Andreas lär algoritmerna göra jobbet - industritorget.com
SATURDAY, JULY 04 2020
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Andreas lär algoritmerna göra jobbet

Bakom det enkla systemet Ecosense Trailer Assist för automatisk inställning av takluftriktare jobbar avancerade algoritmer i det tysta.
Att ställa in takluftriktaren manuellt är krångligt, tar tid och kan vara riskfyllt. Då är det smartare att låta algoritmerna göra jobbet, säger Andreas Persson, teknikchef på Rumblestrip.

Rumblestrips teknikchef Andreas Persson leder arbetet med att lära algoritmerna att hitta den bästa vinkeln.

Andreas Persson är civilingenjör med en examen i farkostteknik från KTH. Efter examen jobbade han i sju år som konsult med fokus på fordon och specialinriktning på aerodynamik på lastbilar. Under två år var han konsult på Scania där han var med och designade nya lastbilar och andra Scaniaprodukter. Sedan ett år tillbaka är han chef för teknik och utveckling på Rumblestrip.

– Ecosense Trailer Assist är en perfekt kombination av det jag jobbat med tidigare, med aerodynamik, algoritmer och maskininlärning, säger Andreas.

Ecosense Trailer Assist fungerar så att en sensor läser av att man bytt trailer eller annan last. Sedan räknar systemet ut en ny optimal position för takluftriktaren och ställer in den. Det är ett enkelt system som sköter sig själv utan inblandning av bilens förare. Men bakom enkelheten finns avancerade maskininlärda algoritmer som gör jobbet.

– Maskininlärning innebär förenklat att man tränar en dator att hitta samband mellan olika parametrar. I vårt fall lär vi algoritmerna att räkna ut den optimala vinkeln på takluftriktaren med hjälp av parametrar som exempelvis lastens höjd, hur långt bort från dragbilen lasten är och vilken form lasten har. Vid varje byte av last räknar systemet ut hur takluftriktaren ska stå för att lastbilen ska få så lågt luftmotstånd som möjligt.

En vanlig missuppfattning är att om man endast kör med fyrameterstrailrar, så behöver inte takluftriktaren justeras. Men för att få bästa resultat bör den ställas in varje gång man byter last.

– Om du skulle kontrollmäta tio fyrameterstrailrar skulle du få tio olika höjder. Sedan kan höjden på samma trailer variera beroende på hur dragbilen är ställd. När föraren justerar luftfjädringen kan det ge olika höjd på trailern, påpekar Andreas.

Man kan tycka att det skulle vara enkelt att ställa in takluftriktaren manuellt. Men det är krångligt, tar tid och kan vara riskfyllt.

– Det tror jag är en anledning till att många inte ställer om sina takluftriktare. Det är svårt att mäta rätt med tumstock eller måttband. Det kan också vara farligt att klättra omkring mellan bil och last. Den tid det skulle ta riskerar dessutom att äta upp vinsten med bränslebesparingen. Då är det smartare att låta algoritmerna göra jobbet, understryker Andreas Persson.

Ett annan specialkunskap som Andreas tillfört Rumblestrip är CFD-simulering. Det innebär att matematiska modeller används för att simulera aerodynamik i en dator.

– CFD-simuleringar är ett alternativ till tester i vindtunnel. Förutom att det är billigare innebär det även att man kan beräkna luftmotståndet redan innan produkten är tillverkad, påpekar Andreas.

Han ångrar inte att han tog jobbet på Rumblestrip. Det är ett litet bolag vilket innebär att han får rycka in och supporta där det behövs.

– Det finns en charm i att jobba i ett startup-bolag. Man får jobba mycket fritt, det är korta beslutsvägar och varje medarbetare har ett stort inflytande på slutprodukten. Det är stimulerande att enkelt kunna se sitt bidrag till produkten.

Milad Pouyanmehr
VD
milad@rumblestrip.tech
+46767607403

LATEST NEWS

- News from the industry
6/18/2020
Veeam visar hur de hjälper verksamheter att ta sina molndatastrategier till nya nivåer på VeeamON 2020 Logistik finns överallt - oavsett om du är logistiker eller inte Vindkraftsparken i Sunne tas i drift lagom till midsommarHär utvecklas nästa generations 5G-nät Henrik Johannesson ny styrelseordförande för Eurobattery MineralsNominera en gruvinnovation till Swedish Mining Innovation Award 2020
6/17/2020
Stor amerikansk efterfrågan på tråddetaljer i medicinsk utrustningMOTOMAN MH900Elfordon skapar nya risker för landets verkstäderSafe Control Materialteknik utökar sin ackreditering med två nya metoderAdvanced Engineering flyttar till våren 2021Ny VD på ELKO - Peter Wotz tar över från 1 juli Reviderad standard för bränslecellerFörnyat avtal resulterar i minskade utsläpp om 6 500 ton koldioxid årligenLEJS – Animation av elektrisk linjärenhet med korta cykeltiderMartin & Servera inför strategisk ruttplanering för optimerade transporter – tar hjälp av DescartesSäkra lasten lätt, snabbt och säkert med ErgolashWibax rengör för maximal produktionskapacitet på SunpineÅTERHÄMTNINGEN DRÖJER FÖR KEMI- OCH PLAST- OCH GUMMIINDUSTRINWibax fortsätter jobba för ett fossilfritt Sverige
6/16/2020
EDMOLIFT TILLKÄNNAGER NYTT DIGITALT KONCEPTPumpen som först skär sönder och sedan pumpar iväg, Netzsch såklart.Stålproduktionen minskade i majKonditionsanalys – Vad gäller egentligen?Framtidstron i handeln på väg tillbaka efter coronarasetSommarens största järnvägsarbeten – för punktligare tågresorPressinbjudan till Elmiadalen
6/15/2020
Energihantering allt viktigare i företagens hållbarhetsarbete, rapport från Schneider Electric​Miljonstöd för att nå helt fossilfria byggskivor och byggelement i träMRF justerar prognosen för tunga lastbilar (>16 ton)141 startup-bolag får dela på 42 miljonerAlgeco förvärvar WexusDEHNclip – ny klämma för armeringsjärn som halverar monteringstiden vid installation!Internationellt logistikföretag skapar hållbara transporter i Malmö hamnSolör Bioenergi förvärvar Vasa Värme
6/12/2020
Standardmässigt traverser upp till 42 m. spännvidd.CiRo XL maximerar livslängden på robotkablage Protolabs lanserar ny tjänst - levererar CNC-frästa delar från stora block på bara en dagSpridarplattor – höjer prestanda och sänker kostnader!Lansering av unik kunskapsdatabas för produktion och tillverkningKoldioxidavtryck från olika typer av avloppsreningsverkAluminium i slutet kretslopp har sparat 350.000 ton CO2-utläpp Tillverkningsindustrin drabbas hårt i andra vågen av pandemin
6/11/2020
Effektiv montering av små komponenter i medicinsk utrustning och elektronikprodukterStora Enso Paper AB, Nymölla Mill, har förlängt sitt avtal med JernbroFöråldrade teknologier hindrar IT-moderniseringNy uppfinning gör grävmaskinsförare 30 % snabbareHur mobil teknik kan lätta på bördan av covid-19 för transport- och logistikföretagNu byggs Beijers nya IT-organisation – ”Vi ska stärka våra kunder”
6/10/2020
VBN Components ökar takten med Swedish ScaleupsJMHZ2 – Animation av kompakt parallellgripdonPaulig-koncernen går över till CHEP:s koldioxidneutrala lastpallarOzon i ventilationskanaler och dess hälsoeffekterYstaMaskiner AB presenterar den helt nya släntklippare serien Scorpion 530/630 S samt 530/630 Plus modeller från GreenTec A/S.Poly presenterar ny flaggskeppsprodukt inom Blackwire-familjen – Blackwire 8225Vilka är de tretton största säkerhetshoten i din inkorg?
6/9/2020
DENIOS säkra lösning för tillverkning av handspritKonjunkturbarometer för andra kvartalet 2020 En driftsättning på ett företagshus i StockholmSvensk teknik tvättar speglar för väldens största spegelteleskop i ChileElmia lanserar ny mässa - Elmia MatbrukAI högsta prioritet för svenska företag​Kia är största märke för privatköpare – går starkare än marknaden
Advertisements