MONDAY, MARCH 25 2019

LATEST NEWS

- News from the industry

13 aktörer har nominerats till Västerbotten Grandpris 2019

Västerbotten Grandpris tilldelas en aktör som genom sitt sätt att agera lyfter Västerbotten nationellt och internationellt.
Nu har inte mindre än 13 kandidater nominerats till 2019 års utdelning av utmärkelsen. Vinnaren presenteras vid invigningen av Västerbotten på Grand Hôtel den 22 januari.

Vid den årliga invigningen av Västerbotten på Grand Hôtel tilldelas en aktör det prestigefyllda “Västerbotten Grandpris”. 2019 års utmärkelse syftar till att uppmärksamma en person, organisation, eller ett företag från länet, som genom att adressera och mobilisera sina egna och andras drivkrafter, bidragit till ett än mer konkurrenskraftigt och utvecklingsstarkt Västerbotten.

Vinnaren av Västerbotten Grandpris 2019 presenteras under invigningen av Västerbotten på Grand Hôtel den 22 januari. Vinnaren blir den sjunde i raden som utses.

Följande kandidater har nominerats:

Malin Ackermann
Motivering: En fantastisk eldsjäl som brinner för att hela Sverige ska leva!

Andra varvet ekonomisk förening
Motivering: Föreningen säljer begagnat mot provision och bidrar till återanvändning av prylar och butiken lockar alla åldrar och etniciteter och ger ungdomar sommarjobb.

Peter Carlsson, VD Northvolt
Motivering: Peter har med sin framtidstro och sitt projekt fått hela norra Västerbotten att tro på samma dröm – en drivfaktor som kan förändra världen.

Umeå Institute of Design
Motivering: Hur ska vi lösa de riktigt stora problemen i världen? Ja, många menar att det är genom design thinking. Var utbildas världens bästa designers – lämpade för denna uppgift? Jo, på Umeå Institute of Design vid Umeå universitet. Studenterna vinner prestigefyllda designpriser – år efter år efter år. De globala företagen kommer hit för att rekrytera värdefulla medarbetare. Världsklass helt enkelt.

Nolia AB
Motivering: Genom mötesplatser som varje år ger upp emot 200 000 människor möjlighet att mötas, utbyta erfarenheter, skapa affärer och tänka nytt är Nolia AB en tillväxtmotor i regionen. Med mötesplatser för stora multinationella företag inom gruv- och träindustrin, såväl som små mikrobryggerier, gårdsbutiker och lokala föreningar finns en bredd som inte bara leder till beläggning hos hotellen utan ger regionens företag möjligheter att nå nya marknader.

Ida Oderstål
Motivering: En sann kvinnokraft som driver drömmar till verklighet. Från hotellägare och skogsentreprenör till jordbrukare och mejerist. Driver jordbruk, MIIO Skogsentreprenad, LapplandsSmör och är engagerad i lokal och regional utveckling.

Dr Ambra Trotto, studioföreståndare, RISE Interactive
Motivering: Ambra har som forskningsledare, med ett skarpt intellekt parat med ett varmt hjärta, lyft inte bara Interactives studio utan hela RISE Norrlandssatsning och placerat Umeå och Västerbotten i centrum för den kreativa, medskapande framtiden. Den tvärdisciplinära interaktionsdesignsforskningen - med bas i beteendevetenskaperna - rymmer svar på många frågor som samhället kämpar med idag. Hur återuppbygger vi förtroendet, hur förnyar vi det sociala kontraktet, hur får vi alla att känna sig delaktiga igen?
Att de allvarliga och samtidigt lekfulla experimenten kring dessa brännheta frågor dessutom sker i Scharinska villan, som återigen får bli en plats för skapande och nyskapande i Umeå, gör insatsen än mer värd att hyllas.

STALON AB, Maria och Daniel Axelsson
Motivering: Att längst inne i Västerbottens inland, i den lilla fjällbyn Stalon, bygga upp ett högteknologiskt företag som idag sysselsätter 11 personer. Där man utifrån sin geografiska position vitaliserar en hel bygd med dels arbetstillfällen, men även med ett entreprenöriellt agerande och tänk som blir ett föredöme för såväl gammal som ung. “Stalon AB bildades i Byn Stalon och kommer alltid att finnas i Stalon". Det är en del av ägarnas intentioner och företagets själ. Företaget är numera marknadsledande och en av de största företagen i världen inom tillverkningen av ljuddämpare för jaktvapen.

Umeå Biotech Incubator (UBI)
Motivering: Under de senaste åren har UBI bidragit till att sätta regionen, Sverige och Life science-bolag på världskartan. Det bubblar av tillväxt i regionens Life science-bolag och de övriga i Sverige står förundrade och tittar på. UBI lever som de lär. De är agila och innoverar sig själva hela tiden för att anpassa sig till regionen och bolagens behov. På detta sätt har de bidragit till att öka de regionala Life science företagens möjligheter till att bygga tillväxtbolag som stannar kvar och tillväxer i regionen. UBI har lagt mycket fokus på att skapa en hållbar inkubationsprocess som är öppen för alla potentiella målgrupper vilket har gjort att andelen kvinnor bland inkubatorcasen är över 47%.

Tomas Lundmark, SLU
Motivering: Tomas är en hängiven person som lägger mycket kraft och energi på att sprida den kunskap och kompetens som finns i länet, oavsett det gäller forskning, innovation eller klimatnytta. Tomas är erkänt kompetent och har genom sitt gedigna och med sin aldrig sinande kraft nått beslutsfattare i hela Sverige, men även norden, Europa och även i olika delar av världen. Det som utmärker Tomas är förmågan att knyta samman viktiga personer vilket gör att "hans team" är såväl jämställda, har mångfald och stor klimatnytta där Västerbotten sticker ut med starka drivkrafter, beslutsamhet och energi.

Stalo Adventure
Motivering: Med sitt miljö- och hållbarhetstänk har Nils Åslund utvecklat unika upplevelser i naturen, med guidade upplevelser på naturens villkor, t.ex Rödingsnorkling i en fjällbäck och fjällrävssafari.

Per-Daniel Liljegren, Region Västerbotten
Motivering: För sitt arbete med de virtuella hälso-/samhällsrummen. Detta arbete gör att även de som har långt till hälso och sjukvård samt annan samhällsservice har möjlighet att på mer lika villkor bo och leva i hela vårt fantastiska län. Detta sparar på vår miljö, gynnar boende i hela länet och är en samhällsekonomisk nytta. Tack vare Per-Daniels drivkraft och engagemang som projektledare har detta blivit en realitet.

Change the game
Motivering: Change the game har under de senaste fem åren engagerat en unik tvärsektoriell laguppställning och genom bred samverkan blivit en rörelse för bättre folkhälsa genom ökad rörelserikedom (physical literacy). Aktivitetsdagen har sedan 2014 lockat mer än 3 000 barn och vuxna varje år till att skapa motivation, självförtroende, kunskap, förståelse och fysisk kompetens för att värdesätta och utveckla ett livslångt intresse för fysisk aktivitet.

En drivande insikt är att denna samhällsutmaning inte kan lösas av en enskild aktör, utan att helhetens framgång är en förutsättning för delarnas framgång. Change the game är idag en samverkansmotor som med utgångspunkt i Umeå och Västerbotten går i täten för att sprida den sociala innovationen "Physical Literacy" i hela landet och är en drivande rörelse för bättre folkhälsa.


Om Västerbotten på Grand Hôtel

Varje år intar Västerbotten Grand Hôtel i Stockholm under tre veckor, med start i januari. Aktörer från Västerbotten, Sverige och världen samlas för erfarenhetsutbyten, nya kontakter, samverkan och påverkan. Såväl på nationell som internationell nivå.

Den 22 januari 2019 invigs Västerbotten på Grand Hôtel för 29:e året, arrangerat av Region Västerbotten i samverkan med Skellefteå Kraft och Sparbanksstiftelsen Norrland.

Ett unikt tema genomsyrar varje år, och 2019 är temat ”Från drivkrafter till konkurrenskraft”.

Ytterligare information och nyheter finns på www.vasterbotten.nu

För mer information
Carina Eriksson, Eventkoordinator, Region Västerbotten
070-535 57 05, carina.eriksson@regionvasterbotten.se

Presskontakt
Olivia Collin, Kommunikationsansvarig, Västerbotten på Grand Hôtel
073-514 50 66, olivia.collin@regionvasterbotten.se
3/19/2019
WSP redovisar sitt bästa resultat någonsinFlexQube Inc. och LR Intralogistik GmbH ingår exklusivt importörsavtal för NordamerikaUtveckling av aggregat för klenträdsavverkningStark leverans av svenska energiinnovationer på Startup Energy Transition Peter Lindström blir ny vd på Bygma
3/18/2019
Hos Swecon är jobbet är roligare än någonsinNy Ahlsellbutik i Karlskrona nästa år!NCC bygger toppmodern bilhall för Audi i JönköpingFörsta Circle K-stationen med IONITY:s supersnabbladdare är öppnad i Strömstad E6 Matchningen måste fungera mycket bättreAPC by Schneider Electric ställer ut på årets Dustin-mässa!Artificiell intelligens – här för att stannaFinja förenklar beräkningen av Mursystem ExaktPsykisk ohälsa och arbetsmiljöfrågor diskuteras på SSG Säkerhetskonferens 2019Pressinbjudan: Hur kommer vi att interagera med autonoma system i framtiden?Ny global standard sätter pris på miljöförstöringenFörsta generationen batteridriven kombimaskinAddMobile lanserar smart lås till byggbranschenNelson Automotive byter namn till AvistudBoKlok får förstärkning från Skanska Polen via utbytesprogramMercedes levererar första elektriska transportbilen till svenska kunderSigma Technology utsett till ett av Sweden's Best Managed Companies 2019Engcon får pris som ett av Sveriges bäst skötta företagEnzymex produkt EcoCoat skapade ett enkelt och smidigt samarbeteTrender och inspiration när Vårmässan i Malmö fyllde 20 år
3/15/2019
Cranab köpte sju Matrix på ett brädeHur ett litet projekt gör världen till en bättre platsEasyPark utsedda till ett av Sveriges mest välskötta företagClaremont stärker helhetserbjudandet inom E-handel med ny VDJM förvärvar fastighet i Fålhagen, UppsalaVi skapar järnvägshistoria med OstlänkenStabilt och starkt resultatTomas Hansson har utsetts till ny vd i SamtransTrimble presenterar Tekla 2019 BIM-programvarulösningarMedaretarengagemang skapar förbättringar för terminalenAxfood fasar ut engångsartiklar av plastJernbro stärker sin kompetens med nytt förvärvAP-batterier från STIHL får högre kapacitet och ny design Global tillverkare av land- och luftburna transport­medel tecknar ramavtal med KeyManÄpple- och apelsinrester kan bli ätbar bioplastVIVAB och Veidekke inleder samarbete inför byggnation av nytt vattentorn i Varberg Tolv företag utses till 2019 Sweden’s Best Managed CompaniesSvenska cleantechbolag startar utsläppsfri taxitjänst i IndienEkolog får Umeå kommuns vetenskapliga pris 2019GKN ledde delegation från SAI i Sveriges riksdagMOHV Halmstad är Årets KontorTeracom har slutfört förvärvet av Net1
3/14/2019
Vikten av att gå en plastsvetsutbildning hos GPAArval: Stark organisk tillväxt 2018Vi vill effektivisera byggbranschenNy simulator prövar trafikmiljö för fotgängareNy antenn för snabbare fordonsroutrarDen medvetna maskinenNya program och ett nytt, unikt utbildningskoncept i Högskolan i Halmstads utbud nästa år HiKOKI satsar vidare på kraft och ergonomiMakita lanserar batteridriven 12V luftpump triflex® R 3D-kabelkedja för robotapplikationerStora Enso investerar S:t Eriks hållbara Ecofog – en del av Årets Bygge 2019?NCC bygger 111 lägenheter åt Riksbyggen i Täby ParkHenkels process hjälper ölfatstillverkare höja produktkvaliteten.Nytt techbolag ska dubblera värdet på Sveriges fastighetsbestånd
Advertisements