LATEST NEWS

- News from the industry

Automation är det mer än maskinbetjäning?

Begreppet inkluderar även annan hantering
Vad automation innebär beror helt och hållet på sammanhanget och vem man frågar. Inom den producerande industrin betyder automation och automatisering oftast att man infört någon form av materialhantering. Det kan vara transportsystem eller maskinbetjäning med hjälp av en robot. För någon är det den första CNC-maskinen som är den första automationen.

Oavsett vad som gjorts är anledningen till att man infört någon form av automation sällan densamma inom alla industrier. Några har automatiserat för att skapa ökad säkerhet, andra har gjort det för att öka kvaliteten ytterligare och andra har skaffat sig utrustning som minskar den fysiska belastningen på människan. Det finns naturligtvis fler anledningar till att automatisera. Oavsett vilken anledning som ligger till grund för ett beslut om automatisering så blir det alltid flera resultat som kan motivera investeringen. Bättre arbetsmiljö och ökad lönsamhet kommer som regel av att materialhantering automatiseras.

Finns det då andra områden som kan automatiseras men som ännu inte blivit automatiserade? Självklart är det så. Ett område som många producerande företag har förbisett är automatiserad hantering av produktionsdata.

I alla producerande industrier hanteras stora mängder data semiautomatiskt. Ett exempel är all information som sammanställs för att inställning av en bearbetningsmaskin ska ske på rätt sätt, vanligen kallas de för ställinstruktioner. I många företag är det instruktioner som skrivs manuellt, i något tillgängligt program som tex MS Word även om det inte är det mest lämpade programmet för ändamålet. Onekligen är MS Word ett utmärkt program för att skriva texter som denna men inte optimalt när det till exempel ska föras in uppgifter om hur verktyg i en CNC-maskin ska se ut och på vilken plats de ska sitta i maskinen. Det här är en process som väldigt enkelt kan automatiseras med hjälp av ett väl fungerande CAM-system.

I industrier med CNC-maskiner tillhör CNC-programmen de mest betydelsefulla och värdefulla data som företaget hanterar, något som kan tyckas vara värt att hantera på säkrast möjliga sätt. Här brister det tyvärr fortfarande hos många företag. I de sämsta miljöerna sker programmering av maskinerna helt manuellt direkt i styrsystemet på maskinen, vilket är ett förfarande som är såväl osäkert som kostsamt då CNC-maskinen inte är den optimala platsen för programmering.

I en väl fungerande verkstad som arbetar med legotillverkning, till exempel AB Svarv&Fräs, kan det se ut så här.

En förfrågan om att tillverka en detalj inkommer med tillhörande underlag. I de fall underlaget innehåller en CAD-modell av den detalj som ska tillverkas kan ”offertavdelningen” hos AB Svarv&Fräs analysera CAD-modellen i exempelvis WORKXPLORE från Hexagon. I nästa steg kopplar ”offertavdelningen” in den produktionstekniska avdelningen och låter dem skapa en beredning i till exempel EDGECAM för att på så sätt få fram bearbetningstiden, vilket säkerställer att AB Svar&Fräs kan leverera en realistisk offert.

När en beställning för tillverkning inkommer lämnar ”offertavdelningen” CAD-modellen till avdelningen för produktionsteknik, som i EDGECAM skapar en korrekt bearbetnings-process. I de fall det krävs en ny fixtur för fastspänning av detaljen kan denna fixtur med fördel skapas i DESIGNER. När produktionsteknikern är klar med beredningen genereras CNC-programmet av postprocessorn i EDGECAM.

Detta CNC-program kan därefter verifieras och optimeras i NCSIMUL med hjälp av en digital tvilling, det vill säga en exakt kopia av CNC-maskinen. Efter optimering och verifiering skickas CNC-programmet elektroniskt till CNC-maskinen.

I situationer som detta exempel beskriver är det inte helt ovanligt att beställaren kommer med ändringar ”i sista stund”. Dessa ändringar är ofta besvärliga att hantera manuellt. Hos AB Svarv&Fräs tar man enkelt hand om dessa ändringar genom att låta beställaren skicka en uppdaterad CAD-modell till produktionsteknikern som automatiskt uppdaterar CNC-programmet med hjälp av EDGECAM och använder NCSIMUL för automatisk optimering och verifiering av det uppdaterade CNC-programmet. Det nya programmet skickas därefter till CNC-maskinen.

Jag tror ni är med på att automation inte bara handlar om materialhantering utan begreppet inkluderar även annan hantering som till exempel produktionsdata till CNC-maskiner. Beskrivningen ovan är ett litet exempel på en process som kan och borde vara automatisk, men hos de flesta företag är det en manuell eller i bästa fall semiautomatisk process.


Contact information
Mailing address
Fabriks­gatan 3
73339 Sala
Visiting address
Fabriks­gatan 3
73339 Sala
Region
Sala
Västmanlands county
Sweden
Organization id:
556544-5821
Founded: 1997
Employees: 17
English description is missing, swedish description below.

Välkommen till Edge Technology AB!


Vi arbetar med investeringar i första hand inom CAM (Computer aided manufacturing) program samt lagerlösningar som företag och offentliga verksamheter gör för att skapa ökat utrymme för lönsamhet.


Sedan starten 1997 har vi som verksamhet vuxit och är numera en av de ledande leverantörerna i Sverige inom våra verksamhetsområden. Fler än 700 företag offentliga organisationer från norr till söder använder våra lösningar för att säkerställa effektiv och lönsam produktion.


I de förbättringar våra lösningar ger märks framförallt ökad produktion i verktygsmaskiner och mer rationellt intern logistik och lagerhållning. Inom lagerhållning har vi installerat lagerautomater på ett flertal sjukhus för säker hantering av läkemedel.


De lösningar vi levererar tillsammans med vår kunnande bidrar till att produktion och tillverkning kan bedrivas med god lönsamhet i Sverige. När vi hjälper användare att utveckla metoder och processer ger vi dem samtidigt ökad konkurrenskraft. Ett mycket viktigt arbete inte minst inom industrin som i allt högre utsträckning utsatts för konkurrens från en global marknad.

I takt med ökad medvetenhet om hur vi människor på olika sätt påverkar miljön ökar betydelsen och vikten av att kunna bedriva lönsam och effektiv tillverkning så lokalt som möjligt. Kan vi på något sätt få företag att behålla tillverkning i Sverige istället för att flytta till annat land menar vi att vi alla tjänar på det.
Vi skapar tid och rum.

Vi har kontor i Sala, Stockholm och Värnamo tillsammans är vi idag (januari 2021) 17 entusiastiska och kunniga personer som står till din tjänst. Vår expertkunskap tillsammans med marknadsledande produkter ger dig en tillförlitlig samarbetspartner. Vi har noggrant valt ut de produkter som bäst uppfyller våra högt ställda krav på bland annat användarvänlighet, kontinuerlig utveckling, kompetens och integrationsmöjligheter.

Vi erbjuder produkter och tjänster som skapar utrymme för ökad produktivitet inom tre områden:

- Verkstadssystem - CAM, DNC, driftuppföljning

- Lagerautomater

- Produktionsteknik inom svarvning och fräsning

Latest ads from Edge Technology AB

All 5 objects by this company

Agents

Edgecam, United Kingdom
Komplett CAM-systemet för all skärande bearbetning. Svarvning från 2 axlig till mångaxlig bearbetning inklusive subspindel och B-C och Y axel Fräsning från 2½ axlig bearbetning till 5-axlig simultan fräsning Trådgnistning 2 och 4 axligt Information om Edgecam på engelska finns på www.edgecam.com
Supply Point, United Kingdom (General agent)
Lagerautomater för alla branscher

Certifications

SafeTrade

Contacts

Anders Brunström
070-673 04 01
0224-370 51
Nils-Erik Larsson
070-673 04 03
Christer Martinsson
+46-703 642 250
Pierre Holmström
0370-770306
Anders Lilja
0370770307
Carina Karlsson
0224-37053
Johan Sjölund
Salesman
0224-37055
Gustav Berggren
022437050

Videos

ETUX 2018 - Edge Technology Costumer Days

LATEST NEWS

- News from the industry
9/22/2022
Kvantberäkning nästa stora grej? På väg mot en grönare framtidPTC introducerar Onshape-Arena Connection
9/21/2022
Den största investeringen i företagets historiaTibnor – en viktig kanal Dags för Asbestvecka Missa inte klimatpremienFärre problem med rätt flödesmätare Vilka är fördelarna med nya bultsvetsprocesser?Hög prestanda eller batterilös absolutenkoder?AMADA på EuroBLECH 2022Pandeminedstängningarna öppnade för jättetillväxt EDECO och TRIAG Ny 5-axlig slipmaskin till A-Tooling i VärnamoValvakna svenskarShortcut förvärvar Careful AppsOrbit One bygger unik robotcellDell och Red Hat utökar samarbete Wackes och Olsson & Co blir ett bolagSolkompaniet och Niam samarbetar
9/20/2022
Jag hjälper dig med Laserskärning och BockningABB förvärvar PowerTech ConverterHöstrensa - Spara både plats och tjäna pengarSSAB:s fossilfria stål visas upp i HannoverTar ytterligare steg för ökad kundnyttaSamster levererar geniala energi-innovationer DAF Trucks visar upp branschledarskapAPM Terminals Gothenburg fortsätter växaTydliga fördelar med NSK:s NH-seriens linjära styrningarSouthco introducerar nytt gångjärnSGBC lanserar två nya manualer STRATO lanserar i Sverige Ny podcast svarar på bygg­branschens vattenfrågor
9/19/2022
Guide - hur du väljer MotviktstruckScania fasar ut fossilt från tunga transporterCompuLab presenterar IOT-GATE-iMX8PLUS Linde energi bjuder in till Öppet Hus Ekenhuset etablerar sig i ÖstergötlandVarannan skulle rata elbilen om bonusen försvannLokal lagring ska avlasta Göteborgs hamnModerniserar ytterligare två 400 kV-stationerSweco gör förstudie om flytande solpaneler i UgandaSpectra från SilvaAkademiska Hus toppar solcellsliganGratis kurstillfälle
9/16/2022
Nödstoppsknappar och positionsbrytare Den uppgraderade Volvo L25 ElectricSäkra framtidens elberedskapFler väljer en eldriven hantverkarbilVåra första Inspodagar - någonsin! Stora Enso har undertecknat ett avtal Verizon Business utser Sanjiv Gossain Stationär övervakningsenhet för datakablarNy servicemarknadschef på SweconÖka mångsidigheten och sänk kostnadernaArkemi ger ut handbok och digitala verktyg EU-parlamentets förslag om skogsbränslen måste stoppas
9/15/2022
Kan vibrationer vara ett stort problem för verktygsmaskiner?Volvo stödjer trans­formationen till eldrift Spara tid, utrymme och pengar Högsta lasersäkerhet vid mobila applikationerWithSecure™ går med i Cloud Security Alliance