LATEST NEWS

- News from the industry

Crane i Tumba inviger nytt vattenfilter

För tillverkning av sedelpapper
På pappersbruket i Tumba har det tillverkats sedelpapper sedan 1755. Verksamheten drivs numera av Crane AB som producerar hållbart och säkert sedelpapper till tryckerier över hela världen. Nu har Crane tillsammans med företrädare från Botkyrka kommun invigt ett enormt stort vattenfilter och en ny balöppnare. Investeringen gör att vattenförbrukningen minskar med hela 500 000 kubikmeter per år och att ännu mer bomullsrester från pappersproduktionen kan återanvändas.

– Vår hållbarhetsambition är att ständigt förbättra och effektivisera produktionen. Som papperstillverkare använder vi mycket vatten och därför har vi fokuserat på att minska vattenanvändningen på ett smart sätt. Den nya anläggningen är bra både för vår verksamhet och miljön, säger Sixten Jansson, vd på Crane AB.

Under invigningen deltog ledande kommunpolitiker, däribland Ebba Östlin (S), kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka.

– Vår kommun har vuxit fram runt pappersbruket och Botkyrka hade inte sett ut på samma sätt utan denna historiska plats. I modern tid är Crane en stor och viktig arbetsgivare som bidrar till att utveckla näringslivet i kommunen – och som visar att man kan få lönsamhet i att göra klimatomställningar, säger Ebba Östlin.

Vattenförbrukningen minskar med en halv miljon kubikmeter per år Pappersbruket i Tumba ligger nära två sjöar i Botkyrka kommun och har länge haft väl utvecklade processer för vattenrening och torkning av papper. Allt avloppsvatten från anläggningen har skickats till ett lokalt avloppsreningsverk i kommunen där bomullsfibrerna separerats från avloppsvattnet för att antingen sluta som bränsle för biogas eller som jordgödsel.

Den nya filteranläggningen väger hela 42 ton och är tio meter lång, tre meter bred och tre meter hög. Den gör att Crane nu kan minska vattenförbrukningen med cirka 500 000 kubikmeter per år.

Samtidigt fångar systemet upp bomullsfibrer för återanvändning och separerar cirka 108 ton fibrer och fasta ämnen per år. De återanvända bomullsfibrerna kan då återföras direkt till papperstillverkningen.

– Återanvändning är alltid att föredra framför återvinning. Vi arbetar kontinuerligt med att förbättra vår tillverkning och med den nya anläggningen blir det betydligt mer mängder som kan återanvändas produktionen – i stället för att passera rakt igenom, fortsätter Sixten Jansson.

Ny balöppnare för att finfördela bomull
Crane har samtidigt investerat i en ny så kallad balöppnare i pappersbruket. Den bomull som används i tillverkningen av sedelpapper kommer i högkomprimerade balar som väger flera hundra kilo.

Balöppnaren finfördelar bomullen innan den går vidare till blekning och malning för att förkorta fibrerna.

– Tidigare använde vi betydande mängder färdigköpt bomullsmassa i vår produktion. Den nya balöppnaren har tre gånger så hög kapacitet vilket gör att vi nu drastiskt kan öka den interna produktionen av massa, avslutar Sixten Jansson.

För mer information om Crane, besök www.cranecurrency.com.

LATEST NEWS

- News from the industry
12/1/2023
Stålåret 2023: Världsliga ting?Stärker relationen mellan kund och tillverkareNSK arrangerade European Distributor Convention 2023Steute strukturerar om sina affärsområdenMomentum Group förvärvar Swerub
11/30/2023
Viktigt med reservdelar för vattenskärmaskinerDra tunga laster mer mobilt Höj precisionen med krysslaser Varför du måste ha rätt analysinstrument Optimera din verksamhet med svarv och fräsverktyg
11/29/2023
En extra tia per dag – ger enorma fördelarEffektiv formmätning för precision Nitdragarens funktion och användningsområde Rätt kläder när du svetsar Ont i armen under och efter arbetsdagen?
11/28/2023
Idealiska maskiner för stora arbetsstycken Plasmaskärbord är en revolution inom skärning Undvik skador från fukt och mögel Brandmanschetter för över­gången från metall till plast Vår verkstadsinredning samlat på ett ställe!
11/27/2023
Treston Quick Edge ArbetsstationSäkra driften av dina maskiner Ett sekel av metallåtervinning Utrustning för att säkerställa en effektiv rivning Välj en certifierad leverantör för trådbondning