TUESDAY, MAY 18 2021
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Alfing investerar!

Den imponerande ByStar Fiber med styrka på 12 kW kopplad till en ByTrans blir till en enhet som i styrka och snabbhet ersatte två andra laserskärmaskiner.
Skriver man Älmhult tänker många på…
…ett världsberömt företag. Men det finns även andra företag på tillverkar och säljer möbler i stora serier. Företaget Alfing i samma stad har under årens lopp levererat mer än 250000 sittplatser till idrottsanläggningar och aulor. Detta innebär att så gott som varje svensk vid något tillfälle suttit i en Alfingprodukt, eller legat i en, för företaget tillverkar nämligen även sängar, och en hel del annat. Nu har man, pandemin till trots, investerat ordentligt ibland annat den kraftfullaste och snyggaste fiberlasern på marknaden. Claes-Göran Claeson är VD och bjuder på en rundtur i lokalerna och berättar om verksamheten.

Tre företag i ett
Ryggraden och huvudverksamheten är legotillverkning vilken står för 60 % av företagets omsättning. Man har två produktionsenheter i Älmhult, Nord och Syd. De är lika stora med sina 11000 kvm produktionsytor vardera, där man i Syd har fokus på tunnplåt, och på Alfing Nord vi besöker idag, hanterar de grövre plåtarna och en hel del annat.
Bland några av företagets kunder återfinns Elme Spreader som hanterar de stora fraktcontainrar man ser i hamnar runt om i världen. En annan produkt är sjukhussängar till Invacare.

- Vi tillverkar allt som ligger under madrassen berättar Claes-Göran, och när vi gör det, har vi en produktionstakt på 90 sängar per dag.

Förutom legotillverkningen finns här även Alfing Seating, som tillverkar sittplatsläktare för konserthallar och liknande. Vi vandrar vidare och kommer till en vackert röd skogsmaskin vid namn TERRI med åtta hjul som fungerar både som skördare och skotare. Finska Valmet gjorde den första prototypen i början på 70-talet, Alfing köpte företaget och sedan dess tillverkas TERRI i Älmhult. Maskinen tar sig fram i terrängen överallt på grund av sin lätthet vilket uppskattas av skogsägare som inte vill lämna spår i marken där man arbetar.

Bytte två mot en 12-kilowattare!
I en av lokalerna står en kantpress på 400 ton med en bockningslängd på 4100mm med ett utökat verktygsutrymme på 200mm. Den här kantpressen har mjukvaran BySoft 7 Bending i sig, och är sammankopplad med den glänsande nya fiberlaserskäraren som installerades före jul.

- Tidigare hade vi två laserskärmaskiner, en på 3 kW och en på 6 kW, dessa byttes ut mot en på 12 kW och vi kunde räkna ut att de första 600 timmarna vi körde den motsvarade 2000 timmar med de två äldre säger Claes-Göran.

Operatörerna gillar den nya fiberlasern
De två laseroperatörerna Sebastian Persson och Tobias Nilsson ser nöjda ut där de står och ser hur snabbt nytillskottet arbetar.

- Till den nya fiberlasern har vi även en ByTrans Extended, ett materiallager som gör att vi kan ladda sex ton plåt på eftermiddagen, och när vi kommer tillbaka på morgonen dagen efter är allt färdigskuret säger Tobias.

- Så den nya fiberlasern är imponerande snabb, och killarna vet vad de pratar om. De har bägge åtta års erfarenhet som laseroperatörer.

En liten smidig kantpress på samma gång!
Strax intill den nya fiberlasern står en liten behändig kantpress där Sejla Pilipovic sitter och bockar på en Xpert 80, en liten smidig kantpress som kom samtidigt som lasern. Sejla är inne på 14:e året i företaget och räknas som en kantpressveteran.

- Jag trivs bra, säger hon bakom skyddsmasken där hon sitter och arbetar framför kantpressen, som trots sitt lilla yttre är fylld med smarta lösningar som gör att arbetet kan automatiseras.

Det fina med Bystronics program för metallbearbetning är sammankopplingen mellan just kantpress och laserskärning. Redan när plåten blir skuren i lasern ”vet” programmet hur många bockningar som ska ske i senare skede, och räknar ut vilken kompensation ska göras vid en större mängd bockningar av själva plåten. Med både den stora 400-tonnaren och den lilla nya på 80 ton som hopkopplade med den nya fiberlasern står nu Alfing i Älmhult rustade för en ljus framtid.

För mer information, vänligen kontakta:

Bystronic Scandinavia AB:
Per Göransson (VD); per.goransson@bystronic.com

Alfing i Älmhult AB:
Claes-Göran Claeson (VD); claes-goran.claeson@alfing.se
Contact information
Mailing address
Box 151
34322 Älmhult
Visiting address
Bäck­gatan 32
34322 Älmhult
Region
Älmhult
Kronobergs county
Sweden
VAT number:
556216-5547
Founded: 1964
Employees: 70
English description is missing, swedish description below.

Välkommen till Alfing i Älmhult AB.

FÖRETAGET – OM OSS
Alfing grundades för över 50 år sedan. År 2018 förvärvades Transpo Konstruktion AB vilket stärker företagets position på marknaden samtidigt som verksamheten utvecklas för att möta kundernas ökade krav.
Under Alfing finns grenarna Alfing Produktion, Alfing Komfortstolar, skogsmaskinstillverkaren Terri och möbelföretaget SOMA.
Företaget drivs sedan 1993 av Hans och Kerstin Johansson.


VÅR AFFÄRSIDÉ
Vi ska med hög teknisk kompetens i nära samarbete med våra kunder erbjuda konstruktion, tillverkning och ytbehandling av produkter i främst plåt och rör. Vi erbjuder ett helhetskoncept inkluderande montering, lagerhållning och distribution.

VÅR MÅLSÄTTNING
Vi ska leverera kompletta produkter och sätter mycket prestige i arbetet att ha hög service och visa ett stort engagemang gentemot våra kunder.

Vi lever efter vår slogan - Making your visions real.


Certifications

ISO 14001:2015 – ISO 9001:2000

Contacts

Hans Johansson
0476-268 01
Hans Karlsson
0476-268 11
William Ingvarsson
0476-268 17
Jimmy Andersson
0476-268 26
Arne Karlsson
073-413 80 84

Videos

The Great Future - Alfing

LATEST NEWS

- News from the industry
5/6/2021
KH-maskin öppnar i JönköpingStrömsnäs förpackningar ökade försäljning under Q1 Bränslepellets löser klimatkris i NederländernaNYHET: Energieffektiv synkronmotor som sätter en ny standardRISE växlar upp inom tillämpad AI - Rekryterar tio AI-forskare till ny centrumbildningFantastisk vecka för flera anläggningar i SverigeSpara tid och energi med en plugg som klarar alla bygguppdragTransportbranschen kan dra viktiga lärdomar från pandeminLogistic Contractor AS inleder samarbete kring en logistiktomt sydväst om OsloFacebook-efterlysning hittade julgäster från Tjeckien
5/5/2021
Grön energi sänker CO2-utsläppen med mer än hälften Länk för länk: Fördelarna med att se hela kedjanNomo förvärvar ABRA KulelagersenteretDoldisen som är navet i det nya restauranglandskapetGeomatikk tecknar avtal med SinfraUltimo Software Solutions går in på den nordiska marknaden På väg med Truckloads of InspirationAcronis säkrar en investering om 250 miljoner USD och värderas till 2,5 miljarder USD
5/4/2021
Nordomatic stärker strategiskt fokus på medarbetare och företagskulturSmart tillverkning & Industri 4.0: Mastercams femdelade vision lyfter framtidens tillverkningFasthållning med vakuum­teknikTvå starka familjföretag fusioneras - Polarica tar det stora klivet för framtidens bärhus tillsammans med Kaskein Marja Falu Mekaniska Verkstad AB förvärvar Svärdsjö Mekano ABManitou 180ATJ är en favorit hos Molins Saxliftar ABHydroscand satsar på ökad kapacitet i automatiserat centrallagerFiber och Elkraft i Norr AB blir en del av VINCI Energies nätverk i SverigeTrend Micro presenterar den första säkerhetslösningen som förhindrar avbrott i industriella kontrollsystemSom svar på elbristen - MVS lanserar hållbar energi­lagringslösningDell Technologies lanserar partnerprogrammet RISE
5/3/2021
Nu byggs Algecos nordligaste entreprenörsboendeToolbar från Edströms Verktyg förbättrar lönsamheten hos WelandSå enkelt är det att boka tågfrakt från Kina till Sverige hos DB SchenkerBolt ny taxiaktör i Linköping och Norrköping – "hög tid att östgötar slipper betala överpris"83 procent har använt en QR-kod för att genomföra en betalning det senaste året – men många känner inte säkerhetsriskerna som finnsAMAZONE lanserar en ny generation av sin självgående växtskyddspruta Pantera.Peab bygger ny containerhamn i SundsvallOptimera först i Sverige att sälja Ekolutions hampafiberisoleringKundanpassade filtreringslösningarNSK-lager ökar driftsäkerheten i drivlinan inom jordbrukssektorn
4/30/2021
Försvarsmakten förnyar maskinparken med ännu fler hjullastare från SweconKollaborativa robotar från ABB hjälper Husqvarna att bli mer kostnadseffektivaFANUC lanserar ny trådgnist modell!Manometer med hastelloy­membran från WIKANy AI och Maskinförordning föreslås av EU-kommissionenTerri släpper ny maskinserie med innovationen Terri AWS som standardIndustrirörmontörsutbildning på Hammarö fortsätter i Monticos regi – stor efterfrågan i branschenABB:s robot IRB 1300 förbättrad med nytt skydd för tuffa miljöer och renrumstillämpningarUpp till kamp för landets hårt kämpande småföretagareRenta expanderar i NorgeSafestate – Startupen som ska förenkla it-säkerhet och skydda svenska företag mot cyberhotFrån Trainee till Team LeaderProcessindustrin lockar - många kvinnliga sökande till YH-utbildningPalo Alto Networks Prisma Cloud får automatiserat skydd för hybrida multi-molnmiljöerJoakim Efraimsson utses till vd för Wästbygg AB
4/29/2021
Exakt reglering vid låga cylinderhastigheterKarl Magnus Skepö är ny säljare på det södra distriktetSchneider Electric lanserar flexibla och lättmonterade armaturen Exiway LightUtan servicetekniker stannar produktionenNy handbok om elsäkerhet i arbetslivetMer etanol i bensin ger stor klimatvinst, borde gjorts tidigare!Guide för gummibeläggningar på stickade arbetshandskar
4/28/2021
SMC lanserar robust och energisnål 2-portsventil
Advertisements