LATEST NEWS

- News from the industry

​Lipigon tecknar avtal inom marknad värd miljarder dollar

Lipigon Pharmaceuticals tecknar ett nytt avtal och tar över patentportföljen för läkemedelskandidater som ska hjälpa mot bland annat hjärtkärlsjukdomar.
– Marknaden för olika blodfettsstörningar uppgår till ett värde av flera miljarder dollar. Det här är en väldigt viktig affär för oss, säger Stefan K Nilsson, vd på Lipigon.

Den patentportfölj som Lipigon köper gäller läkemedelskandidater som Lipigon tagit fram i samarbete med tyska Secarna Pharmaceuticals. Genom att hämma ett blodfettsreglerande protein så bryts blodfetter ned, vilket i sin tur medför att nivåerna av skadliga blodfetter förbättras.

– Affären innebär att vi på Lipigon helt tar över rättigheterna och utvecklingen av läkemedelskandidaten – Lipisense. Tidigare delade vi och Secarna på detta, säger Stefan K Nilsson.

Lipigon, som sitter på Umeå Biotech Incubator, utvecklar läkemedel för lipidrelaterade sjukdomar, alltså sjukdomar som beror på störningar hur fetter hanteras i kroppen. Mest känt är kolesterolets roll i utvecklingen av hjärt- och kärlsjukdomar, men felaktig hantering av fetter kan även bidra till olika leversjukdomar, diabetes typ 2 samt ett flertal sällsynta så kallade särläkemedelssjukdomar.

Med en marknadsbas på runt 140 miljoner patienter världen över, beräknas marknadsvärdet för en fungerande behandling med ett läkemedel av denna typ kunna uppgå till flera miljarder dollar.

– Lipisense är vårt mest långt gångna projekt. Att vi nu äger produktkandidaterna, patentansökningarna och har full kontroll över utvecklingen, gör oss mer attraktiva när det gäller att locka investerare och nytt kapital, men det ger oss också bättre förutsättningar att utforska nya affärsmöjligheter, säger Stefan K Nilsson.

I oktober tecknade Lipigon ett även mångmiljonavtal med det börsnoterade bolaget CombiGene AB (publ).

– Det är ett bra flyt just nu och många nya saker är på gång. Vi är i startgroparna för att resa nytt kapital för fortsatt utveckling av Lipisense, och vi märker att många potentiella partners och investerare riktar sina blickar mot Umeå. Lipigon har tidigare varit lyckosamma med att attrahera kapital och vi är fulla av tillförsikt, säger Stefan K Nilsson.

För mer information kontakta:
Stefan K Nilsson, vd Lipigon
+46 70-578 17 68
stefan@lipigon.se

LATEST NEWS

- News from the industry
4/10/2024
Firar 10 år med QlikProton Technology blir nu Cotec LabsFem skäl att automat­isera avtalsskrivandetFortsatt låg IPO-aktivitet i Sverige och globaltHur påverkar kontoret fysisk och mental hälsa
4/9/2024
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN
4/8/2024
Tre starka varumärken Nyhet! ENUX NordicMiljövänligt byggmaterial kan vinna forsknings-SMNu bildas Nordens ledande expert BOLIST Byggstart är tillbaka
4/4/2024
Officiell återförsäljare av RotoclearXometry Förbättrar med Xometry.ProSG Maskin firar 60 årHMS Networks och Red Lion Controls samarbetarÖver 54 miljarder cookies på dark web
4/3/2024
Samarbetet Clip-Lok SimPak och Wing Lift™Hallå där Jens KjellssonDen osynliga hjälten Välj rätt grävskopa AMIC Group förvärvar Tramo ETV och Unitrafo