TUESDAY, JUNE 22 2021
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Öppet brev till Maskinentreprenadmarknaden!

Open-S – Är det Kejsarens nya kläder?
Ni har säkert lagt märke till annonser och artiklar i fackpress och sociala media om lanseringen av Open-S för fullautomatiska snabbfästessystem för grävmaskiner. Vad är nu detta frågar sig vän av ordning?

Det är kort och gott Kejsarens nya kläder med lånta fjädrar.

De båda tiltrotatortillverkarna Rototilt och Steelwrist har ambitionen att skapa en öppen världsstandard för helautomatiska snabbfästen baserad på den av den svenska branschföreningen Maskinleverantörernas etablerade S-standard för symmetriska grindfästen.

Vad är en världsstandard?
För att få till en internationell standard, för Europa till en början, krävs en etablerad standardiserad produktlösning, stor samsyn och acceptans i maskinindustrin samt en godkännandeprocess i det europeiska standardiseringsorganet CEN.

Inget av detta är vad jag förstår på plats.

Open-S är en företagsstandard för Steelwrist och Rototilt.
Man ger också sken av att Open-S är en etablerad del av den svenska oberoende S-standarden för symmetriska grindfästen framtagen för tjugo år sedan, på mitt initiativ i Maskinleverantörernas regi. Denna nordiska de facto S-standard reglerar som bekant gränssnittet mellan S-fästen och mekaniska redskap. Baserat på S-standarden finns det nu ett antal helautomatiska företagslösningar, OilQuicks OQ system, Engcons EC-Oil, tyska Kinshofer och Lehnhoffs varianter och nu senast Steelwrist och Rototilt med sina OilQuick-liknande lösningar.

Jag har med stort intresse konstaterat att även världens ledade tillverkare av tiltrotatorer, Engcon också säger Nej till Open-S.

När det gäller Steelwrist och Rototilt handlar deras helautomatiska lösningar i mycket stor utsträckning om lånta fjädrar. Det är viktigt att konstatera att Open-S enbart är en företagsstandard för Rototilt och Steelwrist, att jämföra med OilQuicks partnerprogram ”Clean Systems”, även om man nu lägger Open-S i en fristående organisation för att ge det mer legitimitet.

OilQuick är inte emot standarder
Jag vill vara mycket tydlig med att vi på OilQuick inte är emot standardiseringar för att förenkla och göra det lättare för maskinhandlare och användare, men vi ser i dagens läge en stor fara och stora problem med denna s.k. standardisering och efterföljande blandning av produkter och leverantörer.

Bristande kompabilitet mellan olika system
En öppen standard med många olika leverantörer av fästen och redskap samt en fri blandning av produkter tror jag är mycket svårt att få att fungera helt problemfritt. Speciellt om produktförändringar och policybeslut skall tagas i en fristående organisation bestående av konkurrenter. Efter att ha hållit på med detta i över trettio år och sålt mer än 33.000 OilQuicksystem globalt så har vi på OilQuick lång erfarenhet av denna problematik.

Att hantera ett mekaniskt system med blandade leverantörer går relativt bra. En glappande skopa eller redskap beroende på dålig kvalitet och passform kan man stå ut med i flera månader, kanske till och med år. Men om ett helautomatiskt system inte fungerar eller det uppstår oljeläckage, då måste det avhjälpas mer eller mindre omgående. Två helt skilda världar. Min far John sade alltid att du inte vet vem du har att göra med förrän du haft en reklamation med honom. Vem ringer jag i det fall jag får ett problem och har en blandning av fullautomatiska fästen och redskap från olika leverantörer?

Olika el-och oljekopplingskonfigurationer
Olika applikationer och systemlösningar kräver olika el- och kopplingskonfigurationer. Flera olika leverantörer fordrar en klar standardisering av hur el-, fett och oljekopplingar används. Standardiseringar är eftersträvansvärda men inte alltid möjliga att åstadkomma utan alltför mycket kompromisser och eftergifter. Jag ser stora utmaningar med att komma överens om detta. Produktkunskap, rådgivning och systemöversikt blir i framtiden ännu viktigare.

Stora säkerhetsrisker med blandade system
Säkerheten vid användning av snabbfästessystem på grävmaskiner är mycket viktig. Särskilt vid fullautomatiska snabbfästessystem i kombination med tiltrotatorer där det kan handla om ett flertal inblandade mekaniska och hydrauliska redskap som byts i många fall 50-100 gånger per arbetsdag. Att då blanda fästen, redskapsadaptrar och styrsystem från olika leverantörer skapar osäkerhet och utgör en stor okontrollerad olycksfallsrisk. Många tillverkare använder idag sensorer för övervakning av sina redskapslås. Undermålig kvalitet, dålig passform och felaktiga toleranser i systemet kan då ge katastrofala följder. Samma sak gäller elkontakter och dess olika användning. Vi tror inte att blandade system är lösningen på dessa utmaningar.

Ansvar och systemsupport
Det är svårt att ha ett klart och entydigt systemansvar med många olika företag inblandade. Vi tror på ett klart och tydligt systemansvar som möjliggör bra systemrådgivning samt snabb och smärtfri hantering av garantier och funktionsstörningar. Ett företag – som tar fullt systemansvar.

Vi tror på homogena fästessystem och en systemleverantör som tar fullt systemansvar.

Hälsningar

Åke Sonerud
Grundare och styrelseordförande i OilQuick AB
Contact information
Mailing address
Hede-finnflo­vägen 6
82413 Hudiksvall
Visiting address
Hede-finnflo­vägen 6
82431 Hudiksvall
Region
Hudiksvall
Gävleborgs county
Sweden
VAT number:
556066-5530
Founded: 1952
Employees: 70
English description is missing, swedish description below.

Välkommen till OilQuick AB!

VÄRLDENS MEST SÅLDA SNABBFÄSTESSYSTEM!
Fler än 31 000 sålda system världen över sedan 1993!


OilQuick AB har specialinriktning på helautomatiska redskapsfästessystem för grävmaskiner, hjullastare, truckar, materialhanteringsmaskiner och kranar. Produkterna marknadsförs och säljes under varumärket OilQuick. Företaget säljer sedan snart 30 år tillbaka även Grab John skopor, som är ett välbekant begrepp inom linjebyggnad.

The company's services/products

Contract machines: sales: Quick mounts
Shovels (Other shovels)

Contacts

Johan Lindqvist
0650-153 40
070-518 23 55
Joakim Bohlin
Market coordinator
0650-76978
070-2552080
Tobias Dahlström
0703803209

LATEST NEWS

- News from the industry
6/14/2021
Krea lanserar ny rådgivningstjänst för större finansieringsaffärerSchneider Electric och Polarbröd utökar samarbetet när nya bageriet i Älvsbyn växer framUtvärdera din affärsmodell för lönsam tillväxtConcentric AB tillkännager ett nytt kontraktIntec fortsätter tillväxtresanByggPartner uppför Sveriges första byggnad enligt FSC-systemets projektcertifieringW3 Energy tecknar operativt avtal med LuxcaraEY har utsett världens främsta entreprenör
6/11/2021
Stor leverans till Pan Rental: ”Våra kunder vill köra Volvo”Ytskyddsbeläggning för dricksvatten-applikationerStålservice i Nyköping AB har investerat i en ny bandsågautomatFlexibel säkerhet för formsprutningDe 12 vanligaste misstagen vid köp av arbetsbelysning DICTATORS system för dörrslussar är det smartaste och enklaste Interlock­systemet på marknaden!Alkoskåp får hemtjänsten i Svenljunga att rullaNy konsultjätte på den svenska marknaden tar krafttag med digitaliseringRejlers får förnyat förtroende från ElviaVäderstad stöttar yrkesutbildning i Motala: ”Vi måste stötta skolorna mer”NCC moderniserar reningsverk i UppsalaNu försvinner stenarna från Södra PortenTvå år med Dachser Air & Sea Logistics Sweden
6/10/2021
Ethernet-switchar för fältapplikationerVBN Components får genombrottsorder från amerikanska försvaretFC Maskin har sålt ytterliggare 1 Mitsubishi trådgnist!ABB PixelPaint vinner prestigefulla IERA-priset för innovation och entreprenörskapSvenska spelindustrin under Corona-pandeminGeomatikk lanserar GeoDig, appen för gräventreprenörerKAMIC Group förvärvar Talema Group, en global tillverkare och leverantör av magnetkomponenterGasellföretag inom V/A köpte unik Manitou teleskoplastare från Scantruck ABStörre möjligheter för årets nyexaminerade – ingångsjobben ökarTillverkare av akustik­lösningar vill öka trivsel med nytt sortiment av färgerSvenska företag bland de mest utsatta för cyberangrepp
6/9/2021
Robusta miniatyrtryckgivareAdvanced Engineering Göteborg flyttar mässan till 19–20 april 2023ABB lanserar ny skräddarsydd digital övervakningstjänst för prediktivt underhåll av transportbandNytt ljus över tillverkningen av ultratunna polymererHögskolan Väst digitaliserar och utvecklar utbildning inom elektriska fordonUltraplatt bakgrundsbelysningAttraktiv kontorsmiljö lockar efter pandeminElektronikmässan Göteborg flyttar till 2023Cisco tar steget in i fram­tiden med nya Webex SuiteNCC bygger ut vattenkraftverk i Skellefteå
6/8/2021
ifm tilldelas: Årets fabrik 2020Ny teknik och rätt personal är utställaren Hygaps framgångsfaktorer Spara pengar med noggrann CIP-övervakningBli certifierad ventilations­montör – på nätetFrån smarta komponenter till Industry 4.0 Hur kan stål bidra till ett hållbart samhälle?MTRX inleder samarbete med EuropcarMångmiljonsatsning med fossilfri ånga till Örtofta sockerbruk utanför Eslöv ger betydande klimatfördelarGunnebo Fastening lanserar - Nytt koncept Ny förpackningFlexibel och enkel att installera - det nya operatörsassistanssystemet ifm mateMats Norberg ny vd för SwerockDana Lim anställer säljexpert för att stärka närvaron i SverigeÅrets Tjänstebilsbarometer från LeasePlan
6/7/2021
Schneider Electric levererar automationslösning till svenska exportföretaget PrimozoneKonfigurera givarparametrar via en app med BluetoothSoftronic bygger upp nytt specialistområde inom IT-arkitekturVi bygger hållbarhet, tillsammans - Saint-Gobain Sweden ABSmidmek fortsätter sin satsning - My Becker ny projektchefOOF Group och Eleiko Group bildar joint venture och uppför 18 700 m² logistik i HalmstadMowida förenklar livet i fastighetsbranschen
Advertisements