WEDNESDAY, JANUARY 27 2021
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Allt inom positionering: Bygg en bättre framtid med fixering och positionering

De tas ofta för givet men positionerings- och arbetshållarkomponenter har aldrig varit viktigare eftersom de tekniska kraven ökar. Marcus Schneck, VD för norelem, ger sin bild av de optimala teknikerna och teknologierna - och vad framtiden bär med sig.
Teknik handlar om noggrannhet. Repeterbarhet. Pålitlighet. Varje timme, varje dag producerar världens industrier miljarder produkter, och de måste alla göras enligt de hårdaste specifikationerna, med de noggrannaste toleranserna och med högsta uppmärksamhet på detaljer och kvalitet - för att inte nämna effektivitet och säkerhet.

Inget av detta skulle vara möjligt utan de komponenter som fixerar och positionerar arbetsstyckena. Det är därför dessa komponenter är så avgörande. Därför kan fixering - även om det verkar relativt litet och obetydligt - spela en avgörande roll för en tillverkare.

En av principerna, som dock hålls högt av konstruktörer, är kontinuerlig förbättring. Det finns alltid ett sätt att göra något bättre. Och ganska ofta kan nyckeln till att nå denna förbättring hittas i de tekniker och teknologier som används för fixering av arbetsstycken. Så låt oss ta en titt på varför det är så, tillsammans med några av de viktiga komponenter som finns, så att vi kan konstruera våra produkter mer exakt och effektivt för en bättre framtid för alla.

Ta en fördelaktig position
De två huvudsakliga aspekterna av teknik som påverkas av fixering och positionering är som alltid noggrannhet och effektivitet - med konkreta resultat som högre kvalitet och enhetlighet och en mer kostnadseffektiv drift.

När det gäller kvalitet så innebär fixering och positionering långt mer än att bara hålla arbetsstycken på plats. Maskinerna vi använder är bara lika bra som den svagaste länken. Så när uppgiften består i att arbeta med komplicerade, komplexa mönster, vilar kvaliteten på utdata till stor del på fixeringselementens kvalitet. Även den minsta avvikelse kan ha stor inverkan på den färdiga produkten.

Vid vår andra punkt - effektivitet och kostnadseffektivitet - har fasthållning och positionering en överraskande stor effekt. Ja, fixering av arbetsstycken innebär konsekvent snabbare produktionshastighet. Men det innebär också en snabbare, smidigare process när det gäller att byta ut maskindelar genom att låta slitna komponenter bytas ut utan problem eller att undvika följdeffekter på kommande produktionssteg.

Utöver dessa två övergripande fördelar har olika positioneringsprodukter och fixeringskomponenter sina egna distinkta fördelar för specifika tillämpningar. Så, låt oss ta en titt på några exempel.

Välja position på positionering
Det finns ett brett utbud av positioneringselement tillgängliga. Som med alla aspekter av teknik bör valet av en positionerings-, kläm- eller fixeringslösning beaktas enligt tillämpningens krav.

Fixeringsstycken (eller låsstift) är till exempel ett klassiskt positioneringselement, perfekt för att ställa in monteringsenheter eller för att finjustera komponenter i verktygsmaskiner. Kulspärrbultar är ett annat alternativ för anslutning och fixering av arbetsstycken och komponenter med hjälp av en kulspärr och enkel knapptryckning för att säkerställa en stabil, säker och självlåsande lösning.

Fjäderbelastade tryckstycken är ett annat positioneringselement som vanligtvis används i maskin- och verktygskonstruktioner. Komponenterna fungerar som tryck- eller intrycksstift och gör att element snabbt kan fixeras på plats.

En annan möjlighet finns i stopp, från excenteranslag till justerbara skruvanslag, till 5D-anslag för arbetsstycken. Dessa fungerar i allmänhet som positioneringshjälpmedel för arbetsstycken på monteringsutrustning och i verktygsmaskiner, där till exempel olika fixturspjälor kan justeras och riktas universellt.

Detta är inte på något vis en uttömmande lista över alternativ - även om det finns en praktisk källa från norelem i THE BIG GREEN BOOK. Kilspännare med arbetsmån, precisionslåsbultar och monteringsverktyg, liksom excenterskruvar och spännklor, ger en mängd fixeringsalternativ, beroende på behov. Men återigen bör den specifika lösning som valts vara rätt för tillämpningen, för att säkerställa kvalitet och öka effektiviteten.

Positionerad för framtiden
När Industry 4.0 får ett fast grepp i hela världen, är det ytterligare en sak som vi måste tänka på - hur ansluten teknik förändrar positionering och fixering till det bättre.

Under flera år har norelem levererat en rad sensorutrustade och IoT-klara lösningar vilka designats för att hjälpa konstruktörer att hitta nya möjligheter i sin utrustning för att ytterligare förbättra kvalitet och effektivitet genom smart teknik.

Ett exempel: fjäderbelastade tryckstycken som kombinerar tillförlitlig positionering med inbyggda sensorer för tillståndsövervakning. Och nu går fler och fler komponenter med i detta sortiment, såsom keramiska momentskruvar, fixeringsstycken och cylinderstift. Under tiden kan andra komponenter nu installeras med sensorer - som töjningsmätare - för att ge feedback i realtid om en kläm- eller positioneringsprocess har slutförts.

Det är tryggt att veta att det alltid finns ett alternativ, oavsett hur specialiserad tillämpningen är, fixera, spänna, positionera och hålla arbetsstycken på plats - norelem är här för att assistera vid rätt val, genom hela sortimentet i vår komponent- och konstruktionskatalog, THE BIG GREEN BOOK. Det är spännande att se hur denna ofta förbisedda aspekt av vår bransch utvecklas i takt med Industry 4.0, eftersom ansluten teknik ökar sin närvaro över hela världen.

Detta innebär också att positionering och fixering, liksom alla aspekter av teknik, måste anpassas, vara redo och framtidssäker inför förändringar efter 2020, för att ytterligare förbättra noggrannheten och effektiviteten.

Det hänger trots allt på positionering.

För mer information om norelem samt komponenter för fixering och positionering, besök vår hemsida
Contact information
Mailing address
Wenngarn 443
19391 Sigtuna
Region
Sigtuna
Stockholms county
Sweden
VAT number:
559071-4795
Founded: Not specified
Employees: Not specified
Every success begins with an idea. That's why norelem is there to support you with an unrivalled selection of standard parts and components so that you can achieve your machine and plant construction objectives. THE BIG GREEN BOOK offers designers and technicians an extensive and clearly arranged assortment of quality components.

We can support your project right from the start with expert advice, a complete CAD database and fast delivery. For more than 60 years, norelem has been on the path of constant development – always adding to our portfolio and continuously optimising logistics.

Contacts

Kontakt
08 14 15 00
Joel Bodén
Country Manager Sweden
0703618447

News related to the company

Videos

norelem

LATEST NEWS

- News from the industry
1/19/2021
Ökad transparens i svenska infrastrukturprojekt kan spara miljarderNy studie bland CIOer: Samarbeten mellan affärsområden främjar digital transformationTredje generationen tar över familjeföretaget Hydroscand är ny servicepartner till OilquickNy torkteknik kan dubbla värdet på barkBOSAL öppnar kompetenscenter och produktions­anläggning i NyköpingSENNEBOGEN 120 t teleskopisk bandkran är den enda kranen som uppfyller kraven på en parisisk byggarbetsplatsKAMIC Group förvärvar Eltecno i Vellinge, helhetsleverantör av lösningar inom kapslad elteknikSå här fixar du fogningen under kalla vinterdagar
1/18/2021
FlexQube erhåller order på ca 2,9 MSEK med potential på det dubblaEssity utökar samarbetet med MLTElsparkcyklar får nytt liv på sjukhus i StockholmBatteridriven dammsugare 18V X2 LXT® perfekt vid städning av mattor på kontor och hotellTestkit för Corona till­verkade med hjälp av Busch Luna Tools lanserar cirkelsågklingor speciellt framtagna för mycket fina snitt, även i hårda träslag.Peab bygger kontor i MalmöTeknikutbildarna lanserar en ny webbkurs – Slutna utrymmenNy takkonstruktion på frammarsch i SverigeDelvator expanderar i StockholmSe hela takfläkt-serien MXRC III på webbenNytt tillskott på Teknisk Support
1/15/2021
Nyheter i sortimentet vibrationsdämpande detaljer!Varför ska man lyssna på en säljare?Polarshine® 12 Black – djupare glans för mörka ytorProcurator Packaging Solution blir PacudoEntreprenad Live försiktigt positiva trots pandeminKundtidningen Grävlingen är härSå ställer fordonsbranschen om till elektrifieringSvenska företag behöver enhetliga EU-regler för digital handelLKAB väljer IFS som stöd i resan mot den digitala gruvan
1/14/2021
SSAB utser Lindab till GreenCoat® PartnerKrönika: Säkerheten måste prioriteras ännu mer!ABB tillhandahåller den elektriska framdrivningen Azipod® till hållbar superjaktNy rapport: Växande elfordonsflottor förväntas generera betydligt fler laddningsmöjligheter under 2021 HCL Technologies och Bobble AI i partnerskap Elbilar laddades två varv runt jorden - 55-procentig ökning: ”Fellingsbro seglar upp på topplistan”GK Gruppen väljer ekonomisystem från Unit4
1/13/2021
Möt framtiden med smart automation från EwellixNu är vi ett bolag!Kompakt och lätt vridbord med hög precision - MSQ Passa på att få in vardagsmotion på jobbetMatrox® AltiZ, högkvalitativa 3D-profilskannersABB är med på hållbarhetståget med världens första utsläppsfria fordon för järnvägsunderhållExportexperten ska importera finsk expertis till SverigeDynabook meddelar lanseringen av nya 11:e generationens Intel Core vPRO-processorer till X-seriens premiumenheter
1/12/2021
Assemblin Elverkstäder fortsätter att leverera till kunder under 2021. Rekordleveranser av plantor från SCAPrecisa, robusta, och verktygssäkrade vattenpass från Luna ToolsElförsörjningslösningar från ABB stödjer Asiens största vattenreningsverkChargePoint: Är vårt elnät redo för den elektriska revolutionen?Nätverk får ekonomin på nätet att växaNutanix tar in tidigare VMware-chef som ny VDDynabook uppdaterar utvalda enheter med 11:e generationens Intel Core-processorer
1/11/2021
FC Maskin ny leverantör av Mitsubishi edmStora snömängder ökar betydelsen av att alltid anlita licensierade takskottareABB lanserar ytterligare ett ställverk med lägre miljöpåverkanSTARK Group välkomnar CVC Capital Partners Fund VII som ny ägareNy Quick & Easy koppling och fördelare till ISO-sortimentetOptimera din ventilationsapplikationNytt rekordår i Sverige – nästan var tredje såld lätt transportbil var en VolkswagenHCL och Claim Genius i samarbete – ska tillsammans utveckla AI-lösningar för hantering av försäkringsanspråkMambu samlar in 110 miljoner euro i finansieringsrunda ledd av TCV
Advertisements