Öppet brev till Maskinentreprenadmarknaden! - industritorget.com
TUESDAY, DECEMBER 01 2020
Följ oss i sociala medier

LATEST NEWS

- News from the industry

Öppet brev till Maskinentreprenadmarknaden!

Open-S – Är det Kejsarens nya kläder?
Ni har säkert lagt märke till annonser och artiklar i fackpress och sociala media om lanseringen av Open-S för fullautomatiska snabbfästessystem för grävmaskiner. Vad är nu detta frågar sig vän av ordning?

Det är kort och gott Kejsarens nya kläder med lånta fjädrar.

De båda tiltrotatortillverkarna Rototilt och Steelwrist har ambitionen att skapa en öppen världsstandard för helautomatiska snabbfästen baserad på den av den svenska branschföreningen Maskinleverantörernas etablerade S-standard för symmetriska grindfästen.

Vad är en världsstandard?
För att få till en internationell standard, för Europa till en början, krävs en etablerad standardiserad produktlösning, stor samsyn och acceptans i maskinindustrin samt en godkännandeprocess i det europeiska standardiseringsorganet CEN.

Inget av detta är vad jag förstår på plats.

Open-S är en företagsstandard för Steelwrist och Rototilt.
Man ger också sken av att Open-S är en etablerad del av den svenska oberoende S-standarden för symmetriska grindfästen framtagen för tjugo år sedan, på mitt initiativ i Maskinleverantörernas regi. Denna nordiska de facto S-standard reglerar som bekant gränssnittet mellan S-fästen och mekaniska redskap. Baserat på S-standarden finns det nu ett antal helautomatiska företagslösningar, OilQuicks OQ system, Engcons EC-Oil, tyska Kinshofer och Lehnhoffs varianter och nu senast Steelwrist och Rototilt med sina OilQuick-liknande lösningar.

Jag har med stort intresse konstaterat att även världens ledade tillverkare av tiltrotatorer, Engcon också säger Nej till Open-S.

När det gäller Steelwrist och Rototilt handlar deras helautomatiska lösningar i mycket stor utsträckning om lånta fjädrar. Det är viktigt att konstatera att Open-S enbart är en företagsstandard för Rototilt och Steelwrist, att jämföra med OilQuicks partnerprogram ”Clean Systems”, även om man nu lägger Open-S i en fristående organisation för att ge det mer legitimitet.

OilQuick är inte emot standarder
Jag vill vara mycket tydlig med att vi på OilQuick inte är emot standardiseringar för att förenkla och göra det lättare för maskinhandlare och användare, men vi ser i dagens läge en stor fara och stora problem med denna s.k. standardisering och efterföljande blandning av produkter och leverantörer.

Bristande kompabilitet mellan olika system
En öppen standard med många olika leverantörer av fästen och redskap samt en fri blandning av produkter tror jag är mycket svårt att få att fungera helt problemfritt. Speciellt om produktförändringar och policybeslut skall tagas i en fristående organisation bestående av konkurrenter. Efter att ha hållit på med detta i över trettio år och sålt mer än 33.000 OilQuicksystem globalt så har vi på OilQuick lång erfarenhet av denna problematik.

Att hantera ett mekaniskt system med blandade leverantörer går relativt bra. En glappande skopa eller redskap beroende på dålig kvalitet och passform kan man stå ut med i flera månader, kanske till och med år. Men om ett helautomatiskt system inte fungerar eller det uppstår oljeläckage, då måste det avhjälpas mer eller mindre omgående. Två helt skilda världar. Min far John sade alltid att du inte vet vem du har att göra med förrän du haft en reklamation med honom. Vem ringer jag i det fall jag får ett problem och har en blandning av fullautomatiska fästen och redskap från olika leverantörer?

Olika el-och oljekopplingskonfigurationer
Olika applikationer och systemlösningar kräver olika el- och kopplingskonfigurationer. Flera olika leverantörer fordrar en klar standardisering av hur el-, fett och oljekopplingar används. Standardiseringar är eftersträvansvärda men inte alltid möjliga att åstadkomma utan alltför mycket kompromisser och eftergifter. Jag ser stora utmaningar med att komma överens om detta. Produktkunskap, rådgivning och systemöversikt blir i framtiden ännu viktigare.

Stora säkerhetsrisker med blandade system
Säkerheten vid användning av snabbfästessystem på grävmaskiner är mycket viktig. Särskilt vid fullautomatiska snabbfästessystem i kombination med tiltrotatorer där det kan handla om ett flertal inblandade mekaniska och hydrauliska redskap som byts i många fall 50-100 gånger per arbetsdag. Att då blanda fästen, redskapsadaptrar och styrsystem från olika leverantörer skapar osäkerhet och utgör en stor okontrollerad olycksfallsrisk. Många tillverkare använder idag sensorer för övervakning av sina redskapslås. Undermålig kvalitet, dålig passform och felaktiga toleranser i systemet kan då ge katastrofala följder. Samma sak gäller elkontakter och dess olika användning. Vi tror inte att blandade system är lösningen på dessa utmaningar.

Ansvar och systemsupport
Det är svårt att ha ett klart och entydigt systemansvar med många olika företag inblandade. Vi tror på ett klart och tydligt systemansvar som möjliggör bra systemrådgivning samt snabb och smärtfri hantering av garantier och funktionsstörningar. Ett företag – som tar fullt systemansvar.

Vi tror på homogena fästessystem och en systemleverantör som tar fullt systemansvar.

Hälsningar

Åke Sonerud
Grundare och styrelseordförande i OilQuick AB
Contact information
Mailing address
Hede-finnflo­vägen 6
82413 Hudiksvall
Visiting address
Hede-finnflo­vägen 6
82431 Hudiksvall
Region
Hudiksvall
Gävleborgs county
Sweden
VAT number:
556066-5530
Founded: 1952
Employees: 70
English description is missing, swedish description below.

Välkommen till OilQuick AB!

VÄRLDENS MEST SÅLDA SNABBFÄSTESSYSTEM!
Fler än 31 000 sålda system världen över sedan 1993!


OilQuick AB har specialinriktning på helautomatiska redskapsfästessystem för grävmaskiner, hjullastare, truckar, materialhanteringsmaskiner och kranar. Produkterna marknadsförs och säljes under varumärket OilQuick. Företaget säljer sedan snart 30 år tillbaka även Grab John skopor, som är ett välbekant begrepp inom linjebyggnad.

The company's services/products

Contract machines: sales: Quick mounts
Shovels (Other shovels)

Contacts

Johan Lindqvist
0650-153 40
070-518 23 55
Joakim Bohlin
Market coordinator
0650-76978
070-2552080
Tobias Dahlström
0703803209

LATEST NEWS

- News from the industry
11/18/2020
100 procent sortering av avfallet när Glöstorpsskolan byggs”Offentliga upphandlingar ett sätt att driva byggbranschen framåt”ChargePoint tillkännager integration med Apple CarPlay – Revolutionerar förarupplevelsen på en växande elbilsmarknad Veeam har nu över 400 000 kunder som använder dess backup-lösningar för att skydda, hantera och frigöra sina dataFörväntad stark julhandel – men ökade krav på flexibilitet
11/17/2020
Ännu vassare support med ny skärande tekniker Nya Mirka® AIROS är den första smarta elektroniska robotsliparenPUB, Singapores nationella vattenförvaltningsorgan, utser ABB att automatisera världens största membranbioreaktorDBT har fått ytterligare två nya medarbetare Cementas byte till A60H dumprar ökade produktiviteten med cirka 30 procentKundunika kapslingarDynabook utökar sitt prisvärda satellit pro-sortiment med ny C40- och uppdaterad C50-modell
11/16/2020
​Nu öppnar Veldi Bemanning i Malmö!Nya Iridium grovlekar för den perfekta finishenGreen Cargo och Schenker AS i samarbete med ny miljösmart lösning för tempererat godsABB tar hem priset för Bästa Elnyhet för andra året i radSkarpare lösning för rakelbladProtolabs nya e-handelsplattform ger utvecklingsingenjörer ännu snabbare service och ökad flexibilitetBäst i landet på klimatförbättrad betongDesignstolen ”Straw” - en hållbar uppstickare med skandinavisk touchZert skräddarsyr utbildningar inom riskbedömning och CE-märkningPandemin har snabbat på företags resa mot “IT-kanten”
11/13/2020
Spara energi med Intelligent VakuumteknikEn bilturné på 200 mil i norr med Jörgen WedmarkNCC undertecknar kontrakt för Lisebergs nya vattenparkKrandagarna 2020 – CERTEX med som föreläsareNya online-mätningar möjliggör effektivare och mer kostnadseffektiva uppstarter.Givande dialog om Sörgraninge mångfaldsparkBolt blir Europas största mikromobilitetsleverantör nästa år – siktar på att ha 130 000 elsparkcyklar i mer än 100 städer
11/12/2020
Fullspäckat digitalt seminarium om smarta industrilösningarDigitala checklistor underlättar vardagen100 gånger kvalitet med Trygg plåtMotala Verkstad Groups verksamhet i AB Motala Verkstad utser VD för framtidenSödra lanserar Wood Solutions för växande partnerskap inom hållbart träVälkommen till ett webbinarium om Trygg plåtDe utsågs till Svealands främsta entreprenörerArvals resultat för tredje kvartalet: +7% tillväxt för den finansierade vagnparken
11/11/2020
Smart Manufacturing och Logistics & Automation Malmö ställs in på grund av pandeminDurma Fiberlaser erbjuder tre olika optionerAnimation av digital flödesvakt för vatten - PF3WB/C/S/R Nu ska södra Sveriges främsta entreprenör utsesMimecast: Tre av fyra medarbetare äventyrar företagets IT-säkerhetCTEK E-Mobility lanserar nästa generations elbilsladdare Honeywell och Vertiv satsar på hållbara datacenter
11/10/2020
Den tunnaste rotationsenheten med elektrisk bromsHälften fortsätter permittera - stora variationer hos underleverantörernaVolvo presenterar F-generationens ECR50 - enastående mångsidighet och användarvänlighetSmart vattennät hjälper Anglian Water att förebygga vattenbristBoliden Rönnskär – världsledande på metallåtervinningFörpackningsändring och ny färgkodning på Q&E-ringarNy rapport: 2,6 miljoner laddbara personbilar kan rulla på svenska vägar inom tio årJönköping Energi investerar i företaget Primrock tillsammans med fyra energibolagNy rapport pekar på behovet av hybrida molnlösningar som möjliggör kontinuerlig drift
11/9/2020
Schuchardt Maskin AB är med och skapar nästa generations teknikerTAMTRON VANN UPPHANDLING OCH FÅR INSTALLERA ÄNNU ETT RFID-SYSTEMTruckar - Vilka regler är det som gäller, och vilka risker finns det?Hanterbara förpackningar för extraktionskåp.ComboExcelsior® - en ny hoppfällbar IBC anpassad internationell logistik.Industriell Switch med fiberopikVärldens största MarTech-grupp förvärvar AI-företagSå ställer du in rätt temperatur i dina olika rum hemma
Advertisements