LATEST NEWS

- News from the industry

Artificiell intelligens är avgörande för IT-säkerheten – men det är ingen universallösning

Maskininlärning och artificiell intelligens kan förhindra många cyberattacker
Maskininlärning och artificiell intelligens kan förhindra många cyberattacker redan innan de anställda ens vet om att de är förestående. Men det viktigt för företag att säkerställa att detta inte skapar en falsk trygghet hos medarbetarna.

Cyberhot är idag en av de största utmaningarna som företag måste hantera dagligen. De ekonomiska och anseendemässiga konsekvenserna av att t ex drabbas av en ransomware-attack eller att personkänsliga kunduppgifter läcker ut kan vara förödande och hota ett företags hela existens.

På senare tid har vi sett hur IT-attacker kan vara så allvarliga att även människoliv står på spel. IT-attackernas omfattning och påverkan blir alltmer uppenbar för företagsledare och styrelser världen över. Många företag satsar därför stora summor på teknologier som kan stärka deras IT-säkerhet.

Artificiell intelligens nämns allt oftare som en av de teknologier som på allvar kan stärka säkerheten och samtidigt avlasta företags IT-avdelningar, som många gånger är hårt pressade, då behovet av kompetent IT-personal vida överstiger utbudet. Vi har redan sett exempel på hur IT-kriminella använder sig av AI-teknik för att stärka och finjustera sina egna attacker – en trend som belyser deras förmåga att anpassa sig till den tekniska utvecklingen och försvarsförmågan hos deras tilltänkta offer.

För- och nackdelar
För att ge en nyanserad bild av den artificiella intelligensens berättigande är det värt att lyfta fram två av dess fördelar, men även två av de skuggsidor som företag måste vara medvetna om kring denna teknologi.

För det första är tekniken idealisk för att identifiera attacker baserade på beteendemässiga och psykologiska sätt att lura oss. Det kan vara en avsändare som t ex utger sig för att vara offrets kollega eller bank och därigenom försöker övertyga personen att ladda ner en fil eller klicka på en farlig länk. Artificiell intelligens är bra på att motverka och upptäcka den här typen av attacker, då tekniken kan analysera relationen och sambandet mellan avsändare och mottagare – och utifrån det kontrollera oegentligheter som stavfel och misstänkta bilagor.

Dessutom är tekniken effektiv när det kommer till att bekämpa så kallade deepfakes. Det vill säga användning av datorgenererade bilder och videoklipp på kända personer, t ex affärsmän, politiker eller andra kändisar, där de ger sken av att uttrycka en kontroversiell ståndpunkt. Här fungerar artificiell intelligens som ett första filter som kan analysera bild och ljud och utifrån det upptäcka avvikelser mycket snabbare än vad en människa är kapabel till.

Ibland så räcker dock inte AI-tekniken till som försvar. Artificiell intelligens "lär sig" och "anpassar sig" till hot baserat på vad teknologin observerar. IT-kriminella kan därför agera på sätt där de själva drar fördel av hur artificiell intelligens fungerar. De kan t ex medvetet skicka ut mängder av godartade filer för att få AI-systemet att lätta lite på garden, varpå de tar tillfället i akt och utnyttjar situationen. I dessa sammanhang är det viktigt att det finns människor som fattar det slutgiltiga beslutet i förhållande till om ett säkerhetssystem ska vara mindre restriktivt, i stället för att helt överlåta detta beslut till AI-tekniken.

Slutligen är det också viktigt att notera att artificiell intelligens lär sig genom observationer och att tekniken därför fortfarande är ganska reaktiv, vilket gör att den kan ha svårt att fånga upp nya former av IT-attacker.

Det är därför absolut nödvändigt att chefer använder tekniken som ett hjälpmedel för att på ett kostnadseffektivt sätt förbättra företagens IT-säkerheten - utan att den blir till en slags sovkudde att luta sig mot. Det är helt avgörande att företagsledare betraktar IT-attacker som ett reellt verksamhetshot och agerar utifrån detta perspektiv.

Företag bör ha ett flerskiktat och sammanhängande förhållningssätt till IT-säkerhet, vilket innefattar mjukvara som skyddar data, anställda och inte minst den interna kommunikationen. Användning av AI - tillsammans med dessa aspekter - kan ge företagen ett effektivare IT-skydd och ökad trygghet, genom att tidigare kunna upptäcka potentiella hot och attacker.

Med detta sagt så är det dock helt avgörande att AI aldrig får stå som ensam försvarare av IT-säkerheten i ett företag. I slutändan är det fortfarande vi bakom skärmen som måste ta de svåraste och viktigaste säkerhetsbesluten.
Contact information

Northern Link PR i Sverige AB

Mailing address
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Visiting address
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms county
Sweden
Organization id:
556834-7198
Founded: Not specified
Employees: Not specified
English description is missing, swedish description below.

Välkommen till Northern Link PR.

Vi hjälper företag med nordiska ambitioner.
När det gäller PR och kommunikation, strävar Northern Link PR att vara det bästa valet för företag med svensk eller helt nordiska ambitioner.

Vi ser vikten av meddelanden, strategi och taktik som är nära i linje med dina affärsmål. Därför har vi etablerat kompetens inom en rad tjänster som kan utvecklas och anpassas beroende på din unika situation.

Välkommen att kontakta oss.

Contacts

Henrik Aare
070-598 22 82

LATEST NEWS

- News from the industry
9/22/2022
Kvantberäkning nästa stora grej? På väg mot en grönare framtidPTC introducerar Onshape-Arena Connection
9/21/2022
Den största investeringen i företagets historiaTibnor – en viktig kanal Dags för Asbestvecka Missa inte klimatpremienFärre problem med rätt flödesmätare Vilka är fördelarna med nya bultsvetsprocesser?Hög prestanda eller batterilös absolutenkoder?AMADA på EuroBLECH 2022Pandeminedstängningarna öppnade för jättetillväxt EDECO och TRIAG Ny 5-axlig slipmaskin till A-Tooling i VärnamoValvakna svenskarShortcut förvärvar Careful AppsOrbit One bygger unik robotcellDell och Red Hat utökar samarbete Wackes och Olsson & Co blir ett bolagSolkompaniet och Niam samarbetar
9/20/2022
Jag hjälper dig med Laserskärning och BockningABB förvärvar PowerTech ConverterHöstrensa - Spara både plats och tjäna pengarSSAB:s fossilfria stål visas upp i HannoverTar ytterligare steg för ökad kundnyttaSamster levererar geniala energi-innovationer DAF Trucks visar upp branschledarskapAPM Terminals Gothenburg fortsätter växaTydliga fördelar med NSK:s NH-seriens linjära styrningarSouthco introducerar nytt gångjärnSGBC lanserar två nya manualer STRATO lanserar i Sverige Ny podcast svarar på bygg­branschens vattenfrågor
9/19/2022
Guide - hur du väljer MotviktstruckScania fasar ut fossilt från tunga transporterCompuLab presenterar IOT-GATE-iMX8PLUS Linde energi bjuder in till Öppet Hus Ekenhuset etablerar sig i ÖstergötlandVarannan skulle rata elbilen om bonusen försvannLokal lagring ska avlasta Göteborgs hamnModerniserar ytterligare två 400 kV-stationerSweco gör förstudie om flytande solpaneler i UgandaSpectra från SilvaAkademiska Hus toppar solcellsliganGratis kurstillfälle
9/16/2022
Nödstoppsknappar och positionsbrytare Den uppgraderade Volvo L25 ElectricSäkra framtidens elberedskapFler väljer en eldriven hantverkarbilVåra första Inspodagar - någonsin! Stora Enso har undertecknat ett avtal Verizon Business utser Sanjiv Gossain Stationär övervakningsenhet för datakablarNy servicemarknadschef på SweconÖka mångsidigheten och sänk kostnadernaArkemi ger ut handbok och digitala verktyg EU-parlamentets förslag om skogsbränslen måste stoppas
9/15/2022
Kan vibrationer vara ett stort problem för verktygsmaskiner?Volvo stödjer trans­formationen till eldrift Spara tid, utrymme och pengar Högsta lasersäkerhet vid mobila applikationerWithSecure™ går med i Cloud Security Alliance