner för oss. Det är också en fördel att de är väletablerade hos mätteknikerna i vår region i västsverige. Det innebär en stor förståelse när alla kan samma teknik, säger Eje Andersson.

LATEST NEWS

- News from the industry
7/10/2020
Om el var en bristvara: Var tredje svensk skulle prioritera mobilen Dubbelt så snabbt, tre gånger säkrare att lägga takEngcon redovisar positivt resultat 2019Uppsving för onlinevideo under COVID-19Ny version av affärssystemet Unit4 ERP lanserat
7/9/2020
ABB gör tillverkning mer hållbar genom att återvinna och fabriksrenovera tusentals gamla robotarNy lärportal för kompetenshöjning inom industrin2D-kodläsare får automatiseringen att rullaEffektivitet på en ny nivå med IE5+ motorer och LogiDriveNy undersökning bland småföretagare: Få känner till vad fossilfri el innebär Equinix i nytt globalt samarbete med Alibaba Med IT som vapen besegrar Panini matsvinnet
7/8/2020
LFE – Animation av elektromagnetisk digital flödesvaktHantera dina spännband som ett proffsFöråldrad teknik gör att transport-och logistikföretag förlorar kunder Svenskarna börjar pensionsspara för sent – många riskerar att få klara sig på halva lönen BluJay partnerskap med Raven Logistics ger ett enda transportsystemUnit4 introducerar nytt globalt partnerprogramVerizon Business utökar sin VNS-portfölj med Ciscos ENCSAI-företag ska hjälpa handeln fylla butikerna med bibehållet avstånd
7/7/2020
Stort projekt för bilindustrin avklarat!Förbättrad säkerhet och ergonomi med ny och modern produktionsutrustningCTEK och Ferroamp lanserar ny integrationslösning för Chargestorm Connected och EnergyHubElesa tilldelas Högsta Kreditklass av Syna!
7/6/2020
Ny och unik data visar på bred och stor efterfrågan av byggplåtWELAND AB förvärvar Andon Robotics AB och Svets & Robotteknik i Småland ABJuni blir den första månaden under 2020 med färre inledda konkurser i Sverige än 2019.Ny rapport uppmärksammar HCL som ledande leverantör av specialiserade insiktstjänster Emballator skräddarsydde guldhink för Svenska SpelHushåll i Europa är för varma under sommarenNya möjligheter för telekomoperatörer med edge computingMambu ingår partnerskap med Google Cloud för att snabba på kundernas övergång till molnet
7/4/2020
Nytt distributionsavtal med Pedab breddar marknaden för dynabook
7/3/2020
Bolt introducerar ny och unik prissättningsmodell för sina elsparkcyklar mySwecon uppdaterad - här är nya finesserna!Wibax ingår i avtal om att förvärva Baltic TankNorelem säkrar fabriksteknik med ny skärmhållare och tillbehörssortimentFallskyddsprodukter från PetzlDana Lim rekryterar nyckelkompetens inom industriförsäljningMolnanvändningen i företag ökar både under och efter pandeminTechnima Nordic har lanserat nya aerosoler med RAL-bättringsfärger avsedda för färgmarknadenGoldman Sachs och TPG Growth leder Infinidats nya finansieringsrunda
7/2/2020
En återfödelse i innovationens namnNy gratis e-utbildning inom byggetik ska nå flerFixera med vakuumteknik direkt på arbetsbordetAtt anlita en konsult kommer aldrig blir detsamma igen!Maximera era digitala verktyg – för kreativitetens skull Lindab lanserar ställbar rännkrok som passar alla takNy handbok beskriver hållbarhetsaspekterna för skogsråvara från svenskt skogsbrukMontera i sten eller betong vid sommarhuset
7/1/2020
100 procent återvunnen plast i ny pall för Systembolagets flödenAnimation av flerstegsejektorer som minskar luftförbrukning100-årig forskning kan utrota dödsolyckornaKompakt och tunn centrifugalfläktHär är utsuget som renar utandningsluften från virus och bakterier
6/30/2020
VBN Components hårdmetall vinner Best of Industry AwardWeland investerar i såglinje från KaltenbachTryggare arbetsplats inom tillverkningsindustrinIntegrerat packflöde skapade ökad effektivitetEtt par räcker - HARTING TW1STEREftermontering av dödvinkelassistent för tunga lastbilarMotorer för puckhantering och sorteringsarmar i automatiserat i labb
Advertisements