MONDAY, JANUARY 25 2021
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

ABB Robotics Experience Day tar svensk industris konkurrenskraft till nya höjder

Ettårsjubileum för ABB Robotics Experience Center i Västerås som inspirerar svenska industriföretag, institutioner och startups och hjälper dem att utveckla nya teknologier inom robotautomation.
För att driva svensk industri framåt arrangerade ABB Robotics i Sverige idag sitt årliga event ABB Robotic Experience Day, i år digitalt, med kunder, partners och gäster från svensk industri samt representanter från akademi, myndigheter och olika delar av ABB.

I Robotics Experience Center samlar ABB Robotics ny teknik och möjliggör för svensk industri och akademi att på plats testa företagets senaste teknik för att utvärdera vad den kan göra för skillnad. ABB samarbetar med Ericsson kring 5G, vilket kommer att öppna upp för ökad flexibilitet och mer innovationer genom att data kan kommuniceras trådlöst och tillförlitligt.

”Det har varit en dag med representanter från hela industrisverige som deltog i vårt virtuella event som belyste automation, robotisering och hållbarhet ur en mängd perspektiv”, säger Dennis Helfridsson, chef för ABB:s affärsområde Robotics & Discrete Automation i Sverige samt vd för ABB Sverige. ”Det är inspirerande att Robotics Experience Center firar ett år och att centret är lokaliserat i ABB Robotics huvudkontor på Finnslätten i Västerås. Tillsammans med bland andra Västerås stad, Mälardalens högskola, Northvolt, Bombardier Transportation, Westinghouse och Kungsleden utvecklar vi en ny högteknologisk forskningsmiljö och skapar Sveriges viktigaste robot-, energi- och elektrifieringskluster.”

Under förmiddagen gjordes nedslag hos några av ABB:s olika robotverksamheter runtom i världen, gavs smakprov på framtidens robotlösningar och bjöds på inspiration från svensk industri. Flera industriaktörer deltog med sin syn på framtidens automation utifrån sina erfarenheter och perspektiv, exempelvis Volvo Bussar, Apotea, Absolicon Solar Collector AB och Ericsson.

ABB:s vd och koncernchef Björn Rosengren välkomnade gästerna och sa att: ”Det var här i Västerås allting började. Närmare bestämt 1974 då Asea, numera ABB, drog igång sin robotverksamhet med att lansera sin första kommersiella robot. Idag är ABB världsledande på industrirobotar och vi levererar dessa till i stort sett alla industriella länder världen över. Och idag pratar vi inte bara om enskilda robotar, utan även om applikationsceller och smarta system.”

Anna Hallberg, utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor, deltog i en paneldiskussion om hur politiken och näringslivet tillsammans kan arbeta för att stärka Sveriges konkurrenskraft och exportförmåga. Hon talade om exporten som dragloket i svensk ekonomi och vikten av att handelspolitiken omfamnar näringslivet, särskilt i en tid då vi ska bygga Sverige ur krisen. ”Det är genom att arbeta tillsammans och att arbeta mellan olika policyområden som vi kan nå framgång. I ett litet, exportberoende land som Sverige är vi beroende av varandra, och det är bara genom dialog med näringslivet vi vet vilka insatser som är betydelsefulla. Därför är möten som det här så viktiga för mig som handelsminister och för oss som regering. Som svensk handelsminister är jag stolt över att vi har globala spjutspetsföretag, likt ABB, som verkligen är förebilder på den globala arenan.”

Dagen avslutades med en robotshow där tekniken och kulturen samarbetade. I år blev det i ny tappning där svensk tillverkande industri mötte svensk musikindustri – Sveriges största exportframgångar. På scenen gavs ett framträdande av Vargas & Lagola i samarbete med centrets robotar.

Utdelning av robotpris
ABB Robotics i Sverige har infört ett robotpris som kommer att delas ut årligen inom tre kategorier; årets tillverkande industri, årets innovatör samt årets partner. Priserna gick i år till företagen Olofsfors, Prevas och Automationsteknik i Hässleholm och delades ut under ABB Robotics Experience Day av Susanne Timsjö, marknads- och säljchef för ABB Robotics i Sverige, och Sara Mazur från Investor AB.

Motiveringarna lyder:
Årets tillverkande industri: ”Olofsfors tillverkar band för skogs- och entreprenadmaskiner och vägstål. Genom en målmedveten strategi som påbörjades redan 2002 har Olofsfors utvecklats till en högpresterande fabrik genom att man valt att investera i en helt automatiserad produktionslina. Därefter har man även valt att ta ett steg mot den digitaliserade fabriken och kopplat upp sina robotar med Connected Services som en del av det viktiga serviceavtalet med ABB. Allt för att säkerställa tillgänglighet och optimera robotarnas prestanda.”

Årets innovatör: ”Prevas har skapat en innovativ robotlösning för montering av lagringspinnar i kugghjul. Lösningen är baserad på helt unik teknologi, hög automationskompetens och kollaborativ robotteknologi (IRB14000 och YuMi®). Prevas har på ett mycket framgångsrikt sätt tagit avancerad montering med robot till en helt ny nivå. Genom sitt innovativa och visionära tekniska kunnande har Prevas öppnat upp marknaden för vidare framgångar för kollaborativa robotlösningar. Detta också genom att som alltid sätta människan i centrum både hos kunden och inom sitt egna team.”

Årets partner: ”Automationsteknik i Hässleholm har under senare år tillsammans med slutkunder och ABB jobbat målmedvetet för att få in robotar som en flexibel lösning i tillverknings- och monteringslinjer. Detta har lett till stora framgångar för Automationsteknik i Hässleholm och en kraftig ökning av ABB:s robotar i deras lösningar.”

ABB Robotics samarbetar även med svensk musikindustri och dagen innehöll en högtidlig stund för att hedra Tim ”Avicii” Bergling. ABB donerade en gåva till Tim Bergling Foundation som fokuserar på att stödja personer och organisationer som arbetar förebyggande inom psykisk ohälsa. Klas Bergling, styrelseordförande tillika pappa till Tim, tog emot gåvan från Susanne Timsjö.

Om ABB Robotics Experience Center
På Robotics Experience Center kan ABB:s kunder och partners lära sig mer om ABB:s robotverksamhet samt få inspiration kring den senaste utvecklingen inom robotautomation, testa nya idéer och utveckla nya robotlösningar. Utbildningsverksamheten ABB University erbjuder också en mängd kurser i robotteknik. Centret gör det möjligt för ABB att tillsammans med kunder och partners från både industrin och den akademiska världen samarbeta för att utveckla nya robottekniker och tillverkningslösningar. Centret är en möjlighet för små och medelstora företag, till exempel inom generell industri, att investera i robotautomation för att bevara och öka sin konkurrenskraft.

Det 1 000 kvadratmeter stora demo-, test- och utbildningscentret består av ett 30-tal industrirobotar, inklusive de senaste medlemmarna i YuMi-familjen. Det går bland annat att testa svetsprogrammering, maskinbetjäning och ABB:s kollaborativa lösningar samt att utbilda sig brett, i allt från programmering till robotoperatör. Kunder och andra besökare kan få uppleva tillverkningsmiljöer i en virtuell verklighet i RobotStudio (världens mest använda verktyg för offlineprogrammering av robotar) för att förstå hur VR och digitala tvillingar kan vara till hjälp vid bland annat virtuell drifttagning.

Om ABB Robotics Experience Day
Drygt 700 personer med intresse för automation, robotik och svensk konkurrenskraft tog del av ABB:s virtuella sändning, ABB Robotics Experience Day, den 9 december. Deltagarna fick se den teknik som finns i centret, exempelvis så demonstrerades svetsning, 3D-printning och RobotStudio. Dessutom gavs en översikt av 5G och status just nu i Sverige. Deltagarna fick se konkreta exempel med 5G och robotar på plats i centret för att med egna ögon kunna ta del av hur enkelt och effektivt robotar kan kontrolleras över långa avstånd genom 5G-teknologi i realtid.

Sverige femte största robotnation
Sverige ligger i dag på femte plats i världen när det gäller robotdensitet, med 277 robotar per 10 000 anställda, enligt statistik från IFR (International Federation of Robotics). Snittet i Europa är 114, i Amerika 103 och i Asien 118. I topp ligger Singapore, Sydkorea, Japan och Tyskland. Danmark ligger strax efter Sverige med 243 robotar per 10 000 anställda.
Contact information
Mailing address
Kopparbergs­vägen 2
72182 Västerås
Region
Västerås
Västmanlands county
Sweden
VAT number:
556029-7029
Founded: 1931
Employees: 8795
English description is missing, swedish description below.

Det här är vi - kort om ABB
ABB är ett ledande globalt teknikbolag som driver omställningen av samhälle och industri för att uppnå en mer produktiv och hållbar framtid. Genom banbrytande ingenjörskonst där mjukvara kopplas samman med produkter inom electrification, robotics, automation och motion skapar ABB lösningar som driver teknikens möjligheter till nya höjder. ABB:s framgångar bygger på en lång historia av tekniskt ledarskap som sträcker sig mer än 130 år tillbaka i tiden och drivs framåt av runt 110 000 skickliga medarbetare i fler än 100 länder.

Företagets aktier handlas på börserna i Zürich, Stockholm och New York. I Sverige har ABB ungefär 3 780 medarbetare och finns på cirka 25 orter. Det svenska huvudkontoret är beläget i Västerås.

The company's services/products

Blacksmith & Plating work: Aluminum work
Calibration: Comparison calibration, Flow meter, Humidity calibration, Measuring instrument, System calibration
Electromechanical workshop: Applicationprogram, Assembly on site, automatic cubicle and switchgear, Automation equipment, Balancing, Blowing fan, blower set, Cable calculations, CAD-documentation, centres, central units, Connection equipment, Control and regulatory engineering, Control cabinet, Control panels, Drawing schedule, Earth return brush, EIB-Programming, Electric installations, Electric motor, generators, electrical cabinet, cubicle, Electrical cabling, Electricity automation, Electricity meter, Electromagnetic lock, Electromagnets, Electronic construction, Electronic Service, Electronic tools, Electronicproduction, Elpatron, Energy control, Fault tracing, Fiberdragning, High voltage switching gear, Investigations, Low voltage switch gear, Maintenance of breaker, Maintenance responsibility, Manufacturing by contract, Mobil Balansering, New constructions, Overtone measurement, PLC-Programming, PLC-System, Power contractor, Power correcting equipment, Printed circuit card, Pumps, Relay testing, Relays, Reserve power station, Rewinding, Selectivity calculation, Static frequency changer, Switch cabine, Temperature recording, Test maintenance, Transformators, Transformer cladding, Vibration analysis
Electronic components: AC/DC- transducer, Actuator, Adapters, Alarm panels, Avalanche diode, Battery system, Batterybackup, Cable drums, Cable equipment, Cable locator, Cable locator, cable socks, Cable stand, Cable tools, Cable waggons, Cablechains, Cables, central test system for emergency lightning, Channel rails, Circuit breaker, Circuit breakers, Circuit-breaker, combination guards, Condensators, Connector, Connector strips, Contact bars, Contact panels, Contactors, Control panel, Cooling of electronics, DC/DC-transducer, Delay action fuse, Detectors, Digital display, Distribution boards, Distribution box, Driving system, Earth fault alarm, Earth fault breaker, Elbow contact, Electric cable, Electric circuits, Electric material, Electric motors, Electric strikes, Electrical switch-gear, electricity converter, Electromagnetic components, Electromechanic components, Electronics components, EMI- filter, engine cables, Engines, Extension cords, exterior light fixtures, Fan coil unit, Fan motor, Fitting, Float switches, Frequency meters, Fuse - fuse holder, Fuse resistance, Gas components, Glass-tube fuse, Heaters, Heating cables, High tension relay, High-tension condensators, High-tension diodes, honeycomb filter, Inductors, Industrialcomponent, Inlet, Inspection camera, Installationsslang, interior fittings, Junction box, Kabelvindor, Keypads, Keyswitches, Laddstolpar (elbilar), Lamps, LED Arbetsbelysning, LED light fixtures, Light column, Light meter, Lighting, lightning control, lightning protection package, limit switches, Locker buildings, magnetic contacts, Magnetic field meter, Magnetic field meter, Magnetic field sensing, Magnetic valves, Manometer, membrane switches, Micro switch, Microcircuit, Micro-dip, Microfan, Montage boxes, Motion sensor, Motor protector, Movement control, Multiway socket, Nesting, Opto switch, Panel meter, Pattern card, perimeter security solutions, Piezo-electric material, Plugs, position sensor, power filter, pressure sensor, Printed circuit card relay, radio communication equipment, radio control, radio control system, radio system, Regulating products, Regulators, remote control, Remote release units, Resistors, Semiconductor relay, Sensors, Servo motors, shielded hose, shunt groups, Signal converters, Silicon boards, Slipring device, Socket, Socket apparatus, Softstarter, Spiralslang, Static frequency changer, Stop watch electromechanical, Stop watch mechanical, Strain gauge, surge protection, Switched net unit, Switchregulators, telecommunications protection, Telephone circuits, Testing equipment electricity, Thermofuses, Thermostat-bimetal, Thumb wheel, Transformers, transient protection, UPS- systems, Väggboxar (elbilar)
Hardening/heat treatment: Robotized laser hardening / heat treatment
Holding tools: Robotgripper
Industrial automation: Automation equipment, Automation system, Control system, driverless trucks, Robot applications, Robot automation
Machines: sales: Robot spare parts, Robots
Products: Transformer
Welding: Robot welding, Robotized laser welding

Contacts

Christine Gunnarsson
021-32 32 32

News related to the company

2021-01-13ABB är med på hållbarhetståget med världens första utsläppsfria fordon för järnvägsunderhåll
2021-01-12Elförsörjningslösningar från ABB stödjer Asiens största vattenreningsverk
2021-01-11ABB lanserar ytterligare ett ställverk med lägre miljöpåverkan
2021-01-07Utbyggnaden av laddinfrastruktur behöver påskyndas för att klara omställningen från dagens 11 000 laddpunkter till 250 000 år 2030
2020-12-18ABB leder elektrifiering och automationsinnovation för framtidens gruvdrift i Sustainable Underground Mining
2020-12-18ABB stödjer World Childhood Foundation med donation
2020-12-17Industrirobotar från ABB utrustas med Wizard Easy Programming
2020-12-17ArcSave®-teknik från ABB ska öka effektiviteten för stora kinesiska ståltillverkare
2020-12-11ABB och Talga undersöker utvecklings- och konstruktionsalternativ för ett större europeiskt batterianodprojekt
2020-12-10ABB Robotics Experience Day tar svensk industris konkurrenskraft till nya höjder
2020-12-10ABB snabbar upp innovation inom E-mobility med nytt globalt FoU-center
2020-12-10ABB stärker sitt åtagande för ren vätgas med ECH2A-medlemskap
2020-12-10Norges största tidningspappersproducent väljer ABB för digitalisering av sitt pappersbruk
2020-12-03Välkommen till årets industri- och robotevent
2020-12-03ABB tecknar samförståndsavtal om digitalt samarbete med CORYS
2020-11-27ABB stöttar satsningar på återuppbyggnad av kritisk infrastruktur i Beirut
2020-11-26ABB lanserar ABB Ability™ Safety Plus for hoists, som säkerställer högsta säkerhetsnivå för personal och utrustning

Videos

El driver moderna samhällen

LATEST NEWS

- News from the industry
1/15/2021
Entreprenad Live försiktigt positiva trots pandeminKundtidningen Grävlingen är härSå ställer fordonsbranschen om till elektrifieringSvenska företag behöver enhetliga EU-regler för digital handelLKAB väljer IFS som stöd i resan mot den digitala gruvan
1/14/2021
SSAB utser Lindab till GreenCoat® PartnerKrönika: Säkerheten måste prioriteras ännu mer!ABB tillhandahåller den elektriska framdrivningen Azipod® till hållbar superjaktNy rapport: Växande elfordonsflottor förväntas generera betydligt fler laddningsmöjligheter under 2021 HCL Technologies och Bobble AI i partnerskap Elbilar laddades två varv runt jorden - 55-procentig ökning: ”Fellingsbro seglar upp på topplistan”GK Gruppen väljer ekonomisystem från Unit4
1/13/2021
Möt framtiden med smart automation från EwellixNu är vi ett bolag!Kompakt och lätt vridbord med hög precision - MSQ Passa på att få in vardagsmotion på jobbetMatrox® AltiZ, högkvalitativa 3D-profilskannersABB är med på hållbarhetståget med världens första utsläppsfria fordon för järnvägsunderhållExportexperten ska importera finsk expertis till SverigeDynabook meddelar lanseringen av nya 11:e generationens Intel Core vPRO-processorer till X-seriens premiumenheter
1/12/2021
Assemblin Elverkstäder fortsätter att leverera till kunder under 2021. Rekordleveranser av plantor från SCAPrecisa, robusta, och verktygssäkrade vattenpass från Luna ToolsElförsörjningslösningar från ABB stödjer Asiens största vattenreningsverkChargePoint: Är vårt elnät redo för den elektriska revolutionen?Nätverk får ekonomin på nätet att växaNutanix tar in tidigare VMware-chef som ny VDDynabook uppdaterar utvalda enheter med 11:e generationens Intel Core-processorer
1/11/2021
FC Maskin ny leverantör av Mitsubishi edmStora snömängder ökar betydelsen av att alltid anlita licensierade takskottareABB lanserar ytterligare ett ställverk med lägre miljöpåverkanSTARK Group välkomnar CVC Capital Partners Fund VII som ny ägareNy Quick & Easy koppling och fördelare till ISO-sortimentetOptimera din ventilationsapplikationNytt rekordår i Sverige – nästan var tredje såld lätt transportbil var en VolkswagenHCL och Claim Genius i samarbete – ska tillsammans utveckla AI-lösningar för hantering av försäkringsanspråkMambu samlar in 110 miljoner euro i finansieringsrunda ledd av TCV
1/8/2021
Sedan starten på 60-talet har Knutwall tillverkat märkning främst mot byggsektornSå här blir cirkulär ekonomi och återvinning en lönsam affär för tillverkande företag 2021Veldi godkänd nu som leverantör av Stöd och matchning även i Malmö och Göteborg! Ny samarbetsmodell kan underlätta återbruk av byggmaterialFem funktioner att tänka på när du ska köpa en bärbar datorEquinix säkrar flera nya etableringar under det gångna åretVeeam: Så blir teknikåret 2021
1/7/2021
Wallåkra mekaniska gasar sig igenom corona-tiderVår koncern står pall även i orostider Största robot­säkerhets­standarden för robotsystem på remissVad väger du egentligen?Utbyggnaden av laddinfrastruktur behöver påskyndas för att klara omställningen från dagens 11 000 laddpunkter till 250 000 år 2030Manovi Varberg utbildar personal under permitteringAllt inom positionering: Bygg en bättre framtid med fixering och positioneringCyberspionage träder fram ur skuggorna och in i rampljusetSkurup får högteknologisk biltvätt med medlemskap
12/23/2020
God Jul och Ett Gott Nytt År!CERTEXs Julhälsning!
12/21/2020
Kipp Scandiinavia AB önskar En God Jul och Ett Gott Nytt År!
12/18/2020
VD-skifte vid årsskiftet | Helge Nyberg ABNCC:s och Volvos digitala tjänst för schaktmassor har under första året sparat 1 600 transporter i GöteborgHögpresterande produkter från elesaKör du små cylindrar med snabb frekvens? - JASVABB leder elektrifiering och automationsinnovation för framtidens gruvdrift i Sustainable Underground MiningHelge Nyberg tar historiskt rekord i orderingång
Advertisements