SATURDAY, MAY 25 2019

LATEST NEWS

- News from the industry

”Digitala produkter löser problem som analog teknik inte klarar av”

Ända sedan ebm-papst lanserade utvecklingsstrategin GreenTech år 2009 har det miljöfokuserade och innovativa tekniska utvecklingsarbete fortsatt.
Det gäller inte minst inom området kommunikation och möjligheten att skapa integrerade lösningar där fläktar kopplas samman i nätverk och även ansluts till övergripande system. ebm-papst ligger långt fram inom IoT (Internet of Things) vilket skapar helt nya förutsättningar för intelligenta fläktlösningar. Fördelarna mäts i termer som enkla och snabba installationer, ytterligare energieffektiviseringar, förenklad optimering av fläktdrift, förenklad övervakning samt stora möjligheter att arbeta proaktivt med underhåll och service. På lite längre sikt kommer även AI (Artificiell Intelligens) att erbjudas som alternativ, och sammantaget har en plattform för intelligenta lösningar byggts upp under varumärket GreenIntelligence.

GreenIntelligence signalerar också en stark ambition inom digitalisering och Thomas Sauer som ansvarar för området Digitalisering och Elektronik hos ebm-papst förklarar vad som ligger bakom varumärket och vad kunderna kan förvänta sig av det. ”GreenTech har varit en viktig symbol för vår helhetssyn i tio år och de satsningar vi gör för att uppnår en miljövänliga produktion och även produkter som minskar miljöpåverkan. Det arbetet fortsätter men vi har samtidigt tagit det ett steg längre och ytterligare höjt ambitionsnivån. GreenIntelligence kan liknas vid GreenTech plus inom digitalisering. Den nya logotypen visar för våra kunder att en produkt innehåller nätverksbaserad EC-teknologi och att detta skapar ett mervärde som går utöver själva produkten”.

Vad menas med att det uppstår mervärden utöver själva produkten?
”Med det menar vi att fokus inte längre bara ligger på en enstaka produkt rent tekniskt utan att det främst är det resultat exempelvis en fläkt uppnår. Vi har sedan tidigare smarta produkter med inbyggd elektronik och vi har sedan länge erbjudit möjligheter att samla in data från våra produkter för senare visning och analys. Nu blir våra produkter och fläktlösningar ännu mer intelligenta genom att möjligheterna till integration med nätverk blir betydligt fler. Viktiga data blir på så sätt tillgängliga och användbara oavsett var användaren befinner sig. På detta sätt skapas viktiga mervärden när digitala produkter kan lösa problem på ett sätt som inte är möjligt med analog teknik”.

Används digitaliseringen redan idag?
”Ja. Vi har till exempel utvecklat vår egen cloud-lösning som vi kan använda för att inhämta data från nätverksanslutna produkter oavsett var i världen de finns till vårt datacenter i Mulfingen. Här kan vi sedan se om produkten fungerar som den ska eller om det behövs underhåll, justeringar eller optimeringar.”

”Genom digitalisering blir det möjligt att arbeta mer förebyggande när det gäller underhållsplanering”
Thomas Sauer, ansvarig för området Digitalisering och Elektronik hos ebm-papst.

Är möjligheterna till förebyggande underhåll det största mervärdet för kunderna?
”Det är inte allt, men det är en viktig aspekt. Låt oss ta exemplet bostadsventilation. Här kan vi med uppkopplade fläktar enkelt se om dessa arbetar optimalt. Denna information är också tillgänglig för fjärranslutna användare. Några av fördelarna är en effektivare styrning som ger bättre luftkvalitet, längre livslängd och bättre planerad service. Det går också att säkerställa att underhållsinsatser görs i god tid innan det finns risk att det blir störningar i ett system på grund av att serviceinsatser sätts in för sent. Samtidigt är det givetvis en stor fördel att kunna planera underhållsarbetet så att det inte utförs i onödan. Idag är det vanligt att underhåll sker mer för att man ska vara på den säkra sidan, men det är alltså något som kan undvikas med intelligenta lösningar”.

Kan du ge exempel på andra mervärden?
”Vi kan uppnå större energieffektivitet genom digitalisering och nätverksanslutna enheter. Vi har redan uppnått mycket hög effektivitet genom att optimera motorer, elektronik och aerodynamik. Det finns inte längre mycket utrymme för förbättringar där. Fläktar ger därför störst besparingar i sina respektive applikationer genom att de kan styras och övervakas så att de endast körs när de behövs och på den effekt som en applikation kräver. Här finns en mycket stor energisparpotential”, avslutar Thomas Sauer.

LATEST NEWS

- News from the industry
5/21/2019
Redskaparna premiärvisar stödkantläggare på MaskinExpoNytt sortiment av diamantklingor hjälper dig att kapa som en superhjälte och känna dig oövervinnerlig! Världspremiär för självkörande lastbil – med belysning från StrandsUtvecklare växlar upp med ny serie cylindriska kugghjul av plast Astra Hybrid från Idromatic ger högtryck och ånga på MaskinExpoCatrinelunds Gård går på djupet med gps-lösningar från Ag LeaderMagnus Hall ny ordförande för Eurelectric100 procent koldioxidfritt i alla större norska städer​Finjas golv ger elever en stabil grund att stå påRobot med känsla för skrotHastig ökning av gastankstationer för tung trafik i SverigeEnergiEngagemangs VD utsedd till årets företagarePiteå kommun satsar på elbussar
5/20/2019
CompuLab presenterar UCM-iMX8M-Mini Hemma hos Värmlands största spannmålsbondeVi hjälper Vitacon att hjälpa urinblåsepatienter.Ny online-auktion med Hilco IndustrialOEM Automatic presenterar världens första SIL 2/PLd radarsystemMatavfall lyfter flyget i ÖstersundDHL Express lanserar sin första regelbundna helautomatiska och intelligenta leveransservice via drönare i KinaSuccé-helg hos Märsta Förenade 4-5/5Andelen fossilt minskar i transportsektorn Tänker JAFO på miljön?Hon blir regionchef för Wästbygg AB i StockholmKompakta centrifugalfläktar för ventilationssystem med krav på höga tryck Power Circle i Almedalen​Mählers lanserar kraftfull sopvals för lastbil och hjullastare“Vi måste alltid kunna hålla oss rullande”Swegon vinner Stora Inneklimatpriset 2018 Schneider Electric går in som partner i ny centrumbildning - KTH Live-In LabNy försäljningschef för Purus SverigeRookie-VM och Champions Trophy i extremsporten Timbersports Profibus PA till Profinet
5/17/2019
Global hållbarhetssuccé besöker EmpackAffischer i egen design hos SkyltmaxSveriges ledande fönstertillverkare Elitfönster använder TOUGHBOOK för smidigare lagerhanteringLantmännens spannmålsanläggning i Hargshamn är invigdJohan Söderström utsedd till Europachef för Power GridsSTEMMER IMAGING AG firar framgångsrik debut på Deutche Börse inom marknadssegmentet Prime StandartLekang Group utser Logent till nordisk partner för Inbound Transport Management Global Safety DayRusning efter nya motorsågen MS 500iKlätterteknik investerar i fritid Stölder på byggarbetsplatser har ökat med 60 procentAnslut kablar upp 185 mm2 med Power-Turn-anslutningFord Mustang firar 55 år som nummer ett Samarbete med Citroën i samband med deras 100-årsjubileum för att leverera självkörande elektrisk mobilitet Comfort-bolaget Wiiks Rör i Storvik – utsedd till Sveriges bästa VVS-företag!Starka resultat under första kvartalet i Schneider Sustainability ImpactIKEA går med i Solelkommissionen Förvaltning av elnätstillgångarScandbio förhandlar om upphörd verksamhet vid fabriken i VaggerydHöga personalkostnader en stor utmaningLivsmedelsindustrins fem viktigaste frågor inför EU-valetNy VD och koncernchef i GAROPeter Flyckt tillträder som ny vd för Midroc MechanicalNytt samarbete mellan Funkwerk och Malux har etableratsAssemblin bakom unik cleantechanläggningInternationell gruvkonferens till SkellefteåHydroscand finansierar en bättre IT-miljö för elever i Sydafrika
5/16/2019
Wåhlins Skärteknik AB investerar i en laserskärmaskin från Bystronic.Nu rullar den självkörande lastbilen på allmän väg
Advertisements