WEDNESDAY, FEBRUARY 19 2020

LATEST NEWS

- News from the industry

​Ny standard för miljökostnader – utvecklad i Göteborg

Standarden ISO 14008 är en krav-och vägledningsstandard som innehåller vägledning om ekonomisk värdering av miljöpåverkan.
Där det ställs krav på hur en redovisning av ekonomiskt värde har tagits fram. Standarden är framtagen av SIS och initiativtagaren Swedish Life Cycle Center vid Chalmers och deras samarbetspartners. Standarden använder begrepp från ISO 14001 och ger förutom kraven en vägledning för tillvägagångsätt och metodval vid värderingen.

Vad denna standard ger är ett nytt sätt för företag att värdera vad deras tjänster och varor kostar för miljön. Standarden är uppbygg på ett sådant sätt att miljöskador översatt till pengar för att få en lättare koppling och förståelse hur företaget påverkar miljön och på ett lättare sätt kunna jämföra och lär sig från andra företag.

En viktig del på standarden är att få en harmoniserad standard för alla länder så att en snedvriden marknad undviks och ett gemensamt språk för miljöskador börjar användas. Prissättning är inget nytt för miljöskada. Prissättning finns idag redan via exempelvis koldioxidskatten och inom utsläppshandelssystemet EU-ETS.

Hur görs en ekonomisk värdering
Vid en värdering bör all miljöpåverkan betraktas, energiåtgång, utsläpp, vilket material som används, transporten av material, spillmaterial etc. Detta är några parametrar som ska beaktas vid en värdering. Det man även ska tänka på är att produktens hela produktens livslängd ska värderas. Miljökostnaden efter försäljning ska värderas där exempelvis transport och återvinning kan ha en stor miljöpåverkan.

Mer om standarden och hur den hjälper företag
⦁Standarden hjälper företag att värdera ekonomiska kostnader som beskattning och avgifter för miljön.
⦁Hjälper även företag att planera inför framtiden vid uppkomst av nya standarder.
⦁Hjälper företag få förståelse och lättare värdera sin miljöpåverkan.
⦁Genom förståelsen blir det lättare att skapa åtgärder och bättre förutsättningar för minskning av miljöpåverkan.
Läs mer om Zert på hemsidan: www.zert.se/

www.sis.se/nyheter-och-press/pressmeddelanden/battre-beslut-nar-miljopaverkan-uttrycks-i-pengar/

www.chalmers.se/sv/institutioner/tme/nyheter/Sidor/Ny-global-standard-satter-pris-pa-miljoforstoringen.aspx

LATEST NEWS

- News from the industry
2/13/2020
ECCO blixtljus klass 2 för dig med högre krav
2/12/2020
ABUS Kransystem ställer ut på Underhållsmässan i Göteborg 10-13 mars 2020Midroc deltar på Underhållsmässan!Energisnål pneumatisk närvarogivare lanseras med IO-linkDen är snabb, exakt och har låga vibrationer!Converflex väljer trygg fjärrvärme från ÖrnsköldsvikStor potential i den nya generationens elmätareByxan som förändrar förutsättningarnaAddSecure fortsätter att öka sin geografiska närvaro i EuropaeSite Power Systems får nya ägareProtolabs lanserar nya toleransgarantier för formsprutningSofthouse expanderar och växer ur 3 kontor samtidigtBesked från Mercedes-Benz, sopbilsfavoriten blir eldriven.Hydroscands SlangExpress växer i MalmöNu lanseras Galaxy Z Flip – Samsungs första mobil med vikbar glasskärmBravida förvärvar ventilationsföretag i Kiruna3 steg för att undvika phishing-bedrägerier om coronaviruset Optimera fortsätter att växa, köper Arboga Byggtjänst ABSvenska örter året om!
2/11/2020
Blinto expanderar inom nätauktionshandeln Verizon expanderar sitt internationella 5G-ekosystem med nya 5G Lab i LondonLesjöfors nya vd: ”Vi har både utmaningar och möjligheter för 2020”Nyhet! 1-skärig planfräs som ger en mycket fin ytkvalitetVakuumpumpar från Busch till kinesiska sjukhusOQTR-E – Helt nya tiltrotatorer från OilquickKompakt strypbackventil för trånga utrymmenMaskininvesteringar och ökat miljötänk viktiga prio­riteringar på Emballator i HjoFör att öka nöjdheten storsatsar Engcon på sina slutkunder genom sitt gedigna ambassadörsprogramNu byter vi till framtidens elmätare - ger bättre koll på förbrukningenOutSystems fortsätter att växa i SverigeGapwaves lanserar ny fasstyrd 5G-antennSLU och RISE tecknar nytt samarbetsavtalFinja utsedd till årets leverantörspartner 2019!Tre procents bränslebespar­ing för Wiklund TransportHisstillverkaren Aritco väljer hållbar inredningSticksågar med HiKOKIs smarta teknikSjälvfixerande märknings­slang för ledar- och kabelmärkning
2/10/2020
Slang med fuktutdrivande teknik förebygger kondens i tryckluftssystemAnpassning och flexibilitet utmärker norelems nya sortimentVolvos nya P8820D ABG asfaltläggare kombinerar storlek och flexibilitetVäxtvägg, DENIOS miljöbidrag till industrinReparbete med säkerheten i fokusDet började med en rostig amerikanare…Slipmedelstillverkare går samman för hållbarhet100 % tillverkarkompetens – innovativ och mångsidigHubSpots partnerprogram fyller 10 år – lanserar Solution Partner-programKährs träpellets certifierad enligt Sustainable Biomass Program för hållbar biomassaSolcellspark planeras för Hammarby SjöstadSchneider Electric vinnare av Elektroskandias utmärkelse – Årets leverantör 2019Helsingborgsregionen är i toppen av Sveriges viktigaste logistiklägen NCC renoverar bostäder i Danmark för en miljardÖrebroregionen utsedd till årets kompetenslyft av Intelligent LogistikTESAB företag fixar hållbar kyla till Ica supermarket butik
2/7/2020
Reparbete med säkerheten i fokusGillar du innovation och produktutveckling - då är det här något för dig!Gripen E och GlobalEye avslutar utvärdering i FinlandVolvo Cars rapporterar ökad rörelsevinst på SEK14.3 miljarder för helåret 2019Sverigepremiär för Fords laddhybrider på eCar ExpoSmal givar-, ställdonsplint för snabb och säker installationKONE lanserar världens första hissar med inbyggd uppkopplingCapgemini öppnar innovationscenter för att stötta företagÖresundskrafts nätunderhåll lockar internationell publik
Advertisements