LATEST NEWS

- News from the industry

Anita Hagelin – tillförordnad vd på Plåt & Ventföretagen

I mitten av september tillträdde hon tjänsten
Hur det känns så här en månad i den nya rollen?
– Det känns bra. Det blev en ordentlig rivstart och det finns förstås fortfarande mycket att sätta sig in i. Men jag har varit anställd på Plåt & Ventföretagen sedan augusti 2017, som förhandlingschef och vice vd, och innan dess arbetade jag på VVS Företagen i elva år, så jag har god förståelse för både hur förbundet fungerar och den nytta och service som våra medlemmar förväntar sig av mig och personalen. Jag har sedan jag började haft daglig kontakt med våra medlemmar och förbundsstyrelsen, vilket har gett mig en bra och trygg grund att stå på, säger Anita Hagelin.

Hur skulle du beskriva dig själv?
– Lösningsorienterad, relationsbyggande och pragmatisk brukar vara de ord som används mest när någon beskriver mig. Med det i ryggsäcken och med den erfarenhet som jag har av 17 år i bygg- och installationssektorn känns det inte som ett jättestort steg att gå från vice vd till tillförordnad vd.

Berätta lite om din bakgrund?
– Jag har varit anställd på Polisen i tolv år, fyra år på Jusek, därefter VVS Företagen som sedan blev Installatörsföretagen, och nu sedan sex år tillbaka på Plåt & Ventföretagen.

Du är kvinnlig ledare i en mansdominerad bransch. Har du mött några fördomar med anledning av det?
– Jag tycker att jag hittills har klarat mig bra och utvecklingen går åt rätt håll. Det öppnas allt fler möjligheter för kvinnor att få tyngre roller. Jag hoppas att jag även i framtiden kommer att känna likadant. Men som beteende tycker jag att fördomar är både oacceptabla och svaga. Jag vet inte om det kanske handlar om en rädsla för att man inkräktar på någons revir.

Vilken är din största styrka som ledare?
– Det är inte i byggtekniken som jag har min största styrka, även om jag inte ska säga att jag saknar tekniska kunskaper. Min styrka är snarare att vara en ledare som är både lösningsorienterad, relationsskapande och pragmatisk. Jag försöker hjälpa medarbetarna att nå sin fulla potential och sedan har vi gott om byggtekniska experter inom förbundet, så det finns alltid någon klok människa att bolla den typen av frågor med.

Vilken branschfråga brinner du mest för?
– Jag har många hjärtefrågor och sund konkurrens är nog en av de viktigaste. Företagen måste tävla på lika villkor och arbetstagarna måste ha löner och ersättningar som går att leva på. Att hjälpa medlemsföretagen att få till ett bra team där alla i personalen gör sitt bästa och kämpar för samma mål står också högt. Lyckas vi där skapar vi förutsättningar för våra medlemmar att vara både trygga, lönsamma och bra arbetsgivare.

– Personalbristen är en annan viktig fråga, för även om vi just nu har en tillfällig konjunkturdipp så är bristen på utbildad personal fortfarande våra medlemmars största hinder för tillväxt. Därför har vi nyligen dragit i gång rekryteringskampanjen Garanterat jobb, där vi främst vänder oss till unga vuxna och föräldrar, för att få fler att välja utbildningar inom plåtslageri och ventilation. För handen på hjärtat, vilka andra utbildningar leder egentligen till garanterat jobb direkt efter avslutad utbildning?

Hur ska ni kunna locka fler tjejer till branscherna?
– Historiskt sett är det få tjejer som väljer att utbilda sig till plåtslagare eller ventilationsmontör. Men med hjälp av våra ambassadörer som vi har inom både plåt och ventilation går det lätt för ungdomarna att förstå att det passar utmärkt att vara tjej. Dessutom finns det, som sagt, gott om jobb. Så det gäller främst att synliggöra våra branscher och förklara att det här är yrken som passar alla, oavsett kön eller etnicitet.

Hur jobbar Plåt & Ventföretagen när det kommer till klimat och hållbarhet?
– Vi har exempelvis skrivit på bygg- och anläggningssektorns färdplan för Fossilfritt Sverige, och inom Svensk Byggplåt har vi en arbetsgrupp där vi tittar på hur man praktiskt ska gå till väga för att skala upp återbruk av plåt. På ventilationssidan går det lite trögare eftersom det inte finns samma politiska incitament, men här finns det nästan ännu bättre potential. Inte minst när det gäller energieffektiva klimatlösningar.

Vad tycker du om att göra på fritiden?
– Jag umgås mycket med både vänner och familj. Att laga mat är ett stort intresse som jag delar med många av dem, så vi lagar ofta mat tillsammans. Sedan tycker jag om att vara ute i naturen med vår labrador Leia. Med henne blir det alltid ett par timmars promenader varje dag, vare sig det är fint eller dåligt väder eller om jag har haft långa arbetsdagar. Sedan älskar jag att resa och se på fotboll och hockey.

Har du någon okänd talang?
– Det ska väl vara matlagning och brödbakning, då.
Contact information
Mailing address
Kungsbroplan 1
11227 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms county
Sweden
Organization id:
802000-3581
Founded: 1971
Employees: Not specified
English description is missing, swedish description below.

Plåt & Ventföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation som är medlemmar i Svenskt Näringsliv.

Vi har drygt 950 medlemsföretag inom byggplåtslageri, ventilation samt stål och lättbyggnad. Plåt & Ventföretagens mål är lönsamma medlemsföretag med kompetent personal, och att vi genom detta blir ett ännu attraktivare branschförbund som därmed kan rekrytera ännu fler medlemmar. Vi arbetar bland annat för att stötta våra medlemmar i arbetsgivarfrågor, tvister eller avtalsfrågor men även för att utveckla och främja återväxt i branschen.

Affärsidé

Plåt & Ventföretagen erbjuder medlemsföretag rådgivning, avtal och utbildning. Vi arbetar aktivt för att synliggöra våra branscher samt ge ett tryggare företagande. Vi verkar för att driva utvecklingen och säkra tillväxten i våra branscher.
Mission

Aktivt synliggöra våra branscher samt ge ett tryggare företagande.

Vision

Genom medlemsnyttan blir vi det självklara valet. Alla företag verksamma inom våra branscher, ska och vill vara våra medlemmar.
Historia

Plåt & Ventföretagen, eller Sveriges Bleck & Plåtslageriernas arbetsgifvareförbund som det hette från början, bildades år 1900. Tanken med förbundet var, enligt de första stadgarna, att ledamöterna genom sammankomster skulle lära känna varandra och utbyta tankar. På så sätt skulle man verka ”till ömsesidig nytta för organisationen i sin helhet”. Huvudsyftet var och är fortfarande att ge förbundets medlemsföretag bästa möjliga service.

Under förbundets årliga kongress 2016, togs ett enhälligt beslut om att byta namn på förbundet. I dag heter vi Plåt & Ventföretagen, ett namn som direkt återspeglar de branscherna förbundets medlemmar är verksamma inom.

The company's services/products

Blacksmith & Plating work: Aluminum work, Asphalt paper roofing, Bay work, Belt covering, Brass sheet work, Building plate work, Chimney fittings, Construction assembly, Cooker cabinets, Copper covering, Copper roof, Diskcovering, Dormer windows, Drainage, Entranceroof, Facade work, Facadeplate, Forging operation, Gutters, Maintenance jobs, Pantiled roof, Plate covering, Plate covering, Plate details, Plate facades, Rain pipe, Rainwater pipe, Roof cleaning, Roof maintenance, Roof renovations, Roof safety, Roof slippage protection, Roofing plate works, Roofing tiles, Screen roof, Skylight, Slate roof, Stainless work, Structural steel sheet, Thin plate work, Tiled roof, Tin plated roof, Tin plated roof painting, Ventilation plating, Ventilator cowls, Wallplate, Waterproofing, Wind disk plate, Window sheets, Zinc covering roofing
Heating system & Ventilation: AC system, Air conditioning, Air conditioning, Air heater, Air purification facilities, Air purifiers, Air treatment, Armature kits, Bio energy boilers, Breathing equipment, CE- labelling, Central boiler, Chimney cleaning, Contact heater, Contract inspection, Cylindric iron stoves, Damping spray nozzles, Dehumidifiers, Deodorizer, Dirt filter, District heating alternator, Dryingsystem, Electric boilers, Element, Energy control, Energy inspection, Energy optimization, Energy solutions, Evaporative condenser, Expansion system, Fans & units, Flow measurement, Gas plants, Heat convertor, Heat exchanger, Heat pump, Heating chamber, Hot water heater, Humidification, Humidifier, Humidifier system, Humidifying plant, Inspection of furnaces and flue tubes, Inspection of ventilation, Installation of fireplaces, Internal environment analysis, Moisture separator, Municipal heating networks, Non-contact thermal analysis, Nozzel duct, Odor analys, Odor purification, Oil-fired boilers, Osmosis plants, OVK inspection, Pellet burner, Plate heat exchanger, Radiators, Radon analysis, Service agreement, Single leaf damper, Solar collector, Solar energy system, Solar heating, Steam systems, Sweeping of fireplaces, Ventilation assembly, Ventilation facilities, Ventilation products, Ventilation service, Ventilation systems, Water meter consoles, Wood-fired boilers
Plateworking: Additive manufacturing, Automatic deburring, Automatic punching, Band bending, Bend, Bending, CNC-punching, Combi laser - punching, Cutting, Eccentric-shaft press, Fine cutting, Hydraulic pressing, Making of holes, Metal tape grinding, Milling / Rolling / Lamination, Miscellaneous sheet processing, Nibbling, Panel / sheet bending, Perforation, Photo stamping, Pipe bending, Pipe bending, Plate works, Pressure turning, Punching, Riveting, roll forming, Sheet / plate encapsulation, Splitting, Squeezing, pressing, Steel shuttering, Thermo pressing, Threadbending, Vibro-edge puddler

Contacts

Tomas Skagerlind
073-074 83 60
Johan Lindström
xx

Videos

Avtalsfilm2017 170217 textad

LATEST NEWS

- News from the industry
11/24/2023
QNAP lanserar TVS-h674T/TVS-h874T1KOMMA5° förvärvar nu Easy InstallationsSenergia lanserar ny flexibilitets- och stödtjänst Tio skäl att automatiseraSvedbergs Group har slutfört förvärvet av Thebalux
11/23/2023
Jernbro tecknar 3-årigt driftsäkerhetsavtal Clip-Lok SimPak på Elmia Subcontractor 2023Produktlansering - Treston BiOX Volvos nya höglyft hos MoelvenSå investerar AJ i bättre arbetsmiljöer
11/22/2023
Maximera ESD-skyddet vid era arbetsstationerVoyado förvärvar ReDeals verksamhet Svenska konsumenter utsätts för risk Sex av tio svenskar känner sig nöjda på jobbetLEMO presenterar stolt sin nya hemsida
11/21/2023
Ny funktion och app på ingångLuni Metall vidare mot en komplett systemleverantörISCAR Sverige presenterar en ny projektteknikerISCAR Sverige presenterar ny projektteknikerEn frisk fläkt inom global vindkraft
11/20/2023
Kostnadseffektiv och tillförlitlig lösningReThink Factory gör lokal 3D-printning möjligUnga väljer bort AIAnders är östra Sveriges främsta entreprenörDEFA klättrar mot toppen