WEDNESDAY, NOVEMBER 20 2019

LATEST NEWS

- News from the industry

Andreas lär algoritmerna göra jobbet

Bakom det enkla systemet Ecosense Trailer Assist för automatisk inställning av takluftriktare jobbar avancerade algoritmer i det tysta.
Att ställa in takluftriktaren manuellt är krångligt, tar tid och kan vara riskfyllt. Då är det smartare att låta algoritmerna göra jobbet, säger Andreas Persson, teknikchef på Rumblestrip.

Rumblestrips teknikchef Andreas Persson leder arbetet med att lära algoritmerna att hitta den bästa vinkeln.

Andreas Persson är civilingenjör med en examen i farkostteknik från KTH. Efter examen jobbade han i sju år som konsult med fokus på fordon och specialinriktning på aerodynamik på lastbilar. Under två år var han konsult på Scania där han var med och designade nya lastbilar och andra Scaniaprodukter. Sedan ett år tillbaka är han chef för teknik och utveckling på Rumblestrip.

– Ecosense Trailer Assist är en perfekt kombination av det jag jobbat med tidigare, med aerodynamik, algoritmer och maskininlärning, säger Andreas.

Ecosense Trailer Assist fungerar så att en sensor läser av att man bytt trailer eller annan last. Sedan räknar systemet ut en ny optimal position för takluftriktaren och ställer in den. Det är ett enkelt system som sköter sig själv utan inblandning av bilens förare. Men bakom enkelheten finns avancerade maskininlärda algoritmer som gör jobbet.

– Maskininlärning innebär förenklat att man tränar en dator att hitta samband mellan olika parametrar. I vårt fall lär vi algoritmerna att räkna ut den optimala vinkeln på takluftriktaren med hjälp av parametrar som exempelvis lastens höjd, hur långt bort från dragbilen lasten är och vilken form lasten har. Vid varje byte av last räknar systemet ut hur takluftriktaren ska stå för att lastbilen ska få så lågt luftmotstånd som möjligt.

En vanlig missuppfattning är att om man endast kör med fyrameterstrailrar, så behöver inte takluftriktaren justeras. Men för att få bästa resultat bör den ställas in varje gång man byter last.

– Om du skulle kontrollmäta tio fyrameterstrailrar skulle du få tio olika höjder. Sedan kan höjden på samma trailer variera beroende på hur dragbilen är ställd. När föraren justerar luftfjädringen kan det ge olika höjd på trailern, påpekar Andreas.

Man kan tycka att det skulle vara enkelt att ställa in takluftriktaren manuellt. Men det är krångligt, tar tid och kan vara riskfyllt.

– Det tror jag är en anledning till att många inte ställer om sina takluftriktare. Det är svårt att mäta rätt med tumstock eller måttband. Det kan också vara farligt att klättra omkring mellan bil och last. Den tid det skulle ta riskerar dessutom att äta upp vinsten med bränslebesparingen. Då är det smartare att låta algoritmerna göra jobbet, understryker Andreas Persson.

Ett annan specialkunskap som Andreas tillfört Rumblestrip är CFD-simulering. Det innebär att matematiska modeller används för att simulera aerodynamik i en dator.

– CFD-simuleringar är ett alternativ till tester i vindtunnel. Förutom att det är billigare innebär det även att man kan beräkna luftmotståndet redan innan produkten är tillverkad, påpekar Andreas.

Han ångrar inte att han tog jobbet på Rumblestrip. Det är ett litet bolag vilket innebär att han får rycka in och supporta där det behövs.

– Det finns en charm i att jobba i ett startup-bolag. Man får jobba mycket fritt, det är korta beslutsvägar och varje medarbetare har ett stort inflytande på slutprodukten. Det är stimulerande att enkelt kunna se sitt bidrag till produkten.

Milad Pouyanmehr
VD
milad@rumblestrip.tech
+46767607403

LATEST NEWS

- News from the industry
11/14/2019
Unibail-Rodamco-Westfield investerar i biogas till West­field Mall of Scandinavia50 miljoner till framtidens plantorVäderstad tar hem Machine of the Year 2020
11/13/2019
Klaravik är Gasellföretag för tredje året i radBIM – Framtidens koncept flyttar inABB Research Award 2019 tilldelas projekt för batterifria sensorerNCC testar AI-teknik för att göra kranlyft säkrareUttjänta arbetskläder blir hållbara give-awaysSolör Bioenergi ny ägare till fjärrvärmen i VansbroNästa steg för samverkans­plattformen Webex – både enklare och smartareNorvatek får nytt strategiskt uppdrag värt 50 MSEKCom Hem första svenska operatör att lansera wifi 6Bomags BT60 och BT65 packar som stora maskinerHydroscand öppnar butik i OskarshamnNya framgångar för innovativa och klimatvänliga SF6-fria lösningar från Schneider ElectricPEN designar, tillverkar och monterar 32 montrar till Elmia Subcontractor 12-15 november.Allt fler logistikföretag väljer alternativa bränslenThe Absolut Company startar samarbete med Siemens Digital Industries SoftwareSerneke etablerar sig i norra SverigeOrder på SP4 system till välrenommerat universitet i KalifornienTre nya datacenter med värmeåtervinning i StockholmAbsolicon får patent på styrning av solfångare
11/12/2019
Lite snack och mycket verkstad!Svenska Mässan storsatsar på Smart industry med ett Technology Cluster Vännäs Verkstad först ut med senaste Jet Fusion 3D skrivaren -igen 2020 närmar sig med stormsteg, och vår order­stock fylls upp snabbt.KH-Koneet Group utvidgar sin verksamhet till Sverige CEJN presenterar Kabel­vinda med IP65-klassificeringSnabb expansion för expanderbara bergbultar från VirsboNy idrottsplats och 4 000 nya lägenheter i JärvastadenAcronis tillkännager ett strategiskt globalt distributionsavtal med Ingram Micro Nästa generations motviktstruck är härInterxion gör sin största satsning någonsin i Sverige med nytt högsäkerhets­datacenter Den radiologiska rivningen av Barsebäcksverket kan påbörjas nästa årSIL - Säkra instrumentsystem på kokeriet smurfitkappa PiteåINGO lanserar sin första gör-det-själv biltvätt i SverigeInzile lanserar Pro4 vid Stockholms Stads seminarium för eldrivna lastbilar
11/11/2019
Förseningar för Elmias utbyggnadNya produkter från Metal Work Sverige ABSCHUNK utökar med ny kompetens! Väderstad expanderar i Belgien tillsammans med Homburg MachinehandelIntegrerade kretsar produceras i tryckpress​Eatons nya flerfunktionsrelä EasyE4 - kan integreras i IIoTConsafe Logistics erbjuder smart lösning för mindre luft i transporterDigitaliseringen öppnar nya yrkesvägar inom transportsektornEmanuelssons Transport vinnare av Årets HållbarhetsprisLeasePlan presenterar vinnarna i årets stora leverantörspris Ny VD på Spring Systems i Torsås ABIndustri och politik – ny brittisk studieHållbarhet och cirkulärt tänkande på The HarborSex kreativa idéer för en mer hållbar vardag prisasFord offentliggör priserna på kommande laddhybrider H2M byter ledning i MälardalenVindkraftverken i Vänern får franska ägareStorskaligt uppdrag i Marockos öken
11/8/2019
Samgående mellan IDEAL PLM, Summ Systems och Pro-STEP Hydroscands nya slangpress underlättar arbetet i fältNytt elbilskoncept från Volkswagen: ID. SPACE VIZZIONQTF TECH TALK Nr 3; syre – korrosion – magnetitCushy vinnare av Archipro­ducts Design Awards 2019LKAB och Inlandsbanan i samarbete avseende hållbara godstransporterNordiska IT-chefer släpar efter
Advertisements