LATEST NEWS

- News from the industry

5G tar upp kampen med fiber

Mobiloperatören Tre erbjuder bredband via 5G-nätet
Efter en omfattande 5G-utbyggnad i landets storstäder erbjuder nu mobiloperatören Tre bredband via 5G-nätet. Det möjliggör höga surfhastigheter för den som inte kan, eller vill, ha fiber. Målet är att konkurrera med fiberaktörerna om svenskarnas hemuppkoppling både i stan och i fritidshusen. Hälften av alla hushåll uppger i en intern undersökning att man kan tänka sig 5G-bredband, antingen som egen leverantör eller som komplement till sin nuvarande fiberuppkoppling.

För drygt en vecka sedan invigde Tre sitt nya nät för höghastighets-5G och tar idag nästa steg i 5G-utvecklingen genom att erbjuda kunder 5G-redo bredband via mobilnätet. En undersökning av Differ Strategy som Tre har genomfört visar att mer än hälften av de personer som idag redan har internetuppkoppling i hemmet kan tänka sig att ha 5G som internetuppkoppling. Samtidigt funderar nästan var tredje svensk på att byta internetleverantör. Målet är att med 5G ta upp kampen mot fiberaktörerna genom att koppla upp svenskarnas hem. Med den nya 5G-tekniken kan man surfa i över 1000 Mbit/s i optimala förhållanden.

- Det är inte bara i sommarstugan man vill ha bättre uppkoppling, även de som bor i lägenhet i stan vill ha ytterligare uppkoppling för ökad kapacitet när många jobbar hemma eller för att ha en backup om den andra uppkopplingen får problem. Nu tar vi på allvar upp kampen med fiberaktörerna om svenskarnas hemuppkoppling över det snabba 5G-nätet, säger Haval van Drumpt, VD på Tre.

Det nya internet-erbjudandet innefattar obegränsat internet på 5G-nätet och två nya hårdvaror, båda med den nyaste tekniken med stöd för både 4G- och 5G. Den som vill ha den högsta prestandan med bäst räckvidd erbjuds en utomhusmottagare för 5G-uppkoppling som fästs på utsidan av fastigheten. Den påverkas inte av faktorer som vilken tjocklek och material på väggar eller fönstertyp man har och är perfekt för den som bor en bit bort från närmsta mobilmast. Vid köp av utomhusrouter ingår även en WiFi-router och fri installation professionell installation med hembesök.


De kunder som inte har möjlighet att sätta upp en utomhusrouter eller har bra inomhustäckning erbjuds en inomhusrouter med inbyggt WiFi 6 - den senaste generationens trådlösa närverk med snabbare hastigheter, högre täckningsgrad och stabilare nät där man kan ha flera smarta prylar uppkopplade samtidigt. Routern placeras var man vill i hemmet och är enkel att installera. Den som bor stort, eller på flera våningar, kan få ännu bättre uppkoppling i hela boendet genom att placera ut 5G-förstärkare runt om i boendet med hjälp av mesh-nätverk.

Storstäderna nu täckta av höghastighets-5G

Tre har sedan 5G-utbyggnaden började prioriterat en jämn och hög täckning i Sveriges största städer. I de centrala delarna av Stockholm, Göteborg, Malmö, Norrköping, Linköping, Jönköping och Helsingborg har Tre idag mycket god 5G-täckning för höghastighets-5G. Utbyggnaden fortsätter sedan i hela landet med fokus på städer över 20 000 invånare. Innan årets slut kommer 25 procent av Sveriges befolkning ha tillgång till höghastighets-5G från Tre.

Med 5G kan man surfa, streama och spela i mycket högre hastigheter än tidigare. Normalhastigheten i Tres vanliga 5G-nät ligger mellan 10 och 100 megabit per sekund, medan normalhastigheten i Tres höghastighetsnät, kallat 5G+, ligger mellan 200 och 600 megabit per sekund. På de platser där 5G-täckningen är som bäst finns det möjlighet att surfa i över 1 gigabit per sekund.

Lovisa van der Schoot
PR- och pressansvarig
lovisa.vanderschoot@tre.se
+46 (0) 735 33 78 66

LATEST NEWS

- News from the industry
6/20/2022
En av Gold Sweden’s Best Managed CompaniesDen mest kraftfulla dammsugaren* från MieleWenaas AS etablerar sig i SverigeNya rapporter ger djupare insikt om hybridarbete
6/17/2022
Höj trycket lokalt med hjälp av tryckluftClemondo satsar på miljövänliga produkterNu ska Dalarna locka fler utländska investerare20 företag får utmärkelsen Sweden’s Best Managed Companies 2022Elektrifiering av bioraffinaderier ger flerfaldig produktionsökningAudi gör det lättare att ladda elbilenNy bläckstrålemärkning till OEM Electronics maskinparkIndustrins förutsättningar inför avtalsrörelsenEaton utökar samarbetet med MicrosoftMiljonstöd möjliggör återvinning av komplex plast Sigma Technology lanserar ett nytt företagCisco presenterar lösningar för smartare, enklare nätverkNy injektionspistol sparar både arbetstid och resurser
6/16/2022
Förstå PulverbäddsfusionsteknikSvenska Mässan Gothia Towers satsar på solcellsanläggningSchneider Electric rankas på andra platsSnabbväxande installationsföretag med många strängar på sin lyraNy funktion möjliggör nätverkande kring Zoom-eventsElmopeder går undan nuCarlsberg elektrifierar lagertransporterna i HallandLambertsson växlar upp med förnybart bränsleBYGG.se lanserar ny offerttjänst för hantverksarbetenNio nya projekt vässar svensk 2D-branschRenta förenas med norrländska L E MaskinStorskalig odling av mikroalger Unit4 förvärvar danska Scanmarket
6/15/2022
ABB-robotar lyfter produktivitet och hållbarhet på Fårbo Mekaniska Omvänd osmos – StapelbarNy landschef för Ahlsell SverigeMimecast har köpts upp av riskkapitalbolaget Permira Sökmotorn för möbler och inredning i Sverige - FAVIFlyttstädning och annan städning för företagetHelsingborg startar Sveriges första kommunala AI-labbNy utbildning säkrar hållbara affärer i Sydsveriges näringslivElever på Järfälla gymnasium tilldelas BygmastipendietTranpenad förvärvar Eyes4workUltimo ledare inom EAM-teknologiNy Castrol studie i Norden kring nästa bilköpStor skillnad på epostskydd bland nordiska företag Peab utför renoverings­projekt för Helsingfors UniversitetssjukhusTaigatechs AI-lösning redo för marknadenJoanna odlar i ett Elfa-system!
6/14/2022
CAD-Design blir vanligare och vanligareVolvo CE påbörjar testning Ny lasertrackerplattform med ultralång räckviddBättre fiskelycka tack vare hållfast LesjöforsdetaljF-Secures nya allt-i-ett-skydd förenklar säkerheten Lambertsson etablerar nytt kundcenterNP Nilsson förvärvar och växer inom industriellt byggandeNu möts internationell gruvindustri i SkellefteåDigitaliseringen har fått yrkeshögskolan att satsa på fler programmerareOmedelbara offerter på CNC-bearbetningHydroscand Group AB förvärvar Anderstorp Hydraulik ABZipforce lanserar en ny generation portabla elmotorer för cyklarNya allroundmaskiner för effektiv palltransportVärldsledaren inom värmepumpar storsatsar på den svenska marknaden
6/13/2022
Optimal lösning – det är målet för varje projektABB visar upp framtiden för processautomation