Automotive rullar mot en ny framtid - industritorget.com
WEDNESDAY, MAY 27 2020
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Automotive rullar mot en ny framtid

Teknikskiftet som pågår just nu inom fordonsbranschen går inte att jämföra med något tidigare.
De företag som anammar förändringarna och ligger långt framme i teknikskiftet förutspås gå mot en ljus framtid.

Automotive har stora krav på sig att ligga långt framme i teknikskiftet och är en bransch som väcker stort intresse. Dock måste man som företag vara med i förändringen och välkomna ny teknik och nya utmaningar om man vill finnas kvar, risken är att man annars kommer att radera ut sig själv, förutspår Magnus Johansson, sälj- och marknadschef på Automotive Components Floby AB.

I det paradigmskifte som just nu pågår går det att urskilja flera olika trender som alla påverkar den riktning i vilken fordonsbranschen kommer att rulla vidare. Drivmedel är en av dessa huvudtrender. – Det påverkar alla led i fordonsbranschen att vi går från diesel och bensin till el. Det finns många sätt att lösa eldrift, med en central motor eller en motor vid varje hjul, vilket ger olika komponentbehov. Förbränningsmotorn kräver otroligt många komponenter, elmotorn kräver mycket färre, säger Magnus.

Eldriften gör att mängden och typen av komponenter i bilarna kommer att förändras. Man kommer troligen att eftersträva lättare material för att minska energimängden som krävs för att driva fordonet framåt. Dessa förändringar leder till att hela landskapet av underleverantörer förändras.

– Vi försöker förstå vad den nya typen av fordon kommer att kräva för produkter. Vi tillverkar klassiska fordonskomponenter i järn, stål och metall. Förväntningarna på oss kommer att förändras, så vi har redan börjat bygga in lättvikt i våra produkter och mannar upp med kunskap kring de nya behoven. Exempel på detta är en bromsskiva vi tagit fram av aluminiumkomposit, ett starkt, hållbart och väldigt lätt material, säger Magnus.

Autonoma fordon är en annan av megatrenderna inom fordonsbranschen. Här lägger biltillverkarna mycket tid på att lösa själva transporten. Komponentleverantörerna påverkas bara i förlängningen av denna trend, än mer påverkas de som tillverkar drivsystemen för bilarna.

– Man kommer inte att äga sin bil i framtiden i samma utsträckning utan köpa en transportlösning. Idag är det redan många fler som leasar sin bil än tidigare. Nästa steg är att man köper tjänsten bil när man ska åka någonstans och då en bil efter behov. Idag säljer ju försäljaren bilen och sedan underhålls den av verkstaden. I framtiden kommer den som säljer tjänsten också att serva bilen. Försäljaren ställer då högre krav på komponenterna och att de har hög livslängd, säger Magnus.

En genomgående trend är att hastigheten på förändringarna idag är mycket högre än för 10 år sedan. Allt måste vara uppdaterat och marknaden kräver ständigt nya produkter.

– Vi måste komma med nytt för att behålla vår försäljningsnivå, detta gäller alla inom fordonsbranschen, även oss som levererar komponenter, understryker Magnus.

Precis som inom övrig industri kan man som företag bli mer effektiv genom att bygga in connectivity, alltså ansluta till molnet, för att få information från maskinerna i realtid och därigenom fatta snabbare och bättre beslut.

– Detta jobbar vi med på alla nya maskiner så att de är anslutna enligt industri 4.0. Vi jobbar även med spårbarhet på produkterna, individmärkning, så att man kan se både produktionsdata och tillverkningsdata på varje produkt som tillverkas. Marknaden kan på så vis ge feedback på våra komponenter, utifrån vilken vi kan förbättra dem. Vi kopplar all vår data till ett individuellt nummer på artikeln och lagrad data kan man ju numera plocka in i enorma mängder jämfört med tidigare, vilket ger helt nya möjligheter, säger Magnus.

Om man inte lyssnar av och är lyhörd för trenderna, de nya förutsättningarna och marknadens krav kommer man att halka efter och då är det svårt att komma ikapp. – Den strategi vi utarbetat i ledningen innefattar dessa nya utmaningar, det handlar om att vi förändrar våra produkter och produktionsmodeller för att motsvara framtidens behov. När vi presenterar våra produkter för marknaden får vi bra respons.

Förändringarna sker nu extremt snabbt. Från ett år till ett annat märks stor skillnad i attityder hos marknaden. – För ett år sedan var vi på ett årligt internationellt seminarium där vi berättade om lättviktslösningen och då var intresset svalt. I år var intresset enormt. Fokus har svängt och nu ser man elektrifieringen som ett oundvikligt faktum som kommer att kunna hända snart, säger Magnus.

Gretaeffekten och att folk har barn hemma som sätter fokus på hållbarhetsfrågor tror han spelar en viktig roll i utvecklingen och medvetenheten hos marknaden. Hållbarhet handlar inte bara om att växla till grönt drivmedel utan även om att ha en hållbarhetspolicy som omfattar tillverkning och logistik. – Hållbarhetsfrågan innebär både hot och möjligheter för fordonsbranschen. Vi har ställt om en stor del av våra transporter från vägtrafik till järnväg, vilket gett oss ett mycket bättre miljöavtryck och även ett mycket bättre kostnadsutfall. Vi måste vara bra på detta som leverantörer för annars kommer ingen att vilja handla med oss. Hållbarhet är en samhällstrend som påverkar hur vi och andra branscher kommer att kunnagöra affärer i framtiden, avslutar Magnus.

For further information, please contact:

Magnus Johansson, Director of Sales & Marketing

Automotive Components Floby AB
Phone: +46 515 776 823
Email: magnus.johansson@acfloby.com

LATEST NEWS

- News from the industry
5/20/2020
Mätverktyg för hållbarhetsdata nu tillgängligt för IT produkter
5/19/2020
Finansierings möjlighet för Sveriges industriMagnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
5/18/2020
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner alltLuxbrights tar in 12,5 Mkr och siktar på börsnotering!Inlandsbanan är först i Sverige med ny typ av fjärrmanövrering Vilka symboler vill du visa?GK rustar för hållbarhet och lönsamhetDell introducerar nya XPS 15 och XPS 17
5/15/2020
Nya verktygssystem till robotar ​Swecontekniker mötte framtiden i KonzEtt partnerskap som genererar innovationerVäxande marknad för elektroniklösningarNyanställda på Maskin AB FranssonVad kul att du är nyfiken på modern markbaserad rening!Veeam rapporterar fortsatt årlig tillväxt och ökade marknadsandelarABB och Metsä Fibre tecknar avtal för att leverera elektrifiering och drivteknik till nytt finskt bioproduktbrukSvensk Biogas levererar 100 procent förnybart bränsle till bussarna i NorrköpingRejlers satsar på Management Consulting inom energiSuccé för BioLyftet – utbildningen för företag som vill ställa om till hållbara materialKvinnor går ihop för att bygga och investera hållbartGemensam dataplattform ökar lönsamhet, hållbarhet och innovationRedan nu måste vi rusta för kommande kriser i industrin
5/14/2020
Kom igång och producera snabbt och enkelt med DATRON neoBillyften levererar för J BilVet du varför ren luft och hanterad luft är så viktigt för din industris välbefinnande? Tjugo nya ställplatser byggs på ElmiaRadiomodul för enkel integrationNya betongmetoder kan spara 50 miljoner per årDigital signering via Verified i Kontek HRMFAST Deck Mate - för perfekta skruvrader!Webers hållbara golv var startskottet för arbetet med EPD:erNaturstensföretag prisas för miljövänliga leveranserMedvind för Ramirents vindkraftsprojekt när intresset ökarCramo AB lanserar ny appfunktion med fokus på arbetsmiljö och säkerhetHemSol lanserar unik onlineresurs för solcellerTeknikutbildarna och C-con i samarbete Facebook LinkedIn TwitterLedande batteritillverkaren GS Yuasa etablerar bolag i SverigeSolcellsparken börjar växa fram på GärstadCisco vill krossa långlivade säkerhetsmyter i ny rapport
Advertisements