THURSDAY, SEPTEMBER 19 2019

LATEST NEWS

- News from the industry

Assemblin bakom unik cleantechanläggning

Cleantechföretaget CirChem har tagit fram ett koncept för rening av kemiska lösningsmedelsblandningar och har även färdigställt en första fullskaleanläggning.
Anläggningen, som är unik i sitt slag, har konstruerats i ett samarbete med Assemblin, som även upphandlats som totalentreprenör.

Den 14 maj invigdes en unik anläggning för rening av kemiska lösningsmedelsblandningar. Anläggningen som ligger i Vargön, Vänersborg, har konstruerats enligt ett koncept som cleantechföretaget CirChem tagit fram. CirChem grundades 2013 utifrån en affärsidé som handlar om att bidra till klimatnytta och en hållbar framtid för kommande generationer genom att erbjuda cirkulär kemi.

– Genom att, i en sluten process, rena och återvinna lösningsmedelsblandningar som idag förbränns, kan vi minska våra kunders klimatavtryck, berättar CirChems VD, Christina Hillforth. Vid full drift enligt nuvarande miljötillstånd handlar det om en årlig minskning av koldioxidutsläpp på 10 000 ton.

Hon poängterar att det är en unik anläggning vars motsvarighet i alla fall inte finns i Norden.
Tydligt hållbarhetsfokus

Anläggningen består av tre huvuddelar, en mottagningsenhet där kontaminerade kemiska blandningar pumpas in, själva produktionsanläggningen för rening och separation samt en utlastningsdel där det renade materialet kan användas i industriella processer och tillverkningsprocesser.

– Det känns fantastiskt bra att ha haft en så central roll i ett projekt med ett tydligt hållbarhetsfokus. Här gör vi verkligen något viktigt, säger Christoffer Ronnerhall, filialchef Assemblin Industrirör, Göteborg.

Han syftar på att Assemblin upphandlats som totalentreprenör och ansvarat för anpassning, tillverkning och installation av rör, rördelar och upphängningar. Liksom även av centrala delar i produktionsanläggningen som exempelvis mottagningskärl, expansionstrumma och kondensor. Därutöver har Assemblin jobbat fram byggnadens konstruktion, med prefabricerade moduler inklusive durk, lejdare och trappor.

– För oss har det varit avgörande att få en samarbetspartner i projektet som har ett innovativt och lösningsorienterat förhållningssätt och som i alla led verkar för hållbarhet och kostnadseffektivitet, säger Christina Hillforth.
Repeterbart

Hennes uppfattning är att den nu driftsatta reningsanläggningen ska fungera som en blueprint för kommande och att nästa ligger nära i tiden.

– Vi har byggt in en hög grad av repeterbarhet, vilket betyder ökad effektivitet och en avsevärt kortad ledtid, från beställning till färdig anläggning, förklarar Christoffer Ronnerhall.

Bygget av anläggningen påbörjade Assemblin i september 2018 och i april 2019 kunde den driftsättas. Sammanlagt har omkring 15 personer från Assemblin deltagit i projektet.

– Den snabba produktionen var möjlig tack vare medarbetare och montörer som under hela projekttiden också engagerat sig i diskussioner om konstruktion och alternativa lösningar, säger Christoffer Ronnerhall.
För mer information kontakta

Christoffer Ronnerhall, filialchef Industri, Assemblin VS Göteborg, christoffer.ronnerhall@assemblin.se, 010-475 20 85.
Om Assemblinkoncernen

Assemblin är en komplett installations- och servicepartner med verksamhet i Sverige, Norge och Finland. Vi utformar, installerar och underhåller tekniska system för luft, vatten och energi. Vår vision är att skapa smarta och hållbara installationer som får byggnader att fungera och människor att trivas. Genom nära och lokala samarbeten och en stark organisation i ryggen gör vi det möjligt.

Vi har en omsättning på 8,9 miljarder kronor och cirka 5 700 engagerade medarbetare på runt 100 orter i Norden.

Läs mer på assemblin.se.

LATEST NEWS

- News from the industry
9/12/2019
IAAM Sverige arrangerar European Advanced Materials Congress
9/11/2019
Viktigare än någonsin att nätverka på mässgolvetFatpump – Bästa tipsen för ett bra köpStålåret 2019: Nu laddar vi omBesiktningstekniker till Opus i AkallaVälsmord hydraulikinspiration i Borlänge 23-24 oktoberProduktnyhet September 2019 - SortimentväskaRamirent blir totalleverantör till NCC:s bostadsprojekt i ÄngelholmSizes ingår partnerskap med Business Arena StockholmSTIHL invigde expansion av det nordiska huvudkontoretebm-papst lanserar nya fläktar för kommersiella fordonLand Rover Defender - Ikonen är tillbakaEngcon ökar sin omsättning för nionde året i rad BMW visar upp nyheter på IAA Cars i FrankfurtStena Recycling är officiell partner till ASAPRacing och konceptbilarVärldspremiär för Volkswagens nya elbil ID.3
9/10/2019
VBN Components finalist för tyska MM Maschinenmarkts innovationsprisThomas Johansson ny affärsområdeschef för Energi och Industri VästEnkel rörbearbetningGöranssons Maskiner AB i Staffanstorp samarbetar med Beck Maskin Sverige ABPeab bygger nya Storbron i SundsvallBränslecellsdriven dragtruck för framtidens flygplatslogistikNy miljöcontainer unik i att uppfylla uppdaterade krav Diac satsar på framtiden Jobbprognos för svensk industri bland de svagare i Europa​600 byggnadsvårdsexperter räddar miljönAbkati förstärker säljkåren i StockholmNya Hilti DSH 600-X motorkapMexichem - som Wavin är en del av - blir Orbia: To Advance Life Around the WorldFord kommer sälja fler elbilar än diesel- och bensinbilar tillsammans år 2022Nya produkter på ny mark När du vill ha raka svar! FLEX nya digitala vattenpass är här!Vad har olja, solpaneler, lithiumbatterier och en kompisklubb gemensamt?​Mobileye – förarens extra ögonEfterlängtad sliphjälp - ONE+ Batteridrivna FingerslipSnabbare produktion med konverterad nonwoven!Hager stärker sin säljorganisation med Jonas Becker Pressinbjudan: Advanced Biofuels Conference
9/9/2019
Kompakt smartness i ÖvikLesjöfors goes to HollywoodABB öppnar nytt högeffektslabb för lågspänningsprodukterLuna lanserar handverktyg för smidigare säkring Besök Diac Metal AB på Elmia underleverantörsmässaRiksarkitekten – starkt dragplåster till mässan Nordic Property ExpoConrad Elektronik erbjuder nu smidiga inköpslösningar för företagRollco firar 20 år!Sportkläder i återvunnen plast från havet vinner Textilias miljöstipendium 2019 Thermotransferskrivare för industriella applikationerIVL släpper bok om elavfall för gymnasietKramp och Oljan i Mellerud satsar på butik intill VästerrådaPeafowl Solar Power och Liqway vann SKAPA-priser för Uppsala länMed arbetsmiljö, miljö och kvalitet i fokus Kommunala initiativ positiva för elbilsutvecklingenVolkswagen och Northvolt bildar samriskbolag för batteriproduktion
9/6/2019
ABB-teknik ger seniorer möjligheten till självständigt och rikt livFem missuppfattningar om markbaserad reningNyheter från ABB för framtidens smarta hem och byggnaderHubSpot lanserar omdesignad appmarknadsplats Robotar och röststyrning – om kunden själv får väljaFreemelt tar in 15 MSEK i en investeringsrunda ledd av IndustrifondenMarknadens första batteridrivna sprayaggregat med utbytbara tankar
Advertisements